Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emine Erdoğan Hanımefendinin teşrifleri ile İstanbul’da Darülaceze Başkanlığı'nca düzenlenen iftar programına katıldı.
“Hiçbir Çocuk Annesiz Büyümek Zorunda Kalmasın”
Programda konuşma gerçekleştiren Emine Erdoğan, anne kavramının yılın yalnızca bir gününde hatırlanıp kutlanacak bir değer olmadığını, cennetin müjdecisi olduğunu belirterek, "Rabbim, tüm annelere uzun ömürler versin. Hiçbir çocuk annesiz büyümek zorunda kalmasın. Kader planının bir parçası olarak, çeşitli sebeplerle fakat belki de en çok savaşlar sebebiyle annesiz büyümek zorunda kalan milyonlarca çocuk var. Bu özel günde, anne deyince yüreği yangın yerine dönen o çocukları da hatırlamalıyız." dedi.
“Oruç ile Ruhumuz ve Bedenimiz Şifa Buluyor”
Ramazan ayının her yıl hayatın hızlı trafiğini yavaşlatan önemli bir zaman dilimi olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, "Orucu, yalnızca belli saatler içinde aç kalarak değil, her türlü aşırılıktan uzak durarak tutuyoruz. Hem ruhumuz hem bedenimiz şifa buluyor. Bununla da kalmıyor, kalabalık sofralar etrafında buluşarak sosyal dayanışma duygularımızı güçlendiriyoruz." diye konuştu.
Son yıllarda yaygın biçimde "Nerede o eski ramazanlar" serzenişinde bulunduklarını dile getiren Emine Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Hayatımızda pek çok şey değişti. Çocuklarımızı anneanneler, babaanneler değil, bakıcılar büyütüyor. Evler küçülüp, ziyaretler seyrekleştikçe kuşaklar arası fark derinleşiyor. Yaşlılarımızın bilgeliği hayattan çekiliyor. Birbirini anlamakta güçlük çeken, aynı ana dili konuşsa da anlaşamayan insanlar haline geliyoruz. Oysa bizim geçmişimizde, nesillerin bir arada yaşadığı kalabalık aile kültürü hakimdi. Bu aile hiyerarşisi içinde, aile büyüklerinin yeri hep en tepede idi. Çünkü bizim medeniyet anlayışımızda ak saç, ak sakal, elden ayaktan düşmek ve yaşamın kenarına itilmek demek değildi. O ak rengin içinde, damıtılmış hayat bilgisi ve tecrübe vardı."
Emine Erdoğan, yaşlılığın, insanın hayata dair bildiklerinin en üst seviyeye eriştiği bir dönem olduğunu aktararak, gençleri, büyükanne ve dedeleri ya da Darülaceze gibi kurumlardan istifade eden büyükleri ile vakit geçirmeye davet etti. Büyüklerin yüzlerindeki her çizginin bir ansiklopedi olduğunu belirten Emine Erdoğan, "O ansiklopedileri bol bol okuyun. Emin olun internetteki hiçbir arama motorunun size sunamayacağı bilgilerle karşılaşacaksınız." ifadelerini kullandı.
"Sosyal Yardım Bütçemizi 43 Milyar Liraya Çıkardık"
Bakan Selçuk programda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sosyal yardım bütçesini 17 yılda 21 kat artırarak, 2 milyar liradan 43 milyar liraya çıkardıklarını belirtti. Bakan Selçuk, "Son 17 yıldır 290 milyar sosyal yardımlara ayırarak, ne kadar güçlü bir sosyal devlet anlayışımız olduğunu gösterdik. Hamdolsun bugün ülkemizde ve dahi dünyada elimizin uzanmadığı kimse yok. Türkiye, dünyada en fazla insani yardım yapan ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor." dedi.
Ramazan ayının, inanç dünyasında ve Türk kültüründe çok ayrı ve özel bir yeri olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, "Bu güzel, mübarek ayla beraber, toplumumuzun bütün kesimlerinde tam anlamıyla bir paylaşım, hayır ve infak seferberliğinin başlatıldığına hep birlikte şahit oluyoruz. Karşılıksız iyilik ve hasenata, muhtaçların yardımına koşmaya, toplumca daha fazla hassasiyet gösteriyor, bundan dolayı da büyük mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.
Darülaceze'yi Müslüman coğrafyasındaki inanç ve kültür yapısından soyutlamanın hiçbir şekilde mümkün olmadığının altını çizen Bakan Selçuk, Darülaceze'nin hayrın, iyiliğin, merhametin, sevginin kurumlaşmış nitelikteki en güzel birkaç misalinden biri olduğunu, ecdadın emaneti, medeniyetin sembol kurum ve değerleri arasında ilk sıralarda yer aldığını, Türk geleneğindeki "kerim devlet" anlayışının en somut ve bariz ifadelerinden biri olduğunu vurguladı.
"Hayır ve İyilik Faaliyetlerini Kurumsallaştırmayı Misyon Edindik"
Bakan Selçuk, devletin şefkat elinin, hayır kurumları yoluyla aç ve muhtaç insanlara uzanmasını sağlayanlara minnet borçlu olduklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Darülaceze'yi ülkemize, milletimizin hizmetine kazandıran Abdülhamit Han'ı da bu vesileyle, burada rahmet ve minnetle anıyorum. Hayır işlerinde yarışan bir millet olduğumuz sürece, birlik ve beraberliğimizin daim olacağına şahsen bütün kalbimle inanıyorum. Eminim ki, merhameti ve iyiliği hayat tarzı haline getirmiş toplumlarda, yoksulluğun da fitne ve fesadın da barınabilmesi çok zor olacak. Diğer taraftan, hayır ve iyilik işleri ne kadar kurumsallaşırsa, muhtaç ve zayıf durumdaki insanlar kendilerini o kadar daha güvende hissedecek. Bunun için, yardım ve iyiliklerin her zaman, herkese, adilane bir şekilde sunulabilmesi bakımından, kurumlaşmaya daha fazla önem vermek zorundayız. Bunu bir ahlak meselesi olduğu kadar, aynı zamanda hak hukuk meselesi diye görmek gerekiyor. Darülaceze, hiç şüphesiz, bu konudaki kurumlaşmanın en seçkin örneklerinden biri. 124 yıldır, güçsüze ve mazluma yardım etme kültürümüzün kurumsal bir sembolü olarak ayakta durmakta. Hayır ve iyilik faaliyetlerini muhtelif alanlara yayarak kurumsallaştırmayı ve devlet güvencesi altına almayı, hem hükümetlerimiz hem de Bakanlığımız adına kendimize asli bir misyon edinmiş bulunuyoruz."
“25 binden Fazla Engelli Vatandaşımıza Yatılı Bakım Hizmeti Sunuyoruz”
Yaşlılar, engelliler ve çocuklar için evde bakım desteğinden kurumsal bakım ve rehabilitasyon faaliyetlerine varan geniş bir hizmet yelpazeleri olduğunu belirten Bakan Selçuk, "Huzurevlerimizde, temel ihtiyaçlarını karşılayarak yaşlılarımızın hayatlarını kolaylaştırmakla kalmıyor, kültürel ve sportif faaliyetler gibi sosyal hayatı renklendiren birçok konuda da üst düzey hizmetler sunuyoruz. Bugün evde bakım yardımı verdiğimiz yarım milyondan fazla insanımızın yanı sıra 25 binden fazla engelli vatandaşımıza da yatılı bakım hizmeti sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
"Darülaceze'yi Geleceğe Daha Sağlam Bir Temelle Taşıyacağız"
Bakan Selçuk, çocukların koruyucu aile, evlat edindirme gibi uygulamalarla aile sıcaklığında büyümelerine çok önem verdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Korunmaya ihtiyacı olan çocuklarımıza ev ortamına en yakın bir hizmet modeli sunabilmek için, çocuk evleri ve çocuk evleri siteleri inşa ettik. Darülaceze'nin bu misyon doğrultusunda hazırladığı Sosyal Hizmet Şehri Projesini, bilhassa geldiğimiz noktayı göstermesi bakımından son derece önemsiyorum. 150 bin metrekare alan üzerine kurulan Sosyal Hizmet Şehri, milletçe göğsümüzü kabartacak projelerimizden biri. Projenin şu an yüzde 50'si tamamlanmış bulunuyor. Kendi alanında tek olan Sosyal Hizmet Şehri Projesi, şehir hayatında olması gereken imkan ve şartları büyük bir kompleks halinde bir araya getiriyor. Bu şehri, siz değerli gönüllülerimiz, iş insanlarımızla birlikte kuracağız. Sizlerin verdiği desteklerle, ecdadımızdan miras kalan Darülaceze'yi geleceğe daha sağlam bir temelle taşıyacağız.”
Bakan Selçuk, Emine Erdoğan’ın Anneler Günü’nü Kutladı
Bakan Selçuk, hayırlı hizmetlerde gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetten dolayı Emine Erdoğan'a teşekkürlerini ileterek, Anneler Günü'nü kutladı.
11 ayın sultanı olan ramazanın Müslümanlar için bereket, hikmet ve feyz ayı olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, sözlerini şöyle tamamladı:
"İftar sofralarında yaşadığımız birlik beraberliği, her türlü fitne ve fesada karşı muhafaza etmek, bunu her sahada göstermek mecburiyetindeyiz. Memleketimizin selameti için bu beraberliğe her zamankinden fazla ihtiyacımız var."
Programa Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci ve Darülaceze İdare Meclis Üyesi Bilal Erdoğan’ın yanı sıra Darülaceze sakinleri, gönüllüleri, personeli ve çok sayıda kişi katıldı.
Başkan Cebeci program sonunda Emine Erdoğan'a, Darülaceze sakinlerinin yaptığı Siirt battaniyesini hediye etti. Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.