…
24 Mayıs 2023, Çarşamba İstanbul, Türkiye

Bakanımız Derya Yanık TRT Haber Canlı Yayınında Gündeme İlişkin Soruları Cevapladı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, önemli oranda annelerin engelli çocuklarına bakım verdiklerini belirterek, “Annelerin istihdama katılma imkânları çoğunlukla mümkün olmuyor. Bakanlık olarak Çalışma Bakanlığı ile beraber bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte inşallah engelli yakınına bakım veren ve bu sebeple de iş hayatına katılamamış aile bireylerinin emekliliğini düzenlemiş olacağız” dedi.

TRT Haber canlı yayınında Hande Koçyiğit’in konuğu olan Bakan Yanık, Bakanlık olarak yapılan çalışmalar ve hayata geçirilecek yeni projelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Yanık, sahada yaptığı çalışmalarda gençler ve kadınlar başta olmak üzere toplumun tamamının öncelikli olarak güvenli, huzurlu ve müreffeh bir ülkede, terörün, şiddetin olmadığı bir Türkiye'de yaşamak istediklerini söyledi. Terörle mücadelenin çok yakından takip edildiğini ve çok onaylanmış olduğunu sahada müşahede ettiklerini belirten Yanık, “Bu bizim için önemliydi. İkinci olarak, vatandaşlarımızın talebi refah içerisinde müreffeh yaşamak. Dolayısıyla ekonomiyle alakalı bu son zamanlarda yaşadığımız dalgalanmanın bir an önce artık yerine oturmasını ve alım gücünün gayet de bir daha da yükselmesini vatandaşlarımız bekliyor” dedi.

Cumhurbaşkanının bu konuyla alakalı çok açık bir biçimde önümüzdeki süreçte neler yapılacağını ifade ettiğini kaydeden Bakan Derya Yanık, “Her yeni günde yeni bir kaynağımızı hizmete alıyoruz. Bu anlamda önümüzdeki süreç inşallah bugün olduğundan çok daha rahat, çok daha müreffeh olacak, ekonomik anlamda da oluşan dönemsel dar boğazı atlatmış olacağız ve yolumuza devam edeceğiz. Üçüncü olarak vatandaşlarımız geleceğe daha güvenli ve daha somut adımlarla yürüyecekleri imkanların oluşturulmasını bekliyorlar” diye konuştu.

“Bu kadar geniş yankı uyandırması beni biraz şaşırttı”

Bakan Derya Yanık, Cumhurbaşkanının özellikle son seçim beyannamesinde açıkladığı önümüzdeki sürece ilişkin çalışmaların vatandaşlar tarafından çok yakından takip edildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Çok hızlı bir biçimde, bu kadar geniş yankı uyandırması beni de doğrusu biraz şaşırttı. Vatandaşın yakın takibini biliyordum ama o kadar beklemiyordum. O anlamda inşallah süreç içerisinde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bizim toplumumuzun idarecilerden, kamudan, devletten, siyasetten beklentileri bellidir. Güvenlik, refah, hizmet ve kendisinin ihtiyaçlarının dikkate alındığı bir yönetim. Dolayısıyla biz de AK Parti olarak 20 yıldır bu çerçevede zaten siyasetimizin hizmet siyaseti olduğunu, vatandaşın ihtiyaçlarına yönelik rasyonel değerlendirmeler ve rasyonel icraatler olduğunu her vesileyle söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 20 yıldır AK Parti hükümetlerinin bugüne kadar yaptıkları da tamamen hizmet siyaseti.”

“Türkiye Aile Destek Programımız devam edecek”

“Aile Destek Programı devam edecek mi?” sorusuna Bakan Yanık, “Türkiye Aile Destek Programımız yeni başladı ve devam edecek. Bildiğiniz üzere, sosyal desteklerimiz, sosyal yardımlarımız son derece esnek. Son derece ihtiyaç temelli, vatandaşımızın ihtiyacını karşılayacak şekilde. Eğer bir yeni başlık açmamız gerekiyorsa açıyoruz. Artık ihtiyacı karşılamayan bir başlıksa, tasfiye etmemiz gerekiyorsa tasfiye ediyoruz. Türkiye Aile Destek Programı bu anlamda geçmiş dönemlerden farklı olarak şöyle bir yeni başlığı oluşturmuştu. Dedik ki, sosyal yardım yoksulluk temelli olması. Peki ne olacak? Biz madem toplum olarak bir katma değer üretiyoruz. Bir refah üretiyoruz. Bu refaha yeterince katılamayan grupları destekleyelim ve sosyoekonomik düzeylerini diğer gruplarla eşit hale getirelim. Aslında bunun tam karşılığı sosyal adalettir. Sosyal devlet, sosyal adaleti kurmakla yükümlüdür. Biz de sosyal devlet olarak bu sorumluluğu yerine getiriyoruz.” Şeklinde konuştu.

“20 yıldır ailenin desteklenmesi noktasında güçlü aileler olmasını destekliyoruz”

Bakan Yanık, “Aile ve Gençlik Bankasına neden ihtiyaç duyuldu?” sorusuna “ Çünkü aileyi çok önemsiyoruz. 20 yıldır ailenin desteklenmesi noktasında güçlü aileler olmasını destekliyoruz. Bütün iktidarlarımız boyunca 20 yıldır aile eğitim programlarıyla, aile danışmanlıklarıyla, destek programlarıyla ailenin güçlendirilmesi, huzurlu, mutlu, müreffeh ailenin kendi içinde barışık, fertlerinin her birinin saygı, sevgi temelinde birbirine yaklaştığı ailelerin inşası noktasında gerekli çalışmaları aralıksız yerine getiriyoruz” diye konuştu.

Ailelerin somut desteklerle de desteklenmesinin önemli olduğunu kaydeden Bakan Yanık, “Seçim beyannamemizde iki önemli açıklamamız oldu. Bir tanesi Aile ve Gençlik Bankasının kurulması. Ebeveynin ekonomik durumu iyi değilse, gençler bir iş sahibi olup bir süre ekonomik olarak birikimler sağlayamamışlarsa evlilik önemli bir külfete dönüşebiliyor. Dolayısıyla biz ilk aşamada gençlerimize evlerini kurarken ihtiyaçları olan nakit desteği onlara sağlayacağız. 150 TL. İki yıl geri ödemesiz. Sıfır faiz. Aldıkları anaparayı geri iade edecekler. Ne zaman? İki yıldan sonra dört yıl süreyle” dedi.

“Engelli yakınına bakım veren aile bireylerinin emekliliğini düzenleyeceğiz”

Bakan Derya Yanık, önemli oranda annelerin engelli çocuklarına bakım verdiklerini belirterek, “Annelerin istihdama katılma imkanları çoğunlukla mümkün olmuyor. Bu grup özel olarak desteklenmeye ihtiyacı var. Bakanlık olarak Çalışma Bakanlığı ile beraber bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte inşallah engelli yakınına bakım veren ve bu sebeple de iş hayatına katılamamış aile bireylerinin emekliliğini, ki bunlar çoğunlukla aslında anneler, düzenlemiş olacağız” ifadelerini kullandı.