…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
11 Aralık 2019, Çarşamba Ankara,Türkiye

Bakan Selçuk: “Mesleki Yeterlilik Belgeleri Çoğaldıkça İş Kazaları Daha da Azalacak"


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından üçüncüsü düzenlenen Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik Çalıştayı’nın açılışına katıldı.

Bakan Selçuk programda yaptığı konuşmada, MYK ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün işbirliği araştırması yaptığını ifade ederek, “Bu araştırmada; imalat sektöründe belgeli çalışanların belgesiz çalışanlara oranla yüzde 25 daha az iş kazasına uğradığını tespit ettik. Bu belgeler çoğaldıkça iş kazaları daha da azalacak.” açıklamasında bulundu.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun nitelikli istihdam ve işgücünü arttırmak için 13 yıldır çalışmalarına devam ettiğine dikkat çeken Selçuk, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi; ‘Beşeri sermayemiz bizim en büyük gücümüz.’ Gelecek yüzyılı insan ve insan odaklı çalışmalar belirleyecek.” diye konuştu.

Nitelikli işgücünün önemine değinen Bakan Selçuk, “İşsizlikle mücadele edebilmek ve istikrarlı büyümeyi sağlamak için, işgücü piyasasında arz-talep dengesini sürdürülebilir bir niteliğe kavuşturmak durumundayız. Bunun için, öncelikle değişik sektörlerdeki nitelikli insan ihtiyacını arttırmamız gerekiyor.” dedi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 841 ulusal meslek standardı ve 485 ulusal yeterliliği yürürlüğe koyduğunu belirten Bakan Selçuk, 833 meslekte ISO 17024 standartlarının yürürlükte olduğunu ifade etti.

19 sektör ve 311 meslekte yetkilendirilen 215 sınav ve belgelendirme kuruluşunun 81 ilde hizmet verdiğini bildiren Selçuk, 3.5 milyon kişiye ulaştığını açıkladı.

854 bine yakın mesleki yeterlilik belgesi verildiğini kaydeden Bakan Selçuk, 2023 yılı hedefinin 1 milyon kişiye mesleki yeterlilik belgesi kazandırmak ve ulusal meslek standardı sayısını da bine tamamlamak olduğunu belirtti.

Yeni uygulama ile mesleki yeterlilik belgesini çift dilde düzenleneceğini söyleyen Bakan Selçuk, “Uygulamayı ilk etapta Türkçe-İngilizce ve Türkçe-Arapça olarak hazırlanacak belgelerle başlatacağız. Çift dilli belge alan vatandaşlarımızın, yabancı firmalara da yabancı işverenlere de kendi mesleki yeterliliğini kanıtlama ve yurt dışında iş bulma potansiyelini arttırmayı düşünüyoruz.” ifadesini kullandı. 

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale geldiğine vurgu yapan Bakan Selçuk, 143 mesleğe getirilen belge zorunluluğu sayesinde iş sağlığı ve güvenliğinde olumlu sonuçlar alındığından söz etti.

Mesleki yeterlilik belgesinin tehlikeli işlerde hayat kurtarıcı rol aldığına dikkat çeken Bakan Selçuk, “Çalışanlarımıza ve işverenlerimize, yarım milyar lirayı aşkın sınav ve belgelendirme desteği verdik. Bu uygulamamız iş dünyası ve çalışanlarımız tarafından memnuniyetle karşılandı.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye, Avrupa’da Kendi Yeterlilik Çerçevesini Oluşturan 8 Ülkeden Biri”

Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu hale getirilen Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Avrupa Komisyonu’nda kabul edildiğini anımsatan Selçuk, “Böylece Avrupa’da kendi yeterlilik çerçevesini oluşturan 8 ülkeden biri haline geldik.” dedi.

"17 Milyon Avroluk Yeni Projeler Başlatılacak"

Mesleki yeterlilik sistemini güçlendirmek ve çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak için çalıştıklarını söyleyen Bakan Selçuk, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun AB fonlarından kaynak oluşturarak yeni dönemde 17 milyon avro tutarında yeni projeler başlatacağını duyurdu.

Bakan Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen mesleki eğitimlerin MYK ulusal meslek standartları ve yeterliliklerine uygun olarak hazırlanmasının zorunluluk haline getirildiğini söyledi.

"İş Gücünü Otomasyona Adapte Etmek Durumundayız"

OECD’nin 2019 yılında yayınladığı “İşin Geleceği” raporunda, mevcut işlerin yüzde 14’ünün otomasyon sonucu ortadan kalkacağı, yüzde 32’sinin de otomasyondan etkilenmesinin söz konusu olduğunu hatırlatan Bakan Selçuk, Türkiye’nin otomasyon sürecinden etkilenecek ülkelerin başında yer aldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bunu çok ciddiyetle ele almamız gerekiyor ki; işgücümüzü otomasyon sürecine doğru adapte ederek geleceğin mesleklerini buna göre planlayabilelim.”

“Bilişim Sektöründeki Eğitimlerimize Katılanların Yüzde 60’ı İstihdamda Kalıcı Durumda”

Bakan Selçuk, İŞKUR’un 2018 yılında yaptığı İşgücü Piyasası Araştırma’sına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bulut bilişim uzmanı, bilgisayar programcılığı, mobil yazılım uzmanı gibi meslekler; gelecekte işgücü talebinin daha da artacağı meslekler. Geleceğin mesleklerine doğru işgücümüzü yöneltmek durumundayız. Son beş yılda sadece bilişim sektöründe düzenlemiş olduğumuz eğitimlere ve işbaşı eğitim programlarına 60 binden fazla kişi katılmış durumda. Bazen İŞKUR kalıcı istihdam sağlamıyor deniliyor. Bizim yaptırdığımız araştırmalara göre; özellikle bilişim sektöründeki eğitimlerimize katılan katılımcılarımızın yüzde 60’ı istihdamda kalmış durumda. Bizim istediğimiz istihdamda kalma oranını daha da arttırabilmek ve daha etkin istihdam sağlayabilmek. “

“Türkiye’de 170 Bin Profesyonel Yazılımcı Var”

“Sanayi 4.0 Alanı Meslek Haritalama Çalıştayı”nda 12 alan ile 25 meslek ve mesleklerle ilgili 43 uzmanlık alanı belirlendiğini hatırlatan Bakan Selçuk, “En gözde mesleklerden biri gelecekte de şuanda da  aslında kodlama ve yazılım mühendisliği olacak. Verilere göre dünyada 21 milyon profesyonel yazılımcı var. Ülkemizde de 170 bin civarında profesyonel yazılımcı var. Dünyadaki geliştiricilerin binde 1’e yakını Türkiye’den çıkmakta, biz istiyoruz ki bu oranı arttırabilelim.” dedi.

İşgücünün yeni teknolojilere adapte edilmesi gerektiğini bildiren Bakan Selçuk, “Cumhurbaşkanımızın da bildiğiniz gibi güzel bir ifadesi var; ‘İnsanımızın zekâsını ve pratikliğini bilimsel ve teknolojik disiplinle fikre, araştırma, geliştirmeye, ürüne, üretime dönüştürdüğümüzde ülkemizin herkesi şaşırtacak bir hızla yükselişe geçeceğine inanıyorum.’ diyor. Biz de buna inanıyoruz. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürmekteyiz.” diye konuştu.

Mesleki Yeterlilik Kurumu ve İŞKUR işbirliği ile son 4 yılda bilişim sektöründe 39 bin kişiye mesleki eğitim kursu verildiğini belirten Bakan Selçuk, “33 bin kişiyi de bu alanda işbaşı eğitim programlarına aldık. Yeni nesli yakalamaya çalışmaktayız.” açıklamasında bulundu.

"Öncelikli Sektörlerde Belgelendirme Sürdürüyor"

MYK Başkanı Adem Ceylan da "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki mesleklerin yanında "az tehlikeli" sınıftaki mesleklerde de ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetleri yürüttüklerini anlattı.

Nitelikli iş gücünün oluşturulması için eğitim ve istihdam arasında güçlü bir bağın kurulması gerektiğine dikkati çeken Ceylan, şöyle konuştu:

"İş kazalarının asgariye indirilmesi, üretimde kalite ve verimliliğin sağlanması hedeflenerek enerji, metal, otomotiv, makine, tekstil, inşaat ve madencilik sektörlerinde oluşturulan meslek standardı ve yeterliliklere dayalı belgelendirmenin yanında ülkemiz açısından stratejik öneme sahip, bilişim, yapay zekâ, robotik ve sivil havacılık sektörleri ile endüstri 4.0 kapsamında yer alan mesleklerde sınav ve belgelendirmeye ilişkin çalışmalar başlatılmıştır. 11. Kalkınma Planında ve Kurumumuz hedefleri arasında yer alan; otomotiv, kimya, ilaç, raylı sistemler, tekstil gibi öncelikli sektörlerde de sınav ve belgelendirme faaliyetleri sürdürülecektir."

Çalıştaya, Bakan Yardımcısı Ayşe Kardaş Ergezen, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve davetliler katıldı.

Mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan katılımcılar belgelerini Bakan Selçuk’un elinden aldı.