31 Ağustos 2018, Cuma

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği


7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 3 üncü maddesi ile kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebi ile açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak belirlenmiştir. 

  Diğer taraftan, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunun 15 inci maddesinin sekizinci fıkrasında; “Arabuluculuk müzakerelerinde idareyi, üst yönetici tarafından belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden oluşan komisyon temsil edeceği ile komisyonun, arabuluculuk müzakereleri sonunda gerekçeli bir rapor düzenleyerek beş yıl boyunca saklayacağı" hükmüne yer verilmiştir.  
   02.06.2018 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 18 inci maddesinde ise; "İdare, arabuluculukdavetlerinin yapılacağı adres, kayıtlı elektronik posta adresi ve telefon numarasını, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde internet sitesinde yayınlar. Arabulucular görüşmeler kapsamında yapacakları davetlerde öncelikle bu bilgileri esas alır… Belirlenen komisyon üyeleri arabuluculuk sürecinde karar alma konusunda tam yetkilidir. …Komisyon, arabuluculuk müzakereleri sonunda gerekçeli bir rapor düzenler ve beş yıl boyunca saklar. Komisyonun sekretarya hizmetlerini yürüten birim tarafından gerekçeli raporların saklanmasına ilişkin gerekli tedbirler alınır… Komisyonun ve sekretaryasının çalışma usul ve esasları idareler tarafından belirlenir…Komisyon üyeleri bu madde kapsamındaki görevleri uyarınca ilgili özel ve kamu kurum ve kuruluşları ile sekretarya aracılığıyla yazışma yetkisine sahiptir. Kurum ve kuruluşlar tarafından komisyona ivedi olarak cevap verilir. İdarelerin taraf olduğu özel hukuk uyuşmazlıklarında, arabuluculuk sürecinde idarenin temsili, anlaşma belgesinin düzenlenmesi ve diğer hususlarda 7036 sayılı Kanun ile bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.” hükmü yeralmaktadır.
 

Komisyonun gerekçeli raporlarını gerekli diğer yazışmalar ve arabuluculuk davetleri vs. sekretarya işlemlerini yürütmek üzere personel ve idari ve mali işler biriminde görevli olan şube müdürü, bulunmaması halinde şef unvanında görevli iki kişinin İl Müdürlüklerince onaya bağlanmak suretiyle hukuk birimiyle koordineli olarak çalışmak üzere görevlendirilmesi, sekretarya onayının komisyon üyelerine yazılı olarak bildirilmesi, ayrıca İl Müdürlüklerinin internet sitesinde arabuluculuk davetlerinin yapılacağı adres, kayıtlı elektronik posta adresi ve telefon numarasının yayınlanmasının sağlanması,

 

Açıklanan mevzuat hükümleri çerçevesinde dava şartı haline getirilen arabuluculuk uygulamalarında Bakanlığımızı temsil etmek, uyuşmazlıkları müzakere etmek, müzakereler sonucunda gerekçeli bir rapor düzenlemek ve beş yıl boyunca saklamak amacıyla, karar alma konusunda tam yetkili olarak oluşturulan 22.02.2018 tarih ve 21626 sayılı Olurla oluşturulan Komisyon üyelerinden İl Müdür Yardımcısı/İl Müdürünün izinli raporlu vs. durumlarında yerine görevlendirilen personelin komisyon üyesi olarak görev yapması; bünyesinde Avukat bulunmayan iller ile  tek Avukatı bulunan İl Müdürlüklerinde Avukatın izinli, raporlu vs. görevini ifa edemediği durumlarda yerine İl Müdürünün komisyon üyesi olarak görev yapması yönünde Müsteşarlık Makamından alınan 07.07.2018 tarih ve 73001 sayılı Olur ve yürürlükte bulunan ilgili Yönetmelik ekte gönderilmektedir.



Adres: Şehitlik Mahallesi Fabrika Caddesi 37.Sokak  No: 7 / 1 Yenişehir / Diyarbakır

 
Telefon: 0412 224 38 26 
            :           224 38 27
            :           224 22 16
Fax      : 0412 224 35 00
http://diyarbakir.aile.gov.tr