…
…
…
…
17 Şubat 2022, Perşembe Zonguldak

Erişilebilirlik Logosunun Tanıtımı Gerçekleştirildi


Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz binası önünde erişilebilirlik logosu tanıtım töreni düzenlendi. Törende erişilebilirlik logosunu hak eden kurumların temsilcilerine logo takdim edilirken; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binası önünde erişilebilirlik flaması törenle göndere çekildi.

Törene Vali Yardımcısı Sayın Yıldırım Uçar, daire müdürleri, sağlık merkezlerinin başhekimleri ve müdürlük personeli katıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Veli Köktürk açılış konuşmasında şunları söyledi:
"Erişilebilirlik, herkesin istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Toplumsal yaşama dahil olabilmek için konutlardan başlayarak eğitimden, sağlık kuruluşlarına, iş yerlerine; açık ve yeşil alanlara, toplu taşıma araçlarına ulaşmak; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek, her türlü kaynaktan yayımlanan bilgiyi edinmek gerekir. Erişilebilirlik temel bir hak olmakla birlikte diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç, bağımsız yaşamın temel şartıdır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği illerde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir.
Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişilebilirlik Belgesine sahip olabilmektedir.Bu kapsamda erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğünün artırılması gerekliliğinden hareketle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir adım atarak ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosu’nu belirledi. Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişilebilirlik Logosu’nun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alındı. Erişilebilir uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla belirlenen logo, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecek."

Vali Yardımcısı Sayın Yıldırım Uçar ise konuşmasında “Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke olarak gelişen ülkelerin seviyesine ulaşmak için bir çok altyapı yatırımı yapıyor. Bunlardan bütün vatandaşların eşit şekilde yararlanması için düzenlemeler yapılıyor. Geçmişten bugüne özellikle engelli vatandaşlarımızın hukuki olarak bir çok iyi halde fiziki engeller nedeniyle bu hizmetlerden yeterince yararlanamadığını hepimiz biliyoruz. Ve bunların başında da kamu kurumlarının verdiği hizmetler, umuma açık alanlarda ve yerel yönetimlerin verdiği hizmetler geliyor. Bir engellinin kamu hizmetinden yararlanması için o kamu binasına gittiğinde eğer fiziki bir engel varsa o engeli aşmak için mutlaka birilerinin yardımına muhtaç duyuyor. Ya da sosyal hayata katılmak için bir parka gittiğinde, ya da bir tiyatro salonuna gidip tiyatro izlemeye gittiğinde ya da bir konferansa gittiğinde bir çok fiziki engelle karşılaştığında Bir kişinin yardımına ihtiyaç duyuyor. Bu kişinin yardıma ihtiyaç duymaması için fiziki engelleri mutlaka kaldırılması lazım" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, BEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezi, Özel Karaelmas Engelli Bakım Merkezi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Özel Level Hastanesi, BEÜ Mühendislik Fakültesi ve LEVEL Hastanesi'ne Erişilebilirlik Belgesi verildi.