…
25 Kasım 2022, Cuma Tokat, Türkiye

İl Müdürümüz Mahmut ÖZDEMİR'den 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Mesajı


Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir. Ne yazık ki; Kadına yönelik aile içi şiddet, 21. yüzyılda da tüm dünyada ekonomik, sosyal ve coğrafi sınır tanımaksızın varlığını sürdürmektedir. Şiddet, kadının yalnızca bedensel ve ruh sağlığını etkilemekle kalmayıp, kendine saygısını, güvenini, yaşam kalitesini ve kendi yaşamını kontrol etme yetisini de yitirmesine neden olmaktadır. Kadınların hukuki, sosyal, siyasal ve ekonomik statülerinin yükselmesini engellemektedir.
Gerek uluslararası yükümlülüklerimiz ve gerekse ulusal mevzuatımızdaki düzenlemeler çerçevesinde ilgili tarafların işbirliği ile bu konuda yoğun çalışmalar başlatılmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele doğrultusunda, şiddet mağduru kadınların korunması, desteklenmesi ve faillerin cezalandırılması konularında gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Ancak kadına yönelik şiddetle, özellikle kendilerini en güvende hissettikleri aile içinde meydana gelen şiddetle mücadelede sadece yasal düzenlemelerin yapılmış olması yeterli değildir. Kadına karşı şiddetin önlenmesinde toplumsal cinsiyet eşitliği duyarlılığının arttırılması ve zihinsel dönüşümün sağlanması son derece önemlidir.
Dinimizde şiddet her çeşidiyle zulümdür ve yasaklanmıştır. Aile içi şiddet ahirette kul hakkı olarak erkeğin karşısına çıkacaktır. Peygamber Efendimiz “En hayırlınız, eşlerine karşı en hayırlı olanınızdır” buyurarak, aile içinde erkeğin sorumluluk ve yükümlülüğünü gözler önüne sermiştir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız olarak kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için 2012 yılında Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Meclisten geçmiş olup yürürlüğe girmiştir. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz olarak Kadının her yönden güçlenmesi için çalışmalar yürütmekteyiz.
Bizler güçlü Türkiye’nin güçlü toplumdan, güçlü toplumun ise güçlü aileden geçtiği bilincinden hareketle aile mevhumunun önemine vurgu yaparak öncelikle bu tuğlanın sağlam konması yolunda çalışıyoruz.
Kadına şiddetle mücadele sadece şiddet gören kadının değil, toplum olarak hepimizin görevi olduğunun altını çizerek kadınların şiddetsiz bir hayat ve hak ettikleri yaşam kalitesine ulaşabilmesi dileğiyle saygılar sunuyorum.
Mahmut ÖZDEMİR
İl Müdürü