…
…
30 Mart 2021, Salı Ankara, TÜRKİYE

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı Hazırlık Çalıştayları Kapsamında “Erişilebilirlik: Ulaşım” Başlıklı Toplantı Düzenlendi


Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı Hazırlık Çalıştayları kapsamında, hazırlık çalıştaylarının sekizincisi ‘Erişilebilirlik: Ulaşım’ başlığıyla 29 Mart 2021 Pazartesi günü, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engellilerin diğer bireylerle birlikte tüm haklardan yararlanabilmelerini temin etmek açısından devletin topyekûn yaklaşımını gösteren ortak bir yol haritası olacak vizyon belgesi ve eylem planının hazırlanması çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen hazırlık çalıştaylarının sekizincisi ‘Erişilebilirlik: Ulaşım’ başlığıyla 29 Mart 2021 Pazartesi günü, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan KOÇ gerçekleştirdi. Erişilebilirliğin ülkemizde giderek gelişen bir alan olduğunu belirten KOÇ, erişilebilir ilkesinin, ulaşım araçlarının üretim aşamasından itibaren esas alınması gerektiğinin altını çizdi. KOÇ, günümüz itibariyle verilen 1574 Erişilebilirlik Belgesi’nin 32’sinin raylı ulaşım sistemlerine ve 27’sinin havalimanlarına ait olduğunu kaydetti.  Erişilebilir ulaşım alanında, tüm ulaşım araçlarının %100 erişilebilir olmasının temel hedef olduğunu ifade eden KOÇ, bu çalıştayın söz konusu hedefin gerçekleştirilmesi için tüm tarafları bir araya getirmesi açısından önemine vurgu yaparak ulaşım alanındaki tüm tarafları, 2020 Erişilebilirlik Yılı faaliyetleri kapsamında hayata geçirilen ERDEM üzerinden öz değerlendirmeye davet etti.

KOÇ, 2020 yılının Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Erişilebilirlik Yılı ilan edilmesine istinaden 22 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen Erişilebilirlik Ödül Töreni’nin de erişilebilirlik alanında gerek ilgili taraflarda gerekse de kamuoyunda önemli bir farkındalık yarattığının altını çizdi. Toplumda gittikçe büyüyen bu farkındalıkla; üretimde ve tasarımda erişilebilirliği önceleyerek engelli bireylerin toplumdaki diğer bireylerle birlikte hayatın her alanına eşit ve tam katılabilmelerinin mümkün olduğuna işaret eden KOÇ, ‘engelsiz yaşam için hepimiz buradayız, herkes buradayım derse erişilebilirlik sorunu kalmaz’ diyerek konuşmasına son verdi.

Toplantıya katılan 25. ve 26. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Bennur KARABURUN konuşmasında engellilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. Farkındalığın artırılmasının önemine işaret eden KARABURUN, bu anlamda Türk İşaret Dili Tercümanının yeterli olmadığını ve sayılarının artırılması gerektiğine işaret etti. Karaburun erişilebilirlik ödüllerine olan yoğun katılımı hatırlatarak sunulan projelerin çok değerli olduğunu ve değerlendirilmesinin öneminin altını çizdi.

Erişilebilirlik Dairesi Başkanı Dr. Deniz Çağlayan GÜMÜŞ de, erişilebilirliğin önemi ve yasal zemini ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantıda Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları ile bu komisyonların denetimleri neticesinde verilen Erişilebilirlik Belgesi ile ilgili merak edilenler masaya yatırıldı, farklı ulaşım yollarında sağlanabilecek erişilebilir yöntemler ele alındı. Erişilebilirlik zinciri oluşturulmasının aciliyetiin ortaya konduğu toplantıda 2020 Erişilebilirlik Yılı kapsamında uygulamaya koyulan ve ilgili taraflara kendi öz erişilebilirlik değerlendirmelerini yapabilmelerini sağlayan ERDEM (Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü) de tekrar gündeme geldi.

 Çevrim içi olarak gerçekleştirilen çalıştaya 85 kişi katıldı.