…
26 Mart 2021, Cuma Ankara,Türkiye

Çocuk Dostu Söyleşiler “Oyun ve Oyuncaklar” Konusuyla Gerçekleşti


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Çocuk Dostu Söyleşiler devam ediyor. Söyleşi dizisinin üçüncüsünde, Çocuk Dostu Oyun ve Oyuncaklar konusu ele alındı.

Şöyleşi, Genel Müdür Zeliha Sağlam ve uzman konukların katılımıyla yapıldı. Bakanlığın YouTube Kanalından canlı olarak yayınlanan ve çocuk gelişiminde, oyun ve oyuncakların etkisinin konuşulduğu yayına Doç. Dr. Seda Topçu, Uzm. Psikolog Mehmet Teber, Dr. Zeynep Safiye Baki Nalcıoğlu, Okul Öncesi Öğretmeni Kübra Ertürk katıldı.

Söyleşide; kavramsal olarak oyun ve oyuncaklar, dijital çağda oyunlar ve zararlı oyunların çocuk gelişimine etkisi, çocuklarımızın yaşlarına göre oyun ve oyuncak seçimi, ebeveyn çocuk ilişkisinde oyunların rolü, geleneksel oyunların yaşatılmasının aile ilişkileri ve toplumsal birlikteliğin güçlendirilmesindeki etkisi, konularına yer verildi.

Koruyucu Önleyici Çalışmalar

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Genel Müdür Sağlam, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün koruyucu önleyici faaliyetleri kapsamında dijital hayatın her türlü olumsuz etkisine karşı çalışmalar yürütüldüğünü, sosyal medya çalışma grubunun dijital ve görsel medyada çocuklar için zararlı olan içeriklere anında müdahale edildiğini söyledi.

Sağlam şöyle devam etti, “ayrıca 0-6 yaş grubu çocuklarımızın yaşlarına ve gelişimlerine uygun kitap listeleri oluşturuyoruz. Çocuk kitaplarını oyun ve oyuncakları televizyon ve sosyal medyadaki çocuklara yönelik içerikleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda 7 den 70’e de herkesin bilinçlenmesi bizlerin önceliği.”

Sorunların çözümünde işbirliği ve ortak akla önem verdiğini vurgulayan Sağlam, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımızla istişare içinde çocuk alanında çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Oyun ve Oyuncakların Önemi

Oyun ve oyuncakların çocukların gelişiminde önemli bir role sahip olduğunun vurgulandığı söyleşide, oyuncakların çocukların çevreyle etkileşim kurmasında bir araç olduğu ve etkileşimin en önemli öğrenme yöntemlerinden biri olduğu kaydedildi.

Çocukların ebeveynleri başta olmak üzere yetişkinlerle kurdukları ilişkide oyunu da kullandıkları, bu sayede çocukların duygu ve ihtiyaçlarını ifade etme konusunda gerekli desteği bulabildiklerine değinildi.

Çocuklar için oyunun sadece bir zaman geçirme aracı değil, barınma, yemek yeme, uyuma gibi önemli bir yaşam aktivitesi olduğunun altının çizildiği yayında; çocukların rekabet ve üretkenlik gibi pek çok olguyu oyunlar sayesinde deneyimleyebildikleri paylaşıldı. Söyleşide, oyun ve oyuncakların çocuklar için bir eğlence aracı değil yaşamsal öneme sahip olduğu vurgusu yapıldı.

Dijital araçların kullanımıyla birlikte çocukların dijital oyunlarla tanıştığının hatırlatıldığı yayında, bu konuda farkındalık geliştirmek ve oyun seçiminde ailelerin dikkat etmesi gereken konular ve çocukların risklere karşı korunmasına yönelik yapılması gerekenler dile getirildi.