…
…
04 Mayıs 2021, Salı Ankara, TÜRKİYE

Erişilebilirlik Atölyeleri: Kaldırımlar Çalışması 19 İlde Tamamlandı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, şehirlerin erişilebilirlik standartlarına uygunluğunu artırmak amacıyla 4 coğrafi bölgedeki 19 büyükşehir ilindeki Büyükşehir Belediyeleri ve İlçe Belediyeleri ile  “ERİŞİLEBİLİRLİK ATÖLYELERİ: Kaldırımlar”  konulu atölye çalışmasını tamamladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı tarafından şehirlerdeki yapılı çevreyi şekillendiren belediyelerin mevzuatla kendilerine yükümlülük olarak verilen erişilebilirlik teknik gerekliliklerini dikkatle uygulamalarına destek olmak amacıyla Erişilebilirlik Atölyeleri oluşturuluyor. Bu atölyelerde bakanlık ile belediyelerin, sahadaki sorunlara çözüm bulması ve yeni projelerin erişilebilir olarak şekillendirilmesi hedefleniyor.

23 Şubat 2021’de Akdeniz Bölgesindeki büyükşehir iller ile başlanan atölyelere, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesindeki büyükşehir iller ile devam edildi. Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Adana, Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Balıkesir, İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir, Konya, Kayseri ve Ankara illerinin Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ile çevrimiçi olarak 19 atölye gerçekleştirildi. Atölyelere belediyelerin Fen İşleri birimlerinde görev yapan, kaldırım yapım ve onarım işlerinde çalışan mimar, mühendis ve teknikerler ile yöneticileri ve belediyelerin engelli hizmetleri ile ilgili birimlerinden 496 kişi katılım sağladı.

Yeni kaldırım inşa edecek veya tadilat yapacak olan belediyelerin ihale, projelendirme, inşaat ve kontrolörlük süreçlerinde erişilebilir kaldırımları hayata geçirmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen atölyelerde, Bakanlık erişilebilirlik teknik ekibi tarafından erişilebilir kaldırımın özellikleri ve standartları ile ilgili bilgilendirme yapılmış, ayrıca örnek projeler üzerinde belediyelerle değerlendirmelerde bulunuldu. Eğitim kapsamında ayrıca, katılımcılar tarafından uygulamada sorun yaşanan ve bilgi ihtiyacı duyulan teknik konularla ilgili yöneltilen sorulara ilişkin açıklamalar yapıldı.

Kaldırımlar için Erişilebilirlik Atölyelerinin Mayıs ayında Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin büyükşehir illerinin belediyeleri ile sürdürülerek tamamlanması planlanıyor.