…
11 Aralık 2020, Cuma Antalya, TÜRKİYE

Erişilebilirlik Eğitimleri Devam Ediyor


 Diyarbakır’da 22-23 Ekim, Antalya’da 5 Kasım, Yalova’da 4 Aralık 2020 tarihlerinde çevrimiçi gerçekleştirilen Erişilebilirlik eğitimlerine İl Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Belediyeler, İl Jandarma Komutanlığı, Adliye, Üniversiteler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Havalimanı Müdürlüğü personeli katıldı

Erişilebilirlik engelli ve yaşlıların kamuya sunulan hizmetlere ulaşması ve bunlardan faydalanmasını toplumsal yaşama katılmaları için birinci öncelik kabul eden Bakanlığımız tarafından “erişilebilirlik” konusunda toplumsal farkındalık sağlanması, ilgililerin konuyla ilgili bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasına büyük önem veriliyor.

Tüm kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak erişilebilirlik çalışmalarının planlı, programlı ve standartlara uygun bir şekilde yürütülmesi, uygulamalara hız verilmesi, bu alanda fiziksel, dijital ve zihinsel dönüşümün sağlanması ve erişilebilirlik kültürünün oluşturulması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından ilan edilen “2020 Erişilebilirlik Yılı”nda Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı tarafından “Erişilebilirlik Eğitimleri” aralıksız olarak verilmeye devam ediliyor.

2020 yılında çevrimiçi ortama taşınan eğitimlerden Diyarbakır, Antalya ve Yalova için düzenlenenler AÇSH İl Müdürlükleri işbirliğinde organize edildi. Diyarbakır için gerçekleştirilen eğitime Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyon üyeleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi teknik personeli katılım sağladı. 22 Ekim 2020 tarihindeki eğitime Belediye’nin kaldırım ve yaya geçitleri yapımı ve onarımını gerçekleştiren Fen İşleri Dairesi Başkanlığı; 23 Ekim 2020 tarihindeki eğitime ise Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı çalışanları katıldı. Görev alanına göre planlanan eğitimlerde genel erişilebilirlik bilgilendirmesinin yanında bahsi geçen açık alan düzenlemelerinde uygulanması gereken erişilebilirlik ölçütleri açıklandı.

Antalya ili için 5 Kasım 2020, Yalova ili içinse 4 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilen eğitimlerde, İl  Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Belediyeler, İl Jandarma Komutanlığı, Adliye, Üniversiteler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Havalimanı Müdürlüğünde görev yapan personel  hazır bulundu.

Her ilde valilik bünyesinde kurularak faaliyet gösteren Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarına yönelik kurulduklarından bu yana her yıl düzenlenen eğitim programı için  bu yıl iki aşamalı planlama yapıldı. İlk aşamada komisyonda yeni görev alarak daha önce erişilebilirlik eğitime katılmayan veya tekrar katılmak isteyenler için temel düzeyde eğitim gerçekleştirildi. 51 ilden gelen talepler doğrultusunda planlanan 3 (üç) eğitimde katılımcılara erişilebilirliğin önemi, erişilebilirlik mevzuatı, yapılması gereken erişilebilirlik düzenlemeleri ve standartlar ile hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretlerinin uygulama ilkeleri konularında sunumlar yapıldı. Genel Müdürlüğün hayata geçirdiği son çalışmalardan olan Erişilebilirlik Kılavuzu ve Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü (ERDEM) ile ilgili bilgiler de verilen programda ayrıca, eğitim planlama aşamasında sekretarya görevlileri aracılığıyla üyelerin görüşleri alınan ve özellikle ele alınmasına ihtiyaç duyulan konularda da bilgilendirmede bulunuldu.  

2011’den Günümüze Erişilebilirlik Eğitimlerine Toplam 12.503 Kişi Katıldı

 Komisyonlara yönelik ikinci aşama eğitimlerde ise 1 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan 2020/3 sayılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Hakkında Genelge ekinde yer alan formlardaki revizyonlara ilişkin bilgilendirme yapılması planlanıyor.

Genel Müdürlüğün 2020 Erişilebilirlik Yılı’nda gerçekleştirdiği diğer bir faaliyet, kamu kurumlarının web sayfalarının erişilebilir olarak tasarlanması ve mevcutların erişilebilir hale getirilmesi ve konu ile ilgili farkındalık oluşturmak için 26 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen “Web Erişilebilirlik Eğitimi” olmuştur. “Web Erişilebilirliği nedir?”, “Web Erişilebilirliği Paydaşları kimlerdir?”, “Web Erişilebilirliği Standart ve Rehber Kuralları nelerdir?” ve “Web Erişilebilirliği Değerlendirme yöntemleri nelerdir?” başlıkları altında bilgilendirme yapılan eğitimler sürdürülecek.

2011 yılından bu yana sürdürülen “Erişilebilirlik Eğitimleri”ne bu güne dek toplam 12.503 kişi katıldı. 2020 yılında eğitimlere katılan toplam kişi sayısı ise 587’dir.  Erişilebilirlik konusunda uzman kurum olan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından “Erişilebilirlik Eğitimi” almak isteyen tüm kurum ve kuruluşlar taleplerini Genel Müdürlüğe iletebilirler.