Tarihçe




  • Tarihçe
    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan, çalışma, sosyal hizmetler ve aile işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. 27 Mayıs 1934 tarih ve 2450 yılında İktisat Vekaleti Teşkilatı ve Vazifeleri Hakkında Kanunla, bakanlık alanında İş ve İşçiler Bürosu olarak ilk defa temelleri atıldı. 22 Haziran 1945 tarihinde, 4763 numaralı Çalışma Bakanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun çıkarıldı. Anayasada yapılandırmalara uyumluluk kuralları ve yasaları hukmünde kararnamelerde düzenli olarak orada bulunmaktadır 703 odada KHK ile Aile ve Sosyal Politikalar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının teşkilat kanunlarında düzenlemeyle iki bakanlık, "Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İlişkilendirilmesi" adlı bir arayabilir. 10 Temmuz 2018 '

    Görevleri


    Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görev ve yetkileri

    Sosyal hizmetler ve yardımlara yönelik ulusal politikalar ve teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli olanların yapılması, aranması, uygulanmasının izlenmesi ve ortaya çıkması yeni hizmet modellerine göre güncelliyor.

    Sosyal ve kültürel dokudaki aşınmalara karşı aile yapısının ve değerlerinin korunarak gelecek nesillere sağlıklı biçimde aktarıldığı yerlerde; ulusal politika ve teknolojilerin korunması, yönetilmesi gereken, koordine etmek, aile bütünlüğünün güvenliği ve aile refahının geliştirilmesi hedefleniyor, sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve işbirliği konusunda çalışmak.

    Çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimini temin etmek üzere; ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları koordine etmek, çocuklara yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.

    Kadınlara karşı ayrımcılığı önlemek, kadının insan haklarını korumak ve geliştirmek, kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak, fırsat ve imkânlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak üzere; ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları koordine etmek, kadınlara yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.

    Engellilerin ve yaşlıların her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsal hayata ayrımcılığa uğramadan ve etkin biçimde katılmalarını sağlamak üzere; belirlenen ulusal politika ve stratejilerin uygulanmasını koordine etmek, engellilere ve yaşlılara yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, engellilerin mesleki rehabilitasyonunu sağlayacak tedbirler almak.
    Şehitlerimizin hatıralarının yaşatılması, şehit yakınları ile gazilerin her türlü mağduriyet ve mahrumiyetten korunması amacıyla; ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları koordine etmek, şehit yakınları ile gazilere yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.

    Toplumun sosyal yardım ve korumaya ihtiyaç duyan kesimlerine yönelik yardım faaliyetlerini düzenli ve etkin biçimde yürütmek; yoksullukla mücadeleye ilişkin ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları koordine etmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.

    Öncelikle çocuğun aile içinde yetiştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla aileyi eğitim, danışmanlık ve sosyal yardımlarla güçlendirmek; korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç çocuk, kadın, engelli ve yaşlıların tespiti, bunların korunması, bakımı, yetiştirilmesi ve rehabilitasyonlarını sağlamak üzere gerekli hizmetleri yürütmek, bu hizmetler için gündüzlü ve yatılı sosyal hizmet kuruluşları kurmak ve işletmek.

    Ailenin bütünlüğünü korumak, parçalanmış ailelerin korunmaya, yardıma ve bakıma muhtaç fertleriyle çocuklarına her türlü maddî, manevî ve sosyal destek sağlamak; bu amaçla gerekli planlamaları yapmak, eğitim faaliyetlerinde bulunmakİ

    Kamu kurum ve kuruluşları, gönüllü kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yürütülen sosyal hizmetler ve yardımlara ilişkin ilke, usûl ve standartları belirlemek, bu çerçevede denetimini yapmak, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların taşıması zorunlu olan nitelikleri ve bunlara rehberlik edecek programları geliştirmek.

    Sosyal hizmet ve yardım faaliyetleriyle bunlardan yararlananlara ilişkin bilgileri merkezî bir sistemde oluşturulacak veri tabanı aracılığıyla işlemek, kontrol etmek, izlemek ve geliştirilecek politika, strateji ve önlemler bağlamında değerlendirmek.

    Sosyal hizmetler ve yardımlar alanındaki uluslararası gelişmeleri ve faaliyetleri izlemek, bunlara katkı vermek ve yürütülecek çalışmalarda yararlanmak üzere değerlendirmek, bu alanda taraf olduğumuz uluslararası sözleşme ve anlaşmaların ulusal düzeyde uygulanmasını sağlamak.

    Çalışma hayatını düzenleyici, işçi - işveren ilişkilerinde çalışma barışının sağlanmasını kolaylaştırıcı ve koruyucu tedbirler almak.

    Çalışma hayatındaki mevcut ve muhtemel meseleleri ve çözüm yollarını araştırmak, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları koruyucu ve çalışmayı destekleyici tedbirleri almak.

    Ekonominin gerektirdiği insan gücünü sağlamak için gerekli tedbirleri araştırmak ve uygulanmasının sağlanmasına yardımcı olmak.
    İstihdamı ve tam çalışmayı sağlayacak, çalışanların hayat seviyesini yükseltecek tedbirleri almak.

    Uluslararası işgücüne ilişkin politikaların belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları yapmak ve belirlenen politikanın uygulanmasına ilişkin ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunmak.

    Çalışanların meslekî eğitimlerini sağlayıcı tedbirler almak.

    İş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izlemek.
    Çalışma hayatını denetlemek.

    Sosyal adalet ve sosyal refahın gerçekleşmesi için gerekli tedbirleri almak.

    Çeşitli fizyolojik, ekonomik ve sosyal risklere karşı sosyal sigorta hizmetlerini uygulamak, sosyal güvenlik imkanını sağlamak, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için gerekli tedbirleri almak.

    Yabancı ülkelerde çalışan Türk işçilerinin çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili meselelerine çözüm yolları aramak, hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek.
    İş istatistiklerini derlemek ve yayınlamak.

    İşyerindeki sağlık ve güvenlik risklerini önleyici ve koruyucu hizmetleri yürütenlerin niteliklerini belirlemek, eğitimlerini ve sertifıkalandırılmalarını sağlamak.

    Kanunlarla ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yapmak.

    BAĞLI BİRİMLER MERKEZ TEŞKİLATI
    Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü
    Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü
    Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü
    Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
    Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü
    Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü
    Çalışma Genel Müdürlüğü
    Yurt Dışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
    İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü
    Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü
    Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı
    Strateji Geliştirme Başkanlığı
    Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı
    Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı
    Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
    Personel Dairesi Başkanlığı
    Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
    Hukuk Müşavirliği
    Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
    Özel Kalem Müdürlüğü
    YURT DIŞI TEŞKİLATI
    Dış Temsilcilikler
    Almanya
    Hollanda
    Fransa
    Avusturya
    Belçika
    İsviçre
    Avustralya
    İsveç
    İngiltere
    Danimarka
    Suudi Arabistan
    Libya
    Kuveyt
    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
    Azerbaycan
    Kazakistan
    Türkmenistan

    SÜREKLİ Kuruluşlar / BAĞLI Kuruluşlar
    Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği biriktirme Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı ettik
    Araştırma Merkezi ettik Çalışma Sosyal Güvenlik Eğitim ettik
    Türkiye İş Kurumu
    Sosyal Güvenlik Kurumu
    Mesleki Yeterlilik Kurumu
    Devlet Personel Başkanlığı
    Türkiye Orta'yı ettik Doğu Amme İdaresi Enstitüsü