…
…
01 Nisan 2021, Perşembe Ankara, TÜRKİYE

Kamuda Türk İşaret Dili Hizmeti Almak İsteyenler E Devlet Üzerinden Başvuru Yapabilecek


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, 1 Nisan 2021 Perşembe günü Kanal 5'te Yekpa Ahmed'in sunduğu Merkez Ankara programına katıldı.

 Merkez Ankara Programı sunucusu Yekpa Ahmet’in sorularını cevaplandıran Uzm. Dr. Orhan KOÇ; dünyada ve ülkemizde engellilik konusunda önemli gelişmelerin gerçekleştiğini belirleterek,  2005 yılında Engelli Hakları ile ilgili 1500 maddeden oluşan Kanun çıkarıldığını, ilave mevzuatlarla hak temelli hizmetlerin yaygınlaştığını ifade etti.

 Sağlık Bakanlığından rapor alan her engelli bireye ait bilgilerin Ulusal Engelli Veri Tabanına düştüğünü söyleyen Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, online kayıtlara göre ülkemizde 2,5 milyon doğuştan veya sonradan edinilmiş yeti kaybına uğramış engelli birey oranının %8 olduğunu,  288 bin civarında işitme engelli bireyin bulunduğunu belirterek,  ‘Yeni Doğan’ ünitelerinde çok ciddi çalışmaların yapıldığını, tarama ve teşhis testleri kapsamında uygulanan işitsel tarama programı sayesinde işitme refleksi varlığı veya yokluğunun tespit edilebildiğini, erken tanılama ve erken tedavi ile işitme engelli bireylerde oluşabilecek olumsuzlukların önünün alınabildiğini anlattı.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ: tüm kurumlarda Türk İşaret Dili tercümanlarının sayısı artırılıyor

Uzm. Dr. Orhan KOÇ;  tüm kurumlarda Türk İşaret Dili tercümanlarının sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi TÖMER işbirliğinde Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı düzenlendiğini, Yeterlilik Belgesi almış olan tercüman adaylarının kamuda istihdam edileceğini, ihtiyaç duyan işitme engelli bireylere başvuruda bulunmaları halinde, kamuda ücretsiz Türk İşaret Dili çevirmenliği hizmeti verileceğini, başvuruların Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ile her ilde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılabileceğini belirtti.  Ayrıca engelli bireylerin Aile Bilgi Sisteminde oluşan kayıtlara göre birebir veya   telefon üzerinden görüntülü  hizmet alabileceklerini sözlerine ekledi.

Türk İşaret Dili hizmeti almak isteyenler E Devlet üzerinden başvuru yapabilecek 

 Kamuda işitme engelli bireylerin sıklıkla karşılaştıkları erişim ve iletişim sorununa hak temelli yaklaştıkları ifade eden Uzm. Dr. Orhan KOÇ, sağlık kurumlarında veya Adliyede, mahkemelerde işitme engelli bireylerin yaşadıkları sorunlara çözüm odaklı baktıklarını, bu amaçla hızlı çözüm üretebilecek alternatif arayışlar üzerinde yoğunlaştıklarını,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un talimatları doğrultusunda Türk İşaret Dili hizmeti almak isteyen engelli bireylerin E Devlet üzerinde başvuru yapabilmeleri için, çalıştıklarını ifade etti.

 İşitme engelli bireylerin bilgiye erşimlerin en temel hakları olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  bu konudaki duyarlılıkları nedeni ile Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst  Kurulu’na teşekkür etti.  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  “Erişilebilirlik herkes içindir” diyerek konuşmasını tamamladı.  Program  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Türk İşaret Dili tercümanı Uzm. Odyolog Oya Tanyeri tarafından Türk İşaret Diline çevrildi.

1 Nisan 2021 Perşembe günü saat 12'de Kanal 5'te Yekpa Ahmed'in sunduğu Merkez Ankara programına katılan, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ'un  Türk İşaret Dili   temalı  konuşmasını izlemek için tıklayınız.