…
…
…
…
…
…
22 Eylül 2021, Çarşamba Ankara, TÜRKİYE

Paydaşların Katılımıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü Toplantısı Çevrim içi Gerçekleştirildi


Dünya Alzheimer Günü Çevrimiçi Toplantısı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde ilgili tüm paydaşların katılımıyla 21 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Genel Müdürlüğümüz koordinesinde, kamu kurum ve kuruluşları, akademi, STK’lar ve yerel yönetimlerden oluşan ilgili tüm paydaşların katılımıyla 21 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirilen Dünya Alzheimer Günü Çevrimiçi Toplantısında multidisipliner bir yaklaşımla farklı alt başlıklar altında Alzheimer ve Alzheimer döneminde tanı, tedavi, takip, bakım konuları ele alındı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Çosgun GÜRBOĞA yaşlı nüfusun ve bununla birlikte de demans/Alzheimer hastalıklarının ülkemizde ve dünyada artmakta olduğunu vurguladı.  Genel Müdürlüğümüzün yaşlı bakım hizmetleri çalışmaları ve huzurevlerinde pandemi sürecinde alınmış olan COVID-19’a yönelik tedbirler konusunda bilgilendirme yapan GÜRBOĞA, Genel Müdürlük olarak aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifinde koruyucu ve önleyici tedbirlerle demansın görülme sıklığının, tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde hareket ederek azaltılmasının amaçlandığını belirtti.

Alzheimer Konusunun Alt Başlıkları, Multidisipliner Olarak Ele Alındı

Açılış konuşmasının ardından “Alzheimer’da Sağlık Politikaları” başlıklı sunumunda Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Daire Başkanı Uzm. Dr. Banu EKİNCİ, ülkemizde Alzheimer/demans prevalansı, yaşlı bireylerin ölüm nedenleri gibi istatistiki verileri vererek, özellikle birinci basamak sağlık hizmetleri (aile hekimleri gibi) kapsamında yapılan ve geliştirilen hizmetleri anlattı ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde Alzheimer’ın ele alınışına dair detaylı bilgilendirmelerde bulundu.  

“Alzheimer Derneği Faaliyetleri ve Dünyada Alzheimer ile İlgili Güncel Gelişmeler” başlıklı sunumunda Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar BİLGİÇ, Türkiye Alzheimer Derneğinin mevcut merkezleri ve faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra dünyada, özellikle farmakolojik ve tanı kapsamlarında Alzheimer’a yönelik atılan adımları anlatmış, önümüzdeki dönemlerde Alzheimer’ın erken tanılanmasına yönelik kan testleri (biyogöstergeler) ve tedavisine yönelik olarak geliştirilen yeni nesil ilaçları anlattı.

 “Geriatrist Bakışıyla Alzheimer Hastalığı: Korunmadan Tedaviye” başlıklı sunumunda Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Prof. Dr. Teslime ATLI, bütüncül geriatrik yaklaşım kapsamında geriatri disiplininin Alzheimer’ı ele alışını ve multidisipliner yapıyla yürütülen hizmetleri anlattıktan sonra bu hizmetlerin Alzheimer hastası bireyin ilaç kontrolü, psikososyal anlamda desteklenmesi, beslenmesinin düzenlenmesi ve fiziksel hareketliliğinin sağlanması gibi birçok alt başlığı içerdiğini ifade etti.

“Türkiye ve Dünyada Alzeheimer’a Gerontolojik Bakış ve Bakım” başlıklı konuşmasında Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Phil. Habil. İsmail TUFAN, Alzheimer hastaları ve yakınlarının durumunu 20 yıl öncesinin çarpıcı olaylarıyla kıyaslayarak, güncel ve günümüzden örnekler vererek, Alzheimer’a yönelik alınacak tedbir ve önlemlerin bir an önce yaygınlaştırılması ve geliştirilmesinin gerekliliğini belirtti.  

“Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin Alzheimer Hastaları ve Ailelerine Yönelik Hizmetleri” başlıklı sunumunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri ve Engelliler Daire Başkanı Dr. Gültekin Serdar TOLAY, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yaşlı bireylere yönelik gerçekleştirilen hizmetlerin tanıtımını yaparak Belediyenin ileriye yönelik projelerini anlattı. YADES kapsamında açılmış Moral Evi ve bu kapsamda sunulan hizmetlerin anlatıldığı sunum, genel olarak Gaziantep’te yaşlı bireylere yönelik sunulan hizmetlerin çeşitliliği ve ileriye yönelik tasarlanan gündüz bakım tarzı merkezlerin detaylı tanıtımıyla bitirildi.

“Alzheimer’da Kurum Bakımı” başlıklı konuşmasında Karaman Ahmet Mete Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Yakup BUDAK, genel anlamda huzurevlerinde bakım hizmeti sunan idari birimler ve personellerin yaşadığı sıkıntılardan bahsederek bunu COVID-19 dönemi ve öncesi olarak ele aldı. Görev yapmakta olduğu huzurevindeki Alzheimer yaşlılarının durumunu anlattığı konuşmasında, program kapsamında daha önce ele alınan bilimsel ve istatistiki verileri tamamlayıcı olarak, bakım hizmetlerinde mevcut durum, yaşanan sıkıntılar ve yapılması gerekilenlere yönelik önerileri ifade etti.

Alzheimer Özelinde İhtisaslaştırılmış Bakım Merkezleri Yaygınlaştırılacak

Sunumların ardından kapanış konuşmasını gerçekleştiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ Genel Müdürlüğümüzün yaşlılara yönelik projeleri hakkında bilgiler verdi. Tazelenme Üniversitesi Projesi, evde bakım hizmetleri, evde sosyal hizmetler ve gündüz hizmetler uygulamaları ile çalışmaların çeşitlendirildiğini ve Alzheimer özelinde ihtisaslaşmış merkezleri artırma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Kapanış konuşmalarının ardından, Program çalışmaların devamı ve iş birliği temennileriyle son buldu.