…
…
…
…
…
…
09 Aralık 2019, Pazartesi İstanbul,Türkiye

Türkiye, İslam Ülkeleri ile Tecrübelerini Paylaşacak


Türkiye’nin ev sahipliğinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Sosyal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansı sona erdi. İstanbul’da 3 gün süren konferans kapsamında 5 ülke ile mutabakat zaptı imzalandı.

Bakan Selçuk, Katar, KKTC, Afganistan, Uganda, Çad ve Filistinli Mevkidaşlarıyla Görüştü

Bakan Selçuk konferansın üçüncü gününde, Katar İdari Kalkınma, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Mohamed Al Othman Fakhro, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Afganistan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Sayed Anwar Sadat, Uganda Gençlik ve Çocuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Florence Nakiwala Kiyingi, Çad Kadın, Erken Çocukluk Dönemini Koruma ve Ulusal Dayanışma Bakanı Ardjoun Djallal Khalil ve Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Ahmad Majdalani ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerde, ülkeler arasındaki çalışma hayatı, sosyal güvenlik, aile, kadın, genç ve çocuklara yönelik yapılan çalışmalar değerlendirildi, tecrübeler paylaşıldı.

Türkiye ile 5 Ülke Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

Görüşmeler sonrası, Türkiye ile 5 ülke arasında iş birliği anlaşması yapıldı. Bakan Selçuk, 5 ülke ile mutabakat zaptı imzaladı.

Türkiye İslam Ülkeleri ile Tecrübelerini Paylaşacak

Türkiye ile Afganistan İslam Cumhuriyeti hükümeti arasında “Çalışma, İstihdam ve Sosyal İşler Alanlarında İş Birliği Anlaşması”na ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat kapsamında, iki ülke arasında çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği, iş teftişi, ulusal meslek standartları, sosyal hizmet ve sosyal güvenlik gibi alanlarda bilgi, belge ve tecrübe paylaşımı yoluyla iş birliği yapılması öngörülüyor.

Uganda ile imzalanan mutabakat zaptına göre de, iki ülke arasında aile ve kadının güçlendirilmesi, çalışma hayatının iyileştirilmesine yönelik bilgi, belge ve tecrübe paylaşımı yoluyla işbirliği yapılacak.

Çad ile imzalanan mutabakat zaptında da aile, kadın, çocuk, engelli ve yaşlılara yönelik politikaların bilgi, belge ve tecrübe paylaşımı yoluyla geliştirilmesi hedefleniyor.

KKTC ile Genel Sağlık Sigortası alanında imzalanan mutabakat kapsamında, iki ülke arasında karşılıklı fayda temelinde sosyal ve ekonomik kalkınma ile refahta bireylere sağlanan genel sağlık sigortası uygulamalarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Filistin ile de sosyal politika alanında iş birliğine varıldı. Mutabakat kapsamında, iki ülke arasındaki sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, sosyal hizmetlerin geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılması için bilgi, tecrübe ve iyi uygulama örneklerinin paylaşımı öngörülüyor.

Türkiye, imzalanan mutabakatlar kapsamında tecrübelerini İslam ülkeleri ile paylaşacak.