3294 Sayılı Kanun Kapsamındaki Sosyal Yardımlar


Soru 1: Çocuk yardımı (Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımları) için başvuruda bulunacağım nereye gitmem gerekiyor?

İkametinizin bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek kimlik kartınızla başvuruda bulunabilirsiniz. Kimlik kartı dışında herhangi bir belge talep edilmemektedir.

Soru 2: Çocuğumun (Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımları) ödemesi var mı?

Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için ikametinizin bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına ulaşabilir veya Alo 144 Sosyal Yardım hattını arayabilirsiniz.

Soru 3: Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardımım neden eksik yatırıldı?

Eğitim yardımı kapsamında devamsızlık yapılması (bir ay içerisinde 4 günden fazla), sağlık yardımı kapsamında belirlenen tarihlerde muayeneye gidilmemesi yardım ödemelerinde kesintilere sebep olabilir.

Soru 4: Çocuklarımın muayene takiplerini nasıl öğrenebilirim?

Çocuklarınızın sağlık kontrollerinin ne zaman yaptırılacağına dair bilgisine kayıtlı olduğunuz Aile Hekimliğinden ulaşabilirsiniz.

Soru 5: Şartlı Eğitim (ŞEY) ve Şartlı Sağlık (ŞSY) Yardımları ödemeleri hangi aylarda yapılır?

Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarıdır.

Soru 6: İlkokula giden erkek ve kız çocuklarım var ne kadar ödeme alırım? ödeme dönemleri hangi aylardır?

Ödeme tutarı ilkokula giden kız çocukları için aylık 50 TL, erkek çocukları için 45 TL’dir. Ödemeler 2 aylık olarak hesaplanır, ödeme aylarında tutarlar hak sahiplerinin PTT hesaplarına aktarılır.

Soru 7: Liseye giden erkek ve kız çocuklarım var ne kadar ödeme alırım?

Ödeme tutarı liseye giden kız çocukları için aylık miktarı 150 TL, erkek çocukları için 130 TL’dir. Ödemeler 2 aylık olarak hesaplanır, Ödeme aylarında tutarlar hak sahiplerinin PTT hesaplarına aktarılır.

Soru 8: Çocuk yardımlarından (Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımları) yararlanmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuru yaptıktan sonra nereden bilgi alabilirim?

Başvurunuzu yapmış olduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfından veya Alo 144 Sosyal Yardım hattı aranarak bilgi edinilebilir.

Soru 9: Şartlı Eğitim (ŞEY) ve Şartlı Sağlık (ŞSY) Yardımları kapsamında verilen yardımlar hangi durumlarda kesilmektedir?

Sosyal Güvenceli olunması, muhtaçlık halinin sona erdiğinin tespit edilmesi veya yardım ödeme şartlarının (eğitim devam ve sağlık kontrol) gerçekleştirilmemesi nedeni ile yardım ödemesi kesilebilir.

Soru 10: Sosyal güvencem yok, mal varlığım yok ödeme alamıyorum, neden?

Yardım ödeme şartlarının (eğitim devamı ve sağlık kontrol) sağlanmaması kaynaklı yardım ödemesi durdurulmuş olabilir.

Soru 11: İkametgâh değiştirdim ödeme alamıyorum ne yapmam gerekiyor?

İkamet değişikliği halinde sistem yardımı durdurmaktadır. Bu durumda önceki ikametin bulunduğu il/ilçedeki, kayıtlı olunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma(SYD) Vakfı tarafından hane dosyasının yeni ikamet adresinin bulunduğu il/ilçedeki SYD Vakfına transferinin talep edilmesi gerekmektedir.

Soru 12: Ödeme alabileceğimi söylediniz PTT’ye gittim fakat ödememin olmadığını söylediler ödememi nasıl alabilirim?

Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için başvuru kaydınızın bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfından veya Alo 144 Sosyal Yardım hattından bilgi edinilebilir.

Soru 13: Acil temel ihtiyaçlarım bulunmakta bu ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum ne yapmam gerekiyor?

İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek ihtiyacınıza uygun yardım türleri kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz. İlgili SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapılarak başvurunuza ilişkin son karar SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir.

Soru 14: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yardım için başvuruda bulundum. Ne zaman sonuçlanabilir?

Başvurunuza ilişkin SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler ve hane ziyareti gerçekleştirilir. Bu bilgiler ışığında yardım başvurunuz Mütevelli Heyetine sunulur. Mütevelli Heyet toplantısı neticesinde yardım başvurunuza ilişkin verilen karar tarafınıza iletilir. Yardım başvurusunun alınıp, incelemelerin değerlendirilerek başvurunuza ilişkin karar alınması süreci SYD Vakıflarının çalışma prensiplerine göre farklılık göstermekle birlikte talebinize ilişkin olarak uzun süredir cevap alamamanız durumunda konuyla ilgili olarak Valiliğe/Kaymakamlığa şikâyet edebilirsiniz. Şikâyete ilişkin cevabın gecikmesi durumunda SYD Vakfına yaptığınız başvuruyu, başvurunuza ilişkin şikâyetinizi içeren bir dilekçe ile Bakanlığımıza başvurmanız durumunda gerekli inceleme Bakanlığımızca yapılacaktır.

Soru 15: Diğer Aile Yardımı kapsamında kısa süre önce ödeme aldım. Şuan yine zor durumdayım başvuru yapabilir miyim?

Başvuruda bulunabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapacağınız yardım başvurusu için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Başvurunuza ilişkin kararı SYD Vakfı Mütevelli Heyeti vermektedir.

Soru 16: Depremden dolayı evim yıkıldı/evimi su bastı, heyelan oldu/evimde yangın çıktı, evim-eşyalarım kullanılmaz halde, çok zor durumdayım ne yapabilirim?

İkametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek "Afet Yardımları" kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz. İlgili Vakıf tarafından gerekli incelemeler yapılarak son karar mütevelli heyeti tarafından verilecektir. Ayrıca, yıkılan evin arsası size ait ise SYD Vakfına giderek Afet Yardımı Ev Onarımı veya Afet Yardımı Ev Yapımı Yardımı kapsamında başvuru yapabilirsiniz. Eğer arsa size ait değilse Afet Yardımı Ev Eşyası Yardımı, ufak çaplı ev onarımı veya nakdi yardım kapsamında yine SYD Vakfına başvurabilirsiniz.

Soru 17: Evim çok bakımsız ve sağlıksız. Evim yıkılmak üzere, gidecek başka yerim yok/ yaptıracak gücüm yok, nereye müracaat edebilirim?

Sözünü ettiğiniz evin arsası size ait ise ikametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek Barınma Yardımları kapsamında Ev Onarım veya Ev Yapımı Yardımlarına başvuru yapabilirsiniz. Eğer arsa size ait değilse kira ödemeden  ikamet  ettiğiniz konutunuz için ufak çaplı ev onarımı veya nakdi yardım kapsamında yine SYD Vakfına başvurabilirsiniz.

Soru 18: Sosyal Konut Projesi nedir?

Yoksul kişilerin barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik konut yapımını (1+1 veya 2+1) içeren ve geri ödemeli olarak uygulanan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile birlikte yürütülmüş projedir.

Soru 19: İlçemdeki konut başvurusunu kaçırdım, yine de başvuru yapabilir miyim? Benim ilçemde Sosyal Konut Projesi kapsamında konut olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Proje kapsamında boş konut olup olmadığını öğrenmek istiyor ve boş konut var ise başvuruda bulunmak istiyorsanız, ikametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfından bilgi alabilirsiniz.

Soru 20: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı ile ilgili şikâyetleri nereye iletebilirim?

SYD Vakıfları ile ilgili şikâyetlerinizi ilgili SYD Vakfına, Kaymakamlığa/Valiliğe iletebilirsiniz.

Soru 22: Kuruluş Bakımından Ayrılan Gençlere yönelik ne gibi destekler yapılmaktadır?

Kuruluş Bakımından Ayrılan Gençlerin Sosyal Yönden Desteklenmesi Projesi: 633 sayılı KHK’nın 34 üncü maddesinin 3/(a) bendi uyarınca kuruluş bakımından ayrılan gençlerin ayrıldıkları tarihten itibaren en fazla bir yıl olmak üzere uzun vadeli sigorta kollarına tabi bir işte ilk kez istihdam olunmalarından bir ay sonrasına kadar konaklama ve 3 öğün yemek ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik Kuruluş Bakımından Ayrılan Gençlerin Sosyal Yönden Desteklenmesi Projesi uygulanmaktadır. Gençlerin konaklatılması ve iaşesine ilişkin takip ve izleme süreci Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Başkanları ve Bakanlık İl Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.