…
12 Haziran 2023, Pazartesi Altınordu,Ordu,Türkiye

İl Müdürümüz Yunus ÖZDAŞ’ın Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü Mesajı


12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nün çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal bilincin artırılması amacıyla dünya çapında kutlandığını belirten Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yunus ÖZDAŞ  "Türkiye dâhil olmak üzere neredeyse tüm dünya ülkelerince onaylanan BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 32. Maddesi, çocukların ekonomik sömürüden korunması gerekliliğinin altını çizmektedir" dedi.

Tüm dünyada ucuz işgücü olarak görülen çocukların ülkelere maliyetinin çok ağır olduğunu söyleyen İl Müdürü ÖZDAŞ, “Ne yazık ki farklı sektörlerde çalıştırılan çocuklarımız eğitimden mahrum kalıyorlar. Zihinsel ve ruhsal sağlıkları olumsuz yönde etkileniyor. Geleceğe yatırım yapabilecekleri bu en özel dönem, zor koşullar altında geçiyor. Büyüdüklerinde kendilerine yetemeyen, özel desteğe muhtaç kişiler hâline geliyorlar Dünyada her 10 çocuktan biri parka değil, fabrikaya çalışmaya gidiyor.

"En genel anlamıyla çocuk işçiliği bir ülkedeki kanunlar tarafından belirlenen yaş sınırının altındaki çocukların çalıştırılması anlamına gelmektedir" diyen İl Müdürü ÖZDAŞ, "Çocuk hakları sözleşmesine göre çocukların eğitilme, giyinme, barınma, sağlık gibi çok temel hakları vardır. Çocuklar çalıştırıldıkları zaman bu haklardan mahrum kalırlar ve bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur. Ülkemizde meydana gelen toplumsal değişme, kentleşme, sanayileşme, iç göç hızının artması, aile kurumunun parçalanmasına paralel olarak çocukların çalıştırılması hızla artan bir sosyal sorunudur" diye dedi.

Sokakta çalıştırılan çocuklara da dikkat çeken ÖZDAŞ, “Allah’ın bize emanet olarak verdiği çocuklar, bir işgücü değildir”, “Çocuğun yeri ne sokak, ne tarla, ne fabrikadır! Çocuğun yeri, okuldur! Çocuğun eline ne boya sandığı, ne kâğıt mendil, ne tartı yakışır. Çocuğun eline, en çok kalem, defter, kitap yakışır, Birçok şehirde olduğu gibi Ordu'da da mendil satan ve dilenen çocuklar görmekteyiz. Siz Ordulu vatandaşlarımızdan ricamız bir şeyler satmaya çalışan çocuklarla asla alış-veriş yapmayınız, yapanları da çekinmeden uyarınız. Sokakta çalışan her çocuk istismar edilen, sömürülen çocuktur. Çocuklara verdiğimiz her kuruş, iyilik değil kötülüktür ve onları daha çok sokağa mahkûm etmektir" Çocuk işçiliği konusunda, sivrisinekleri öldürmek yerine bataklığın kurutulması gerektiğinin altını çizen, İl Müdürü ÖZDAŞ sorunun sebeplerini doğru teşhis etmenin gerekliliğine işaret etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak diğer kurumlarla ortaklaşa hareket ederek, çocukların sokakta çalıştırılmalarını engellemek için büyük çabalar sarf ettiklerini; ancak çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında ülkemizde yürütülen çalışmalara, yalnızca kamu kurumlarının değil,  ilgili sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşlar, işçi sendikaları, işveren örgütleri, eğitimciler ve medyanın da destek olması gerektiğini ifade eden İl Müdürü ÖZDAŞ, "Çocuklarımızın yarınlara güvenle bakabilmesi onlara sağlayacağımız imkânlarla doğrudan ilişkilidir. Çocuklarımıza hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamları oluşturmayı diliyor ve çocuk işçiliğinin son bulmasını temenni ediyorum" dedi.