…
…
…
…
…
…
…
02 Aralık 2022, Cuma Kırıkkale

3 Aralık Dünya Engelliler Günü


3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebeti ile Valiliğimiz himayelerinde Müdürlüğümüz koordinesinde düzenlenen programımız Valimiz Sayın Bülent TEKBIYIKOĞLU, Garnizon Komutanımız Tuğg. Mehmet Ali DURMUŞ, Belediye Başkanımız Mehmet SAYGILI,  il protokolü, dernek, STK ve vatandaşlarımızın katılımı ile gerçekleştirildi. İl Müdürümüz Rukiye ERYILMAZ;

Bakanlığımız tarafından engellilerin eşit vatandaşlar olarak potansiyellerini gerçekleştirebildikleri içermeci bir toplum olma yolunda vizyonu ortaya koyan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi hazırlanmıştır. Bu Vizyon Belgesi, engellilik alanındaki ulusal vizyonu ve yol haritasını ortaya koymaktadır. Engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını, teşvik ve temin ederek doğuştan sahip oldukları, onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması benimsenmiştir. Toplamda 8 politika alanı üzerine inşa edilen Engelsiz Vizyon, 8 amaç, 31 hedef ve 107 eylemden oluşmaktadır. Politika alanları;

  • İçermeci ve Erişilebilir Toplum,
  • Hakların Korunması ve Adalet,
  • Sağlık ve İyilik Hali,
  • Kapsayıcı Eğitim,
  • Ekonomik Güvence,
  • Bağımsız Yaşam,
  • Afet ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar,
  • Uygulama ve İzlemedir.

Anılan belgenin 3’er yıllık eylem planları ile uygulanması öngörülmektedir. İlk 2023-2025 yıllarını kapsayan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının 02.12.2022 tarihinde yani bugün Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edileceğini buradan  duyurmak isterim.

Ülke genelinde Bakanlığımıza bağlı 130 merkezimizde, 1457 engelli bireye gündüz bakım hizmeti; 104 resmi, 299 özel olmak üzere 403 bakım merkezinde 33 bin 193 vatandaşımıza yatılı bakım hizmeti sunulmaktadır.

Bakım hizmeti, günlük hayatını sürdürme sürecinde bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin kişisel bakım ve psiko-sosyal  destek  hizmetlerini  ifade  etmektedir.  Engelli bireylerin sevgi ve ilgi gördükleri aile ortamından kopmadan yaşamını sürdürebilmeleri Devletimizin öncelikli hedefidir. Bu bağlamda bugün itibariyle 1973 engellimiz Müdürlüğümüz evde bakım hizmetinden faydalanmaktadır.

Önce insan ilkesi doğrultusunda Devletimiz, daima engellilerimizin refahını ve mutluluğunu sağlamak için projeler ve çalışmalar yürütmektedir. Bizlerde bu proje ve çalışmalarda görev almaktan mutluluk duyuyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde beyinlerde ve kalplerdeki engellerin kalkmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum, diyerek konuşmalarını tamamlamasının ardından Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğümüzün ek ünitesi ‘’Sıcak Yuvam’’dan hizmet alan engellilerimizin Halk Oyunları, Drama, Ritim ve Solo gösterileri ile Özel Bozdemir Bakım Merkezi Müdürlüğünden hizmet alan engellilerimizin Zeybek Oyunu gösterileri ile devam etti. El Sanatları sergi  alanının gezilmesinden sonra Valimiz Sayın Bülent TEKBIYIKOĞLU’nun engelli vatandaşımıza akülü araç hediye etmesinden ardından programımız sona erdi.