…
28 Eylül 2021, Salı Ankara, TÜRKİYE

“Erişilebilirlik Atölyeleri: Kaldırımlar” İl Belediyeleri ile Devam Ediyor


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, şehirlerde erişilebilirlik uygulamalarının yaygınlaştırılmasına, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalardan biri olan “Erişilebilirlik Atölyeleri: Kaldırımlar” serisi ile yapılı çevreyi şekillendiren Belediyelerin erişilebilirlik standartlarını eksiksiz olarak uygulamalarına destek olunması ve sahada yaşanan sorunlara çözüm bulunması hedefleniyor.

Atölye programında öncelikle Bakanlığın erişilebilirlik teknik ekibi tarafından engellilik ve erişilebilirlik ile mevzuat konusunda bilgilendirme yapılıyor, daha sonra erişilebilir kaldırımların özellikleri ve standartları ile ilgili teknik ayrıntılar üzerinde duruluyor. Program dahilinde ayrıca örnek projeler üzerinde birlikte değerlendirmelerde bulunuluyor. Bu sayede yeni kaldırım inşa edecek veya tadilat yapacak olan belediyelerin ihale, projelendirme, inşaat ve kontrolörlük süreçlerinde erişilebilir kaldırımları hayata geçirmelerinin sağlanması amaçlanıyor.

Atölye çalışmasının ilk etabı Büyükşehir ve Büyükşehir İlçe Belediyeleri ile il bazlı olarak planlanarak tamamlandı. Bu çerçevede 25 Erişilebilirlik Atölyesi 25 Şubat - 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında 30 Büyükşehir ve İlçe Belediyesinin temsilcilerinin katılımı ile çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Atölyelere toplam 637 mimar, mühendis, tekniker ile yönetici katılım sağladı.

Kaldırımlar için Erişilebilirlik Atölyelerinin ikinci etabı, İl ve İlçe Belediyeleri ile bölgesel olarak planlandı. 23 Eylül 2021 tarihinde Marmara Bölgesi için ilki gerçekleştirilen atölyelere il ve ilçe belediyelerinin yanı sıra, ilk etaptaki atölyelere katılım sağlayamayan veya tekrar katılmak isteyen Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri de katıldı. Cumhurbaşkanlığı İcraat Programı V. 180 Günlük Eylem Planı kapsamında da yer alan atölyelere 30 Eylül 2021 tarihinde İç Anadolu Bölgesi belediyeleri ile devam edilmesi,  diğer bölgelerin illeri için de Ekim ayından itibaren sürdürülmesi planlanıyor.