…
…
…
…
12 Eylül 2018, Çarşamba Ankara, Türkiye

Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü İmzalandı.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; “Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında okullarımızda 80 bin güvenlik ve temizlik personeli istihdamına yer vereceğiz.” dedi

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İçişleri Bakan Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü" imza törenine katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki imza töreninde konuşan Selçuk, Türkiye'nin son 16 yıllık dönemde eğitim alt yapısını geliştirerek, büyük mesafeler kat ettiğine işaret etti.  Bakan Selçuk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün 81 milyon nüfusu, genç ve dinamik yapısıyla ülkemiz bölgesinde de dünyada da model ülke olma yolunda ilerlemekte. Dünyanın birçok ülkesinin toplam nüfusundan daha fazla da öğrenci nüfusuna sahibiz. Çocuklarımızı; ilhamını tarih, kültür ve medeniyetimizden alan ilim ve irfan geleneğiyle yetiştirmek, hayallerinin peşinde koşmalarına imkan sağlamak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz.”

Gerek hükümet gerekse bakanlık olarak bu hedefe ulaşmak için kararlı adımlar atmayı sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Selçuk, her türlü kötülükten arınmış, temiz ve güvenli ortamlarda bilimin icra edilebileceğine ve öğrencilerin bu şekilde başarı hikayeleri yazmalarının mümkün olabileceğine dikkati çekti.
Bu bağlamda çocukların sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim, öğretim imkanına kavuşması, ailelerin içlerinin rahat bir şekilde çocuklarını okula göndermeleri için uğraştıklarını belirten Selçuk, şöyle devam etti:

"İŞKUR kanalıyla, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında okullarımızda güvenlik ve temizlik personeli istihdamına yer vereceğiz. Öncesinde de projemiz devam etmekteydi. Fakat bu sene daha da artırarak, sayımızı 80 bin kişiye çıkarttık. Geçen yıl ilk defa uygulamasını başlatmıştık. Geçen yıl 9 bin 383 kişi olarak başlattığımız uygulamamızda bu yıl 20 bin de özel güvenlik görevlisine yer vereceğiz. 60 bin kişi de okullarımızın temizliğiyle uğraşacaklar. Programlarımız okullarımızın açılmasıyla birlikte başlayacak ve okullarımızın kapanmasına kadar da devam edecek. Tüm asgari ücret ödemeleri de İŞKUR tarafından gerçekleştirilecek."
Üç bakanlığın, yürüttüğü bu ortak çalışmayla bugün güzel bir örnek sergilediğini aktaran Selçuk, ilerleyen günlerde farklı bakanlıklarla da çeşitli projeler vesilesiyle birarada olacaklarını bildirdi.

Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

"Toplum yararına yeni stratejiler oluştururken, insanlık ailesinin ortak sorunlarına da çözüm bulmaya çalışacağız. Çünkü değişimin anahtarı ancak yenilikçi fikirler üretmekle mümkün. Okullarımıza sağladığımız bu desteğin; öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve tüm ailelerimizin daha güvende olması, daha üretken ve çalışkan bir topluma kavuşmamız için ön ayak olmasını umuyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "100 Günlük İcraat Programı"nda ilan ettiği projelerden biri olan ve üç bakanlığın ortak çalışmasıyla hayata geçirilen "Güvenli Okul Güvenli Gelecek" projesi kapsamında imzalanan iş birliği protokolüyle okullara anlık güvenlik desteği sağlanacak.
Başlangıç aşamasında, 5 bin 329 polis, bin 506 jandarma ile ve Toplum Yararına Program kapsamındaki 20 bin özel güvenlik görevlisinin yer aldığı toplam 26 bin 835 personel 22 bin 773 okulda ve okul çevrelerinde sabit olarak görev yapacak.

Ayrıca diğer okullarda görevlendirilecek yaklaşık 20 bin "Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi", okul yönetimleri ve okul aile birlikleri aracılığıyla gelişmeleri an be an takip ederek olası sorunlar karşısında gereken tedbirlerin hızlı bir şekilde alınmasını sağlayacak.

Okulların çevre güvenliğinin daha etkin bir şekilde sağlanabilmesi ve meydana gelen olayların aydınlatılması amacıyla da bin 762 okul, güvenlik kamera sistemiyle donatılarak Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'ne entegre edilecek.

Protokol ile MEB'e bağlı okullara çevre düzenlemesi, bakım-onarım ve temizlik işleri için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 60 bin kişilik katılımcı desteği sağlanacak. Ayrıca özel politika gerektiren gruplar arasından belirlenecek katılımcılara Toplum Yararına Programlar vasıtasıyla çalışma alışkanlığı kazandırılarak, iş gücü piyasasına uyumları artırılacak.