…
…
…
…
…
…
24 Mayıs 2023, Çarşamba İstanbul, Türkiye

Bakanımız Derya Yanık’tan Ücretsiz Seyahat Desteği Kapsamında Yapılan Gelir Desteği Ödemelerindeki Artışa İlişkin Açıklama


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, ücretsiz seyahat kapsamında yapılacak gelir desteği ödemesine ilişkin değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını belirterek, "Buna göre şehir içi özel deniz yolu ulaşım aracı için yaptığımız ödeme 2 bin 250 liradan 3 bin 375 liraya, Ankara ve İstanbul'da şehir içi toplu taşıma aracı için 2 bin 992 liradan 4 bin 500 liraya yükseldi. Bu gelir desteği ödemeleri 1 Temmuz 2023'ten itibaren geçerli olacak. Böylelikle yüzde 50 artış yapmış olacağız." dedi

Bakan Derya Yanık, İstanbul’da Etiler Huzurevi sakinleriyle bir araya geldi. Huzurevi sakinleriyle sohbet eden Yanık, karanfil dağıttı. Ardından Bebek sahilinde esnafını da ziyaret eden Yanık, esnafla sohbet edip sorunlarını dinledi.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan "Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" konusunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yanık özellikle şehir içi toplu taşıma ve deniz yolu taşımacılığı yapan esnafa bir müjdelerinin olacağını belirterek, "Biliyorsunuz engelliler, yaşlılar, şehit yakını ve gaziler ücretsiz seyahat imkanına sahip ve engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın, şehit yakını ve gazilerin ücretsiz seyahat yaptıklarında onların seyahat ücretlerini aslında devlet olarak biz ödüyoruz. Dolayısıyla bununla alakalı taşıma, şehir içi toplu taşıma faaliyeti gösteren belediyelerimiz de dahil olmak üzere özellikle diğer özel sektör taşımacılığının bu anlamda ücretlerin artırılmasıyla alakalı bir talepleri vardı. Aslında 2022 içerisinde artırmıştık ancak tekrar bir güncelleme yapmak ihtiyacı doğdu." diye konuştu.

“Yüzde 50 artış”

Yayımlanan yönetmelikle ilgili bilgi veren Bakan Yanık, şunları kaydetti:

"24 Mayıs 2023 Çarşamba itibarıyla Resmi Gazete'de ücretsiz seyahat kapsamında yapılacak gelir desteği ödemesine ilişkin değişiklik yayımlanmış oldu. Buna göre şehir içi özel deniz yolu ulaşım aracı için yaptığımız ödeme 2 bin 250 liradan 3 bin 375 liraya, Ankara ve İstanbul'da şehir içi toplu taşıma aracı için 2 bin 992 liradan 4 bin 500 liraya yükseldi. Diğer büyükşehirlerde, şehir içi toplu taşıma aracı için yaptığımızı 2 bin 250 liradan 3 bin 375 liraya, büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma aracı için 1800 liralık ödeme 2 bin 700 liraya yükseltilmiş oldu. Dolayısıyla bu gelir desteği ödemeleri 1 Temmuz 2023'ten itibaren geçerli olacak. Böylelikle yüzde 50 artış yapmış olacağız."

Bugüne kadar engelliler, yaşlılar, şehit yakını ve gaziler için toplu taşıma araçlarında 2015 yılından bu yana yapılan ücretsiz seyahat uygulamasının yürürlükte olduğunu aktaran Yanık, yaptıkları toplam ödemenin 1 milyar 662 milyon lira olduğunu bildirdi.

Bakan Yanık, "Önümüzdeki süreçte de engelli vatandaşların ve yaşlıların şehir içi toplu taşıma imkanlarından ücretsiz bir biçimde yararlanabilmeleri için, biz de bir taraftan gayet tabii ki bu toplu taşıma hizmetini gerçekleştiren toplu taşıma firmalarına ya da şahıslara desteklerimizi belediyelerimiz de dahil olmak üzere sürdüreceğiz. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.