…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
11 Mayıs 2023, Perşembe Keşan, Edirne - Türkiye

10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası Kapsamında Keşan İlçemizde Program Düzenlendi


Edirne ili Keşan İlçemizde 10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası Kapsamında, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Engelli Bakım Merkezlerinde hizmet almakta olan vatandaşlarımıza yönelik kahvaltı programı düzenlenerek, “Gündüz Yaşam Merkezi” Devir protokolü imzalandı.

11.05.2023 tarihinde gerçekleştirilen kahvaltı programına ve “Gündüz Yaşam Merkezi” Devir Protokolüne; Edirne Valisi H. Kürşat KIRBIYIK ve eşi Dilek KIRBIYIK Hanımefendi, Edirne Milletvekili Fatma AKSAL, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Keşan Kaymakamı Cemalettin YILMAZ, Keşan Belediye Başkanı Mustafa HELVACIOĞLU, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ, Keşan Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Nergis MUSTAFAPAŞA başta olmak üzere İl ve İlçe protokol üyeleri, Keşan İlçesinde Engelliler alanında çalışmalar gerçekleştiren Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Engelli vatandaşlarımız ve görevli personeller katılım sağladı.

Keşan, İpsala, Meriç ve Uzunköprü ilçelerimizdeki engelli bakım merkezlerinde hizmet alan engelli bireylerimizin katılımı ile gerçekleşen programa katılım sağlayan protokol üyeleri, engelli gençlerimiz ve aileleriyle tek tek sohbet ederek, yakından ilgilendi.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa HELVACIOĞLU, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Edirne Milletvekili Fatma AKSAL ve Edirne Valimiz H. Kürşat KIRBIYIK haftanın anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını gerçekleştirdikten sonra “Gündüz Yaşam Merkezi’nin” devir protokolü imzalandı.

“Gündüz Yaşam Merkezi’nin” devir protokolünün imzalanmasının ardından, engellilerimizin el emeği göz nuru ile oluşturdukları sergi alanı ziyaret edilerek, ürünler incelendi. Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı bakım merkezlerinde hizmet almakta olan engellilerimizin sergilediği folklor ve halk oyunları gösterileri ile program son buldu.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Bilgin ÖZBAŞ, Edirne ili Keşan İlçemizde 10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası Kapsamında Keşan İlçesinde düzenlenen programda yaptığı konuşmada; “10-16 Mayıs Tarihleri Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede Dünya Engelliler Haftası olarak anılmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin nüfusunun önemli bir bölümünü engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Engelli vatandaşlarımız da; eşit muamele, itibar, bağımsız yaşama, toplumun bir parçası olma, eğitim, sağlık hizmetleri, istihdam, rehabilitasyon, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi haklara sahiptir. Bizim üzerimize düşen görev ise,  bu haklardan faydalanmaları için fırsat vermek ve imkanlar sağlamaktır. Kurumsal hizmetler ne kadar gelişirse gelişsin engelli vatandaşlarımızın insan haklarından tam ve eşit olarak faydalanmaları; toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bugün burada; 10-16 Mayıs engelliler haftası münasebeti ile gerçekleştirdiğimiz kahvaltı  programına,  engelliler alanında faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşları ve tüm kurumlarımızın birlik ve beraberlik içinde katılmış olması engelliler alanındaki yapılan çalışmaların duyarlılığını açıkça ortaya koymaktadır. Engellilerimize yönelik hizmetlerin, niceliksel ve niteliksel olarak daha kaliteli hale getirilmesi için bütün vatandaşlarımıza sorumluluklar düşmektedir. Bu vesile ile vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum.

            Lütfen:

  • Engelli araç park yerlerine, araçları park etmeyelim.
  • Tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımız için ,kaldırımlara araç park etmeyelim.
  • Kaldırım rampaların önünü kapatmayalım.
  • Hissedilebilir yüzeylerin üzerine eşya koymayalım.
  • Toplu ulaşımlarda ve hayatın her alanında engelli vatandaşlarımıza öncelik verelim.
  • Farkında olalım…

 

            Engelsiz bir il, engelsiz bir Türkiye hedefimize ulaşmak için tüm resmi kuruluşlar, özel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve engelli vatandaşlarımız ile birlikte el ele veriyoruz. Ağır engellilerimizin bakımı için öncelikli hedefimiz, bu vatandaşlarımızı kendi sosyal ortamlarından koparmadan, kendi aileleri tarafından bakımlarının sağlanmasıdır.  Bu amaçla ilimizdeki 2418 ağır engellimizin ailesine ekonomik katkı sağlanarak , evde bakım ücreti ödenmektedir. 2022 yılında İlimizdeki ağır engelli vatandaşlarımızın ailelerine ödediğimiz Evde bakım Ücreti toplamı 81.739.703.00 TL dir.   Bu yardım ve destekler her ay düzenli olarak, engellilerimizin bakıcılarına ödenmeye devam etmektedir. Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermekte olan  5 Engelli Bakım Kuruluşu bulunmakta olup, 

  • Uzunköprü Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi,
  • Keşan Özel Altınkalpler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi,
  • Keşan Özel İlgi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi,
  • İpsala Özel Yeni Hayat Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi,
  • Meriç Özel Hanife Ağyüz Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimizde toplam 413 engelli vatandaşımıza Yatılı olarak koruma ve bakım hizmeti verilmektedir.

En az % 40 ve üzeri engel oranına sahip olduğu Engelli Heyet Raporu ile saptanmış kişiler Müdürlüğümüzden engelli kimlik kartı alabilmektedir. Edirne il Müdürlüğü olarak 4610 kişiye Engelli Kimlik kartı verilmiştir. Ayrıca 04/11/2014 yılından itibaren 155 Bina ve 57 Açık Alanın  Erişilebilirlik açısından denetimi yapılmış, 6 Binanın Erişilebilirlik standartlarına uygun olduğu tespit edilerek ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ verilmiştir. Engelli Vatandaşlarımız ve Refakatçileri toplu ulaşımdan ücretsiz olarak faydalandırılmakta olup, 2022 yılında 1.707.600,00 TL ulaşım ücreti ödemesi yapılmıştır. Bakanlığımızca yapılan yasal düzenlemeler ile , Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakıfları tarafından uygun koşulları taşıyan Engellilerimize 2022 sayılı Kanuna göre engelli aylığı, ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır. Bugün Engelliler haftası münasebetiyle bir araya geldiğimiz kahvaltı programında Engellilerimize Gündüz Bakım Merkezi olarak hizmet verecek tesisisin tanıtımından büyük bir onur ve gurur duyuyoruz.  Engellilerimiz bu merkez  ile psiko-sosyal destek almanın dışında Sosyal, Kültürel ve Sportif faaliyetlere katılabilecek, basit el becerisi gerektiren işler ile istihdam edilebilirlikleri arttırılacak ve aile bütçesine katkı sağlayacaklardır. Engellilere yönelik sürdürülen hizmetlerde bizlere desteklerini esirgemeyen başta Edirne Valiliğimize, Keşan Kaymakamlığımıza Ve projenin asıl yürütücüsü olan Keşan Belediyesi ile  Trakya kalkınma ajansına ,  Engelliler alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarımıza, destek veren tüm paydaşlarımıza, hayırseverlere ve duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Engelliler Haftamızın tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı, mutlu, başarılı ve engelsiz bir yaşam getirmesini diliyorum” dedi.