ASDEP


Soru 1: ASDEP Nedir?

ASDEP, aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti, ihtiyaca göre sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerin planlanması ve uygulanması, gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden (eğitim, sağlık, istihdam vs.) yararlanılmasının sağlanması amacıyla sürecin tüm aşamalarında rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini de içeren bir Programdır. ASDEP ile nihai olarak, yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca Bakanlığımızın sağladığı sosyal yardımların amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı yerinde, etkin bir şekilde denetlenebilecektir.

Soru 2: ASDEP görevlilerinin istihdamı hangi kriterler çerçevesinde gerçekleşmektedir?

Sosyal Hizmet, Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Aile ve Tüketici Bilimleri bölümlerinden mezun adaylar arasından geçerli KPSS P3 puan türünden en az 60 (altmış) puan alanlardan, başvuruda bulunanların en yüksek puana göre sıralanması neticesinde, her bir İl için alınacak ASDEP görevlisi sayısının 5 (beş) katı aday içerisinden İl Müdürlüklerince yapılan değerlendirme sonucunda istihdam edilmiştir.ASDEP’in ülke geneline yaygınlaştırılması için 2016 yılında 1500, 2017 yılında 1500 olmak üzere toplamda 3 bin personel özel hizmet alımı yoluyla istihdam edilmiştir.

Soru 3: ASDEP personeli hangi mevzuata göre istihdam edilir?

ASDEP Görevlileri, 24.12.2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan “696 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsü olan kamu işçisi olarak kadroya geçmiştir.

İlerleyen süreçte planlanacak olan ASDEP Görevlisi istihdamı, 21.06.2018 tarihli Resmi Gazete'de 2018/11809 sayılı "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Daire Esaslar” da yapılan değişiklik ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B statüsünde istihdam edilecektir.

Soru 4: ASDEP personellerinin sağlamış olduğu hizmetler ile Sosyal Hizmet Merkezlerinin sağlamış olduğu hizmetler farklı mıdır?

ASDEP personeli arz ve talep odaklı hizmet vermekte olup, aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti ile gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlandırılmalarının sağlanması ve rehberlik/danışmanlık hizmetleri sunarak aile ve bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini amaçlar. ASDEP görevlileri tarafından tespit edilen hususlar Bakanlığımız görev alanında ise Sosyal Hizmet Merkezleri tarafından çözüme kavuşturulması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

Soru 5: ASDEP kapsamında sahada hangi çalışmalar yapılmaktadır?

Alanında uzman 3 bin personelimiz ile 81 ilde hane ziyaretleri gerçekleştirerek sosyal yardım ve sosyal hizmete ihtiyacı olan vatandaşlarımız tespit edilmekte, durumlarına uygun hizmetlerden ve gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanmaktadır. Ayrıca ailelere rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunarak aile ve bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. ASDEP görevlileri tarafından tespit edilen hususlar Bakanlığımız görev alanında ise Sosyal Hizmet Merkezleri tarafından çözüme kavuşturulması yönünde çalışmalar yapılmakta, Bakanlığımız görev alanı dışındaki durumlarda ise diğer kamu kurumlarına yönlendirilmektedir.