…
12 Şubat 2021, Cuma Eskişehir,Türkiye

İŞKUR ile Türkiye’nin İlk İşitme Engelli Ürün Tasarımcısı Oldular


Eskişehir’de yaşayan işitme engelliler Aysun Çalkaya ve Murat Girgin, İŞKUR tarafından düzenlenen İşitme Engelli Tasarımcı Yetiştirme Kursu’nda aldıkları eğitim sonrasında istihdam edilerek, Türkiye’nin ilk işitme engelli tasarımcısı oldular. Murat Girgin, “İşitme engelliler yapamaz diye düşüncelerini kırdık” derken, Aysun Çalkaya da, “Aldığımız eğitimin faydalarını iş yerinde sorulan soruları cevaplayarak görüyoruz. Yaptığımız işi ispatlıyor olabilmek ise en güzel yanı” diye konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İŞKUR aracılığıyla engelli vatandaşların iş gücü piyasasına katılmalarına yönelik düzenlediği mesleki eğitim kurslarıyla katkıda bulunmaya devam ediyor.

Bu kapsamda, Aysun Çalkaya ve Murat Girgin, Eskişehir İŞKUR İl Müdürlüğü, Arçelik ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu işbirliğinde düzenlenen Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Kursuna katılarak eğitim aldı.

Kursun teorik kısmını Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulunda, uygulamalı kısmını ise Arçelik’te öğrenen Aysun ve Murat, kurs tamamlandıktan AR-GE elemanı olarak Arçelik A.Ş. bünyesinde iş başı yaptı.

 “Bu Eğitimi Almasaydık Böyle Yerlerde Çalışamazdık”

Türkiye’nin ilk işitme engelli ürün tasarımcısı olduklarını vurgulayan Murat Girgin, “Bu eğitimi almak bizim için çok iyi oldu ve hayata bakış açımız değişti. Kurs süresince 100 parça tasarladık, 16 montaj çalışması yaptık, 120 yeni teknik kelime öğrendik, Ayrıca 12 patent başvurusunda bulunduk ve 5 patent kazandık. Bu eğitimi almasaydık böyle bir yerde çalışamazdık. İşimizi ve işyerimizi çok seviyoruz. İyi ki bu programa katıldık” dedi.

Proje kapsamında Ar-Ge bölümünde kullanılabilecek donanımları öğrendiklerini belirten Girgin şunları söyledi: “İşyerinde çalışmaya yönelik birçok eğitim aldık. Bu çalışmalarla işitme engelliler yapamaz  düşüncelerini de kırdık.”

Engelleri Kaldıran Örnek Bir Proje

Aysun Çalkaya ise “Eğitim sürecinde gerek okulda ki hocalarımızın gerek Arçelik A. Ş. çalışanları ve İŞKUR bizlere her konuda desteklerini esirgemediler. Tasarım odaklı düşünme, montaj yapma, fikir oluşturma, insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik tasarımlar yaptık. Aldığımız eğitimin faydalarını iş yerinde sorulan soruları cevaplıyor olabilmek ve yaptığımız işi ispatlıyor olabilmenin en güzel yanı. Bizlere destek veren herkese çok teşekkür ederim. Engelleri kaldıran örnek bir projeydi. Hayal ettiğimiz ve tasarladığımız ürünlerle insanların hayatını kolaylaştırmak çok güzel bir duygu. Hayaller engelsizdir” ifadelerini kullandı.

Çalkaya, kurstaki çalışmalarına ilişkin de "5 kişiden oluşan bir ekibimiz vardı. Kursta öğrendiklerimizle işitme engelli bireyler olarak yolda karşılaştığımız sorunları çözecek, tüm işitme engelli adayların kullanabileceği 'duyan şapka tasarımı' yaptık. Sesin geldiği yönden titreşim veriyor. Bu sayede işitme engelliler için tehlikeli alanlarda şapka kullanarak kendimizi koruyabiliyor olduk."

Engellilerimiz İçin Haberin Seslendirilmiş Hali