…
17 Ağustos 2020, Pazartesi Ankara, Türkiye

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü E Bülten Pandemi Özel Sayısı Yayınlandı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından pandemi sürecinde virüse karşı birinci derecede risk grubunda bulunana, kurum bakımında olsun ya da olmasın bütün engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın korunmasına yönelik alınan tedbirler ve yapılan çalışmaların konu alındığı, dünya çapındaki uygulamalarla kıyaslandığı E Bülten Pandemi Özel Sayısı yayınlandı.

COVID-19 olarak isimlendirilen yeni tip corona virüsün dünya genelinde hızla yayılmaya başlamasından sonra Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan edilmişti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ pandemi özel sayısının önsözünde; “Türkiye'nin COVID-19 sürecinde sağlık başta olmak üzere her alanda yürüttüğü başarılı mücadele, engellilik ve yaşlılık alanında da büyük bir özveri ile devam ettirilmiştir. Bu süreçte kuruluşlarımızda, kurumsal birikim ve deneyimi ile planlı ve programlı, kontrollü bir takip gerçekleştirilmiştir. Dünyadaki salgınla mücadele tecrübelerini de göz önüne alınarak gerçekleştirilen bu takip tüm kurum ve kuruluşların koordinasyon ve iş birliği içerisinde yürütülmüştür.” Diyerek virüsün etkilerine karşı özellikle yaşlılık alanında sağlanan başarının ipuçlarını vermiştir.

Kuruluşlarımızda vaka yönetimi, personel risk yönetimi ve acil durum risk yönetimi planları yapılarak ve uygulamaya konarak, hizmet alanlarla beraber, hizmet verenlerin de sağlıkları ve güvenlikleri garanti altına alınmış, hizmetin kaliteli ve kesintisiz sunumu sağlanmıştır.

Süreç içerisinde yaşlılarımıza manevi destek ve morallerinin yükseltilmesi açısında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafında Anneler Günü, Ramazan Bayramı ve son olarak ta Kurban Bayramında video konferans görüşmeleri yapılmıştır.

COVID-19 salgınından en çok etkilenen dünya ülkelerine bakıldığında COVID-19 kaynaklı tüm ölümlerin %50 ve daha fazlasının huzurevlerinde kalan yaşlıların oluşturduğu görülmektedir. Oysa ülkemizde bu oran %4 lerle sınırlı tutulabilmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün de dikkatini çeken bu durum, diğer ülkelere örnek gösterilmiş, yaşlılık sahasında yapmış olduğumuz çalışmalar dökümante edilerek literatüre girmesi sağlanmıştır.

Pandemi sürecinde yapılan çalışmaların ayrı ayrı başlıklar altında detaylıca ele alındığı bültende, Ülkemizde ve dünyada gelinen son durum infoğrafik olarak da gösterildi.

Bültende ayrıca Pandemi Süreç Yönetimi, Pandemi Sürecinde Öne Çıkan Gelişmeler, Personelimizin Gözünden Pandemi, Genel Müdürlüğümüz Tarafından Hazırlanan Rehber Çalışmaları ve Avrupa ve Türk Basınından Haberler başlıkları yer almaktadır.

 

Pandemi Özel Sayısına Ulaşmak için tıklayınız