…
…
09 Nisan 2021, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Uzm. Dr. Orhan Koç ‘Yaşlı Refahı ve Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar’da Önce İnsan Yaklaşımını Anlattı


07.04. 2021 günü Saat 10:00’da Diyanet TV’de Demet KÖSEOĞLU’nun sunduğu 'Yeni Güne Merhaba' programında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ ile 'Yaşlı Refahı ve Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar' konuşuldu.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 2020 yılını “Erişilebilirlik Yılı” ilan etmesi ile engellilere yönelik farkındalık ve onların bilgiye erişimini kolaylaştırmak amacıyla yapılan çalışmaların hız kazandığını, bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıran tasarım ve ürünleri, proje ve uygulamaları desteklemek amacıyla düzenlediği “Erişilebilirlik Ödülleri” yarışmasının yoğun ilgi  ile karşılandığını, gelenekselleşen ‘Erişilebilirlik Ödülleri’nin Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi’nin himayelerinde  gerçekleştirildiğini, proje ödüllerine 1075 katılım olduğunu ve dokuz ayrı kategoride Erişilebilirlik Ödüllerinin dağıtıldığını bu kapsamda özellikle işitme engelli bireylerin dini bilgilere erişiminde Türk İşaret Dili tercümanlarını istihdam etmesinde dolayı Diyanet TV’nin de ödüle layık görüldüğünü belirtti. 

Pandemi döneminde dünyadaki ve Türkiye’deki yaşlanmaya dikkat çeken Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  dini öğretilerimiz ve milli değerlerimizin yaşlılara saygı hususunda toplumumuzda diğer ülkelere göre farkındalık yaratan bir bakış açısı oluşturduğunu, yaşlı bireylerin rahat ve konforlarının sağlanması boyutunda sosyal hizmetler ile bütünleşik bakım modeli uygulandıklarını ifade etti.  Uzm. Dr. Orhan KOÇ; pandemi sürecinde yurtdışında birçok ülke kuruluşlarında yaşlıların ölüme terkedildiğini, bizde ise tam tersi durum yaşandığını, yaşlılarımız ve engellilerimizin gerek aileleri gerek kurum bakım personellerimiz tarafından hep baş tacı edildiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu çalışmaları diğer ülkelere örnek olarak gösterdiğine dikkat çeken Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  batıda yaşlı triajı diye bir konunun olduğunu,  hasta ve yaralıların yaşamlarını tehdit eden yaralanmalarına ve beklenen yarara göre sıralanması anlamına gelen triajı tercih eden batılı ülkelerin maalesef sağlık tedbirleri konusunda gençleri öncelediklerinden, yaşlıları ötelediklerinden esefle söz etti. 

Yaşam süresinin uzaması sonucu yaşlı nüfus oranı ve sayısının dünyada ve Türkiye’de artış gösterdiğini, yaşlı bakım hizmetlerinin önem kazandığını, ülkemizin bu alanda birçok Avrupa ülkesinden daha ileri düzeyde hizmet verdiğini anlattı. Türkiye'de nüfusun giderek yaşlandığının altını çizen KOÇ, bu nedenle yaşlılara yönelik önemli programlar geliştirdiklerini dile getirdi.

Sağlık ve Kamu Hizmetlerine erişimde yaşlıları öncelediklerini, Türkiye’de 8 milyon yaşlıdan kurumsal bakım hizmeti alan yaşlı sayısının 27 bin olduğunu, güçlü aile yapımız sayesinde yaşlı bireylerin toplum içinde ailesi birlikte yaşadığını ve yaşlandığını, pandemi sürecinde teşkil edilen Vefa Sosyal Destek Gruplarının toplumdaki dayanışma ruhunu en güzel şekilde temsil ettiğini, İslam Medeniyeti coğrafyasının kodlarının ruhlarımıza kazındığını söyleyen  Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  yaşlısı ile gönül bağı kuran bir millet olduğumuzu vurguladı.izlemek için tıklayınız

Engelli bireylere korunma, bakım, iyileştirme, danışmanlık hizmetlerinin verildiğini, engelli bireylere fiziksel, zihinsel, psikolojik, ruhsal, sosyal, mesleki ve ekonomik yararlılık alanlarında başarabilecekleri en üst düzeyde yetenekler kazandırarak; evinde, işinde ve sosyal yaşamında kendine ve topluma yeterli olabilmesi ve toplum ile bütünleşebilmeleri için iyileştirme programlarının uygulandığını söyledi.  

Yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile biyo-psikososyal bakıma ihtiyacı olan yaşlıların yaşadıkları mekânlarda gerekli bakımları gerçekleştirilerek, yaşamlarının kolaylaştırılması amacıyla hayata geçirilen Yaşlı Destek Programı'nın önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Orhan KOÇ,  evde bakım yardımından 535 bin ailenin faydalandığı bir sistem geliştirildiğini,  bu çerçevede önce 7 olan Gündüz Bakım Merkezlerinin iki yıl gibi kısa bir sürede sayısının 127’ye ulaştığını ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK’un talimatları doğrultusunda 10 ilde sadece otizmli bireylere hizmet verecek şekilde Sosyal Hizmet Merkezlerinin projelendirildiğini ayrıca engelsiz yaşam merkezlerinin faaliyete geçirildiğini ifade etti. 

 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, hiç bir engellinin kurum bakımı için sıra beklemediğini, engelli ve yaşlıların sağlık ve kamu hizmetlerine erişimlerinin en doğal hakları olduğunu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında engelli ve yaşlılara yönelik manevi bakım konusunda epey yol alındığını, önce insan diyen bir yaklaşım benimsediklerini vurguladı.