…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
09 Aralık 2019, Pazartesi İstanbul,Türkiye

Bakan Selçuk, İİT Konferansı’nda 7 Ülkenin Bakanları ve Nijer First Lady'si ile Bir Araya Geldi


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Sosyal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Birinci Konferansı kapsamında konuk bakanlarla ikili görüşmelerde bulundu.

Bakan Selçuk başkanlık edeceği Bakanlar Oturumu öncesi, 7 ülkenin bakanı ve Nijer First Lady ile ayrı ayrı görüştü.

“Türkiye ile İş Birliği Yapmaya Her Zaman Hazırız”

Somali Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Sadık Hirsi Warfaa görüşmede, Türkiye’nin lider ülke olarak önemli bir rol oynadığı konferansa büyük önem atfettiğini söyledi. Konuk bakan, sosyal kalkınmanın 21. yüzyılda çok kritik bir yere sahip olduğunu, muhtaç insanların her zaman desteklenmesi gerektiğini belirtti. WARFAA ayrıca iki bakanlık arasında iş birliği yapmaya her zaman hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Ülkeler Arasında İş Birliğinin Geliştirilmesinde Mutabık Kalındı

Maldivler Aile ve Sosyal İşlerden sorumlu Bakanı Shiohatha Shareef ile yapılan görüşmede, Türkiye ile Maldivler arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ilişkiler, FETÖ ile mücadele ile Bakanlıklar arası ilişkiler ele alındı. Bakanlıkların ortak çalışma alanlarında iş birliği geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı.

Bakan Selçuk KKTC’li Mevkidaşından Türk İşçilerin Sürelerinin Uzatılmasını İstedi

Bakan Selçuk, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faiz Sucuoğlu ile yaptığı görüşmede, çalışma akdi biten Türk işçilerinin yeniden başvuru sürelerinin 40 gün olması nedeniyle sorunlar yaşandığından bu sürenin uzatılmasının daha uygun olacağını belirtti. Sucuoğlu da KKTC’de çalışma izni alan Türk vatandaşlarının sayısında düşüş yaşandığını ve sayıyı tekrar arttırmak için birlikte çalışmak istediklerini ifade etti.

Senegal Kadın, Aile, Çocukların Korunmasından sorumlu Bakanı Salimata Diop Ep Dieng ile gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye ile Senegal arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ilişkiler, FETÖ ile mücadele ile Bakanlıklar arası ilişkiler ele alındı. Bakanlıklar arasında ortak çalışma alanlarında imzalanabilecek bir Mutabakat Zaptı taslağı geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı.

“Türkiye ile Her Türlü İşbirliğine Varız”

Bakan Selçuk, Afganistan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Sayed Anwar Sadat ile yaptığı görüşmede, Türkiye-Afganistan arasındaki tarihsel dostluk ilişkilerine vurgu yaptı. Türkiye ile Afganistan arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek üzere çalışma, istihdam ve sosyal işler alanında iki Bakanlık arasında yarın imzalanacak olan Mutabakat Zaptının mevcut ilişkileri güçlendireceğini ifade etti. Sadat ise Türkiye ile Afganistan arasında çok uzun yıllara dayanan tarihsel dostluğun daha da geliştirilmesi için her iki Bakanlık arasında her türlü iş birliğine açık olduklarını dile getirdi, Afganistan olarak bu konuda çaba göstereceklerini vurguladı.

Zehra Zümrüt Selçuk, Uganda Çocuk ve Gençlik İşleri Devlet Bakanı Florence Nakiwala Kiyingi ile görüşmesinde, Türkiye-Afrika ilişkilerinin son on yılda önemli düzeyde bir ivme kazandığını belirterek, Çalışma ve Toplumsal Kalkınma Bakanı ile 23-24 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 3. Kadın ve Adalet Zirvesi’nde yapılan ikili görüşmenin sonucunda müzakere edilen ve yarın imzalanacak olan Mutabakat Zaptı’nın ilişkileri geliştireceğini vurguladı. Bakan Selçuk, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına yönelik hedeflere odaklanılması gerektiğine dikkat çekti. Kiyingi ise Türkiye ile çalışma alanında iş birliğini geliştirmek istediklerini, işgücü hareketliliğinin artırılmasına yönelik adımların atılmasını arzuladıklarını ifade ederek yarın imzalanacak olan Mutabakat Zaptının bu amaca yönelik eylemler ile hayata geçirilmesi için çabalayacaklarının altını çizdi.

Çad Bakanı Türkiye’ye Hayran Kaldı

Bakan Selçuk, Çad kadın, Çocukluk ve Ulusal Dayanışmadan sorumlu Bakanı Ardjoun Djallal Khalil ile de bir araya geldi. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından Fetö ile mücadelede Türkiye’ye desteklerinden dolayı Çad’a teşekkür eden Selçuk, Bakanlık olarak sosyal devlet ilkesi ile hareket ettiklerini vurguladı. Bakan Khalil görüşmede, daha önce Mısır kültürü üzerinden Türkiye’yi tanıdığını, 3 gün önce gelişi ile Türkiye’yi daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade etti. Khalil, Türkiye’de modern ve geleneksel kültürün bir arada yaşatılması konusunda duyduğu hayranlığı dile getirdi. Türkiye’ye eğitim ve sağlık alanında Çad’da yaptığı çalışmalar için teşekkür eden Khalil, Türkiye kadar sosyal devlet anlamında hizmet veren başka bir ülke olmadığını söyledi. Ülkemizde sosyal hizmetler alanınızda yaşanan değişimdeki tecrübeyi ve ortak alanlarda birlikte çalışmaların nihayetlenmesi ile yarın bir mutabakat zaptı imzalanacak.

Bakan Selçuk Nijer First Lady ile Görüştü

Bakan Selçuk, İslam İş birliği Teşkilatı Sosyal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Birinci Konferansı’na katılmak üzere İstanbul’a gelen Nijer first Lady’si Lalla Manika Issoufou de görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülke arasındaki ortak alanlarda iş birliği imkanları değerlendirildi.

Bakan Selçuk, Mevkidaşları ile Yemekte Bir Araya Geldi

İkili görüşmeler sonrası Bakan Selçuk, konuk ülkelerin bakanları onuruna düzenlenen gala yemeğine ev sahipliği yaptı.

Bakan Selçuk burada yaptığı konuşmada, konferansın sosyal kalkınmaya hizmet ettiğine dikkat çekerek, “Konferansın ilk gününden bu yana, evlilik kurumu ve ailenin güçlendirilmesi, çocuğun refahı, yaşlılar ve engelli kişiler, göç ve Filistin gibi farklı konularda çok değerli katkıların sağlandığını vurgulamak isterim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye’de sosyal sosyal kalkınmada önemli sonuçlar elde edildiğine değinen Bakan Selçuk, “Türkiye'nin, ortak değerlerimizi yerine getirmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için gerekli sosyal yardım, sosyal koruma, sosyal güvenlik ve sosyal hizmetleri kapsayan güçlü bir yasal temeli olduğunu gururla söyleyebilirim. Toplantımız sırasında gündeme getirilen konular ve tartışmalar sonucunda insan odaklı, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikaların, sosyal kalkınmanın ön şartı olarak önerileceğine güçlü bir şekilde inanıyorum.” diye konuştu.

İlk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde “Üye Ülkelerde Herkese Sosyal Eşitlik ve Refahın Sağlanması: Fırsatlar ve Zorluklar” teması ile gerçekleştirilen toplantı İstanbul’da düzenleniyor. Toplantıya 56 ülkeden 22 konuk bakan katılıyor.

Konferansın son gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılımcılara hitap edecek. Erdoğan’ın İslam dünyasına önemli mesajlar vermesi bekleniyor.