Bakanlığımız tarafından toplumda şiddetle mücadele ve aile yapısının korunması amacıyla sürdürülen eğitim faaliyetleri kapsamında, İl Müdürlüğümüze bağlı Sosyal Hizmet Merkezleri tarafından 14-20 Temmuz tarihleri arasında toplumun her kesimine ulaşmayı hedefleyen farkındalık odaklı etkinlikler gerçekleştirilmiştir.
Bu çerçevede, Yenişehir Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve İznik Ek Hizmet Birimi tarafından yürütülen eğitim faaliyetlerinde toplumsal bilinç ve farkındalık artırılmaya devam edilmektedir. İznik Ek Hizmet Birimimizce, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetinden faydalanan ailelere yönelik gerçekleştirilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu eğitimde; şiddet türleri, başvuru mekanizmaları, kadınlara yönelik sosyal hizmetler, KADES uygulaması ve kadın konukevleri hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler verilmiştir. Eğitime katılan 6 kişi, hem kendi haklarına dair farkındalık kazanmış hem de bu bilgileri çevrelerine yaymak adına önemli kazanımlar elde etmiştir.
Yenişehir Sosyal Hizmet Merkezi tarafından ayrıca, Yenişehir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği ev sahipliğinde düzenlenen bir başka eğitimde, kadına yönelik şiddetle mücadele ve erken yaşta evliliklerle mücadele konuları ele alınmıştır. Katılımcılar, şiddet türleri ve başvuru yolları ile erken yaşta evliliğe neden olan sosyal ve ekonomik faktörler ve bu evliliklerin birey ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri konusunda bilgilendirilmiştir.
Orhangazi Sosyal Hizmet Merkezi ise ilçedeki Aile Destek Merkezi (ADEM) kursiyerlerine yönelik olarak “Aile Hukuku” konulu bir eğitim gerçekleştirmiştir. Eğitimde; aile içi hak ve sorumluluklar, evlilik birliğinin korunması ve çocukların üstün yararı gibi temel konular ele alınarak katılımcılar bilgilendirilmiştir.
Ayrıca, Yenişehir Sosyal Hizmet Merkezi tarafından Yenişehir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik “Hükümlü Hakları” konulu bir eğitim düzenlenmiştir. Eğitime katılan 17 tutuklu/hükümlüye; cezaevinde sahip oldukları yasal haklar, insan onuruna saygılı uygulamalar ve topluma yeniden uyum süreçleri hakkında bilgi verilmiştir.
Bakanlığımız tarafından toplumun temel yapı taşı olan ailenin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında sürdürülen bu çalışmalar, bireyleri çeşitli alanlarda bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye devam etmektedir. AEP; Aile Eğitimi ve İletişimi, Hukuk, İktisat, Medya ve Sağlık olmak üzere 5 ana alan ve 28 modülden oluşmaktadır. Bu eğitimlerden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, İl Müdürlüğümüze ya da kendilerine en yakın Sosyal Hizmet Merkezine başvurarak programa katılabilirler.