…
13 Mayıs 2022, Cuma Ankara, Türkiye

Erişilebilir Kamu Web Sitelerinin Hayata Geçmesinde Öneme Sahip Olan “Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimleri” Başladı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından dijital alanda sunulan hizmetlerin engelliler başta olmak üzere farklı gruplar tarafından erişilebilir olması hedefi çerçevesinde düzenlendiği, erişilebilir kamu web sitelerinin hayata geçmesi için önemli adımlardan olan “Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimleri” başladı.

Dijital alanda internet siteleri, uygulamalar, videolar, haberler, afişler aracılığıyla sunulan bilgiyi engellilerin de edinmesi ve söz konusu bu bilginin farklı gruplar tarafından anlaşılabilmesi için bunların erişilebilir formatta olması gerekiyor. En önemli bilgi kaynaklarından olan web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirlik standartlarına uygunluğunun sağlanması önemli bir yer tutuyor.

Bu kapsamda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce bilgi ve iletişim teknolojilerinin ulaşılabilirliğinin ve kullanılabilirliğinin sağlanması, özellikle dijital alanda sunulan hizmetlerin anlaşılabilir formatta erişilebilir olması hedefiyle “Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimleri” düzenleniyor.

2020 yılında başlatılan ve 2021 yılındaki on atölye ile devam edilen çevrimiçi yürütülen web erişilebilirliği eğitimlerine Cumhurbaşkanlığı, TBMM, EPDK, BDDK gibi düzenleyici denetleyici kurumlar başta olmak üzere belediyelerin de aralarında bulunduğu 850’den fazla kurumdan 3 bin 342 kişi katıldı.

Bu yıl ise ilk eğitim Engelliler Haftasında Erişilebilirlik Atölyeleri: Web Erişilebilirlik Standartları Eğitimleri başlığıyla düzenlendi. 20 Mayıs 2022’de tamamlanacak olan ilk grup eğitiminin ardından, 27 Mayıs-3 Haziran ve 10-17 Haziran 2022 tarihlerinde iki grup daha eğitimden faydalanacak.

Düzenleyici denetleyici kurumlar ile bakanlıkların ilgili personelinin katılım sağlayacağı ve teknik olarak ileri düzeyde Dünya Çapında Ağ Birliği (W3C) tarafından belirlenmiş ve uluslararası geçerliliğe sahip 61 kriterden oluşan– Web İçeriği Erişebilirlik Kılavuzu (WCAG 2.1 Web Content Accessibility Guidelines)”, “ISO/IEC 40500:2012” standardı ve “Kamu İnternet Siteleri Rehberi-KAMİS Erişilebilirlik İlkeleri”ne yönelik içeriğe sahip eğitim ile erişilebilir kamu web sitelerinin hayata geçmesi için önemli bir adım daha atılmış olacak.