Ülke genelindeki yurtlardan 526 genç üniversite sınavına katıldı. 251'i genç sınavı geçerek üniversitelerin çeşitli bölümlerine girmeye hak kazandı
Kazanılan bölümler arasında mühendislik, öğretmenlik, diyetisyenlik gibi alanlar da yer alıyor.
Başarı örneği gençler üniversite sürecinde de devlet yurtlarından ücretsiz yararlanacaklar. Ayrıca devletin ve çeşitli kurumların sağladığı öğrenim burs ve kredilerden de faydalanacaklar.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda kalan gençler, büyük bir başarıya imza attı. Ülke genelindeki yetiştirme yurtlarında kalan ve bu yıl yapılan üniversite sınavlarına giren 526 gencin yaklaşık yarısı sınavda başarı göstererek üniversiteli oldu.
Devlet koruması altına alınan çocukların hayata güçlü bir şekilde adım atmaları amacıyla onlara eğitim ve kariyer olanakları sağlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çabaları meyvelerini veriyor.
AKŞAM’ın edindiği bilgilere göre, Bakanlık, 2018 yılında bünyesindeki yetiştirme yurtlarında kalan ve ünivesite sınavlarına katılan her iki gençten birini üniversiteli yaptı. Bu yurtlarda kalan 526 gençten 251’si üniversitelerin çeşitli bölümlerine girmeyi hak etti. Kazanılan bölümler arasında iktisat, kamu yönetimi, mühendislik, öğretmenlik, diyetisyenlik, halkla ilişkiler, moda tasarımı gibi bölümler de yer alıyor.
SINAVA KATILIM ORANI ARTTI
Verilere göre, Bakanlığın koruması altındaki genç öğrencilerin Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılım sayısı ile dört yıllık eğitim veren fakülte ve bölümlere yerleşme oranında da artış yaşandı. Korunma ve bakım altında olup bu sınavlara girenlerin sayısı 2013 yılında 387 iken, bu sayı 2014 yılında 415, 2015 yılında 407 oldu. 2016 yılında koruma altındaki 457 genç, 2017 yılında ise 395 genç sınava girdi. 2018’de ise rakam 526’ya ulaştı. Son 6 yılın rakamları değerlendirildiğinde 2018 yılında gençlerin sınava katılımlarında artış gözlendi.
2018’DE REKOR KIRILDI
Korunma ve bakım altında olup 2013 yılında üniversite sınavına girerek bir yükseköğretim programına yerleşenlerden yüzde 26,9’u, dört yıllık eğitim veren fakülte ve bölümlere yerleşmişti. 2014 yılında bu oran yüzde 27,6 iken, 2015 yılında yüzde 28,6 oldu. 2016 yılında dört yıllık bölümlere yerleşme oranı yüzde 35,6 olurken, 2017 yılında bu oran yüzde 40,8 olarak gerçekleşti. Yapılan iyileştirmelerle gençlerin 2018 yılında dört yıllık bölümlere yerleşme oranı yüzde 50’ye yaklaştı.
OKURKEN DE DEVLET DESTEĞİ
Koruma altında bulunan ve sınavda başarılı olarak yükseköğrenim görmeye hak kazanan çocuklar öğrenim sürelerince de devlet desteği almaya devam ediyor. Bu çerçevede öğrenciler Bakanlığın hizmetlerinin yanı sıra kredi ve yurtlar kurumunun yurt hizmetinden yararlanarak barınma sorunu da yaşamıyor. Ayrıca karşılıksız burs ve öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrenciler öğrenim hayatları sürecince bulundukları illerde bulunan il müdürlükleri tarafından ihtiyaç duydukları her konuda destek alıyor.