Güçlü Çocuk Güçlü Toplum Projesi






PROJENİN AMACI:
Güçlü Çocuk Güçlü Toplum projesi ile Kadın Konukevlerinde kalan ve aile içi şiddet yaşayan/tanık olan çocukların kurumda kalış sürecinde psikolojik durumlarını tespit etmek ve sistematik bir yapılandırma ile müdahale etmek ve Konukevlerinde kalma süreci boyunca gerçekleştirilen destekleyici terapiler ve eğitimler ile çocukların yaşamlarında sağlıklı tutum ve davranış geliştirebilmelerini sağlamak, ebeveynleri ve akranlarıyla güçlü ve sağlıklı sosyalleşme becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır. Özellikle Kadın alanında uzmanlaşmış Kadın konukevlerinde çalışan Meslek Elemanları verilecek eğitimler ile çocuk alanında mesleki olarak donanımlı hale getirilecek ve yine konukevlerinde çalışan destek elemanları verilecek eğitimler ile travmaya uğramış çocuk ve anneler ile ilgili bilinçli hale getirilecektir. Proje kapsamında çocukların oyun alanları düzenlenerek yaş gruplarına yönelik sosyal ve bilişsel gelişimine uygun ekipmanların yer aldığı alanlar haline getirilmesi hedeflenmektedir. Çocukların annelerine verilecek eğitimler ile ebeveynlik becerilerinin geliştirilerek şiddet mağduru çocuğuyla sağlıklı iletişim bir iletişim ile güçlü bağ kurması, anneyi çocuğun öz değer ve özgüvenin yükseltilmesinde bilinçlendirmek, ruhsal, sağlıklı çocuk yetiştirme becerileri kazandırılması hedeflenmektedir. Konukevlerinde çalışan meslek elemanları anneleri konukevlerinden ayrıldıktan sonra destek alabilecekleri uzman kuruluşlar hakkında bilgilendirerek ayrılış süreci sonrası ile ilgili anneler bilinçlendirilecektir.

PROJENİN SÜRECİ:

  1.  A) EĞİTİMLER:

 -  Meslek Elemanlarına Yönelik Klinik Değerlendirme ve Projektif Testler Eğitimi ve Süpervizörlüğü,  Bağlanma Teorisi Eğitici Eğitimi, Yönelik Mahremiyet Eğitici Eğitimi, Meslek Elemanlarına yönelik Sanat Terapisi Uygulama Eğitimi, Destek Elemanlarına Yönelik Travmaya Uğramış Çocuk ve Annelerle İletişim Teknikleri Eğitimi, Meslek elemanlarına İBB Hizmetleri Bilgilendirme Semineri

-Anne Çocuk Eğitimleri; Çocuklara Yönelik Mahremiyet Eğitim, Annelere Yönelik Çocuk Sağlığı Eğitimi, Mahremiyet Eğitimi, Bağlanma Teorisi Eğitimi,  Sınır Seçenekleri Eğitimi

  1.  B) DESTEKLEYİCİ TERAPİ FAALİYETLERİ :

Davranış Değerlendirme ve Kendilik Değerlendirme Ölçeği ile Renkli Raven Matriks Testi Uygulanması, Destekleyici Sanat Terapileri Uygulama Atölyeleri (Anne-çocuk atölyeleri), Sanat Terapisi Ön test ve Son test ölçümleri (Sanat Terapisi Uygulama Atölyelerinden önce çocuğun mevcut durumu, yapılan terapi uygulamaları sonrasında etkinliğinin ve çocuğun ilerleme durumunun izlenmesi

   C) ÇOCUK ÖZEL ALANLARININ DÜZENLENMESİ:
Kadın Konukevlerinde kalan çocuklara yaş gruplarına yönelik sosyal ve bilişsel gelişimine uygun ekipmanların yer aldığı oyun alanlarının düzenlenmesi
         

PROJE ÇIKTILARI:

Proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin sonucunda;

İl Müdürlüğü ve Belediye Kadın Konukevlerinde çalışan 42 Meslek elemanı, 170 Destek elemanı, 7 Sağlık Personeli,  500 Kadın, 1133 çocuk projeden doğrudan faydalandırılmıştır.

Proje kapsamında 108 adet eğitim düzenlenmiş olup, eğitim süresi 344 saattir. Bu eğitimlere katılan toplam kişi sayısı 942’dir. Proje ortağımız olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Kadın Konukevlerinde çalışan 42 meslek elemanına Klinik Değerlendirme, Projektif Testler Eğitimi ve Süpervizyonlukları verilmiştir. Meslek elemanlarının aldıkları eğitimler sonucunda 519 çocuğa tarama ve tanılama hizmeti verilmiş ve proje kapsamında 1133 çocuk tedavi/rehabilitasyon hizmetlerinden faydalandırılmıştır.

42 Meslek elemanı Sanat Terapisi Uygulama eğitimi alarak, 523 çocuğa sanat terapi uygulama atölyesi gerçekleştirmiştir. Proje ortağımız İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi tarafından 6 adet Anne-Çocuk Destekleyici Sanat Terapileri Uygulama Atölyeleri gerçekleştirilmiştir. Bu faaliyete 36 anne ve çocuk katılım sağlamıştır. Proje ortağımız İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi tarafından meslek elemanları tarafından gerçekleştirilen Sanat Terapisi Uygulama Atölyelerinden önce çocuğun mevcut durumu ve atölye sonrası durumunun izlenmesi amacıyla yapılan ön test-son test ölçümlemeleri değerlendirilmiştir. 

Proje ortağımız olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü  tarafından düzenlenen eğitimlere katılan 103 anne Bağlanma Teorisi Eğitimi, Mahremiyet Eğitimi, Çocuk Sağlığı Eğitimi ve Sınır Seçenekleri Eğitimi almıştır. Meslek elemanları tarafından verilen Bağlanma Teorisi Eğitimi ve Mahremiyet Eğitimlerine toplam 397 anne katılım sağlamıştır. 42 çocuğa Mahremiyet Bilinci Eğitimi verilmiş, ayrıca Mahremiyet Eğitici Eğitimi alan meslek elemanları tarafından 147 çocuğa Mahremiyet Eğitimi verilmiştir. Proje kapsamında Mahremiyet Eğitici Eğitimi, Çocuk Sağlığı ve Bağlanma Teorisi el kılavuzları hazırlanmıştır. Ayrıca Kadın Konukevlerinde görev alan 170 destek hizmetleri personeline “Travmaya uğramış çocuk ve annelerle iletişim teknikleri eğitimi” verilmiştir.

İl Müdürlüğümüze bağlı 9 Kadın Konukevindeki oyun odaları çocuklarımızın yaş gruplarının bilişsel psikososyal ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmiştir.

Proje sonunda proje kitapçığı hazırlanmıştır.

PROJENİN SÜRESİ: 15 Ay

PROJENİN FON KAYNAĞI: ISTKA 2018 Mali Yılı “Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı İÜ ve İÜC tarafından

PROJEDE YER ALAN KURULUŞLAR:
İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
İstanbul Valiliği
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi
İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Müdürlüğü
İ.B.B. Sağlık Daire Başkanlığı
Eyüp Belediyesi
Gaziosmanpaşa Belediyesi
Ataşehir Belediyesi
Pendik Belediyesi
Kadıköy Belediyesi
Üsküdar Belediyesi
Ümraniye Belediyesi
Küçükçekmece Belediyesi