…
28 Eylül 2021, Salı Ankara, TÜRKİYE

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun Yaş Ayrımcılığı Kapsamında Düzenlediği Paydaş Toplantısı Dijital Ortamda Gerçekleşti


Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu öncülüğünde Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin hükümet temsilcileri, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar, sivil toplum, özel sektör, akademi ve medyadan paydaşlar katıldığı toplantı çevrimiçi gerçekleştirildi.  

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Dünya Sağlık Örgütü iş birliğiyle hazırlanan “Yaş Ayrımcılığı Küresel Raporu”nda yaş ayrımcılığı, bireylerin yaşına yönelik olarak sahip olunan kalıp yargı, ön yargı ve ayrımcı olarak tanımlanabilecek her türlü bilişsel ve davranışsal tutum olarak tanımlanıyor.

Yaş ayrımcılığı kurumsal, kişiler arası ve bireyin şahsına yönelik olabiliyor. Kurumsal yaş ayrımcılığı ile yasalar, kurallar, sosyal normlar ve politikalara atıf yapılmakta; kurumların yaş nedeniyle bireyleri sistematik olarak dezavantajlı olarak konumlandırdığı durumlar anlaşılıyor. Kişilerarası yaş ayrımcılığı, iki veya daha fazla birey arasındaki etkileşimlerde ortaya çıkıyor ve bireyin şahsına yönelik yaş ayrımcılığı ise içselleştirilmiş ve bireyin kendisine karşı belli kalıp yargı ve ön yargılar geliştirmesiyle ifade ediliyor.

14 Aralık 2020 tarihinde kararlaştırılan ve “Sağlıklı Yaşlanmanın On Yılı: 2021-2030” perspektifinde ele alınan eylem alanlarından biri de yaş ayrımcılığına yönelik tedbirlerin alınması oldu. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu öncülüğünde Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin hükümet temsilcileri, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar, sivil toplum, özel sektör, akademi ve medyadan paydaşlar bir araya geldi.  

“Avrupa ve Orta Asya’da Yaş Ayrımcılığı” Teması Ele Alınan Toplantıya Genel Müdürlüğümüzden Katılım Gösterildi

Birleşmiş Milletler çatısı altındaki Sağlıklı Yaşlanmanın On Yılı Platformu tarafından 1 Ekim 2021 (Dünya Yaşlılar Günü) ve 20 Kasım 2021 (Dünya Çocuk Hakları Günü) arası süreçte “yaşlar boyu yaş ayrımcılığı” temasıyla sürdürülecek etkinlikler planlandı.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası HelpAge iş birliğiyle, Avrupa ve Orta Asya’dan paydaşların katılımıyla 27 Eylül 2021 tarihinde yaş ayrımcılığına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Özellikle Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesinden hükümet temsilcilerinin bulunduğu toplantıya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaşlı Refahı Dairesi Başkanlığı tarafından katılım gösterildi.

Toplantıda yaş ayrımcılığı kavramı ve tanımı ele alınarak bölgesel ve ülkesel bazda yaş ayrımcılığının olumsuz etkileri tartışılmış; özellikle COVID-19 pandemisi sürecinde yaş ayrımcılığına bağlı olarak yaşanan olumsuz durumlar irdelendi. Yaş ayrımcılığı kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklere bir açılış kapsamında düzenlenen toplantıda 1 Ekim 2021-20 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılacak diğer etkinliklerin de duyurusu yapıldı.  11 ve 12 Ekim 2021’de gerçekleştirilecek olan Temel Haklar Forumu 2021 (Yaş Ayrımcılığıyla Mücadele) ve içeriği sunuldu.

Birleşmiş Milletlerin yaş ayrımcılığına yönelik raporu ve ilgili diğer dokümanlara erişim için tıklayınız:

https://www.who.int/publications/i/item/9789240016866

11 ve 12 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilecek olan yaş ayrımcılığı temalı interaktif oturumlara (11 Ekim 2021: How to combat ageism: Promoting a rights-based approach to ageing!, 12 Ekim 2021: Combating ageism: building a world for all ages) kayıt için tıklayınız:

https://hybrid.fundamentalrightsforum.eu/signup