…
25 Mayıs 2021, Salı Ankara, TÜRKİYE

Engelli Hizmetlerinde Öne Çıkan Hizmet Modeli: Gündüz Yaşam Merkezleri Toplantısı Yapıldı


Uzm. Dr. Orhan KOÇ başkanlığında ilgili il müdür yardımcıları, müstakil gündüz bakım merkezleri müdürleri ve bünyesinde gündüz bakım hizmeti veren tüm engelli bakım kuruluş müdürlerine yönelik çevrimiçi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.  

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ toplantıda;  Gündüz Yaşam Merkezlerinin yaygınlaştırılması ve iyi uygulama örneklerinin geliştirilmesi hususları ile bütünleşik sosyal hizmet uygulamaları kapsamında koruyucu ve önleyici  hizmetler bağlamında, farklı sektörlerde hizmetlerden yararlanan engelli bireylerin “hak temelli yaklaşım” esasına göre hizmetlere erişilebilirliğinin önemini   ifade etti.

Ayrıca son dönemde önemi bir kez daha ortaya çıkan Gündüz Yaşam Merkezlerinin yönetmelik ve rehabilitasyon içerik programlarının hazır hale geldiği, uygulamada ise kurumlar arası işbirliği çalışmaları ile özellikle üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin katkısı ile yeni projelerin hayata geçirilebileceğini belirtti.

Çevrimiçi toplantıda özellikle büyükşehir statüsündeki illerin nüfus büyüklüğü en yüksek ilçelerinde bir Gündüz Yaşam Merkezinin açılması hedefi ortaya konuldu. Hizmetlerin yaygınlaştırılmasında Sağlık Bakanlığı uhdesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ve Kalkınma Ajansları ile paydaş projelerin “iyi uygulama örneği” olarak yaygınlaştırılabileceği değerlendirildi. Bu çerçevede kuruluşlarda üretilen ürünlerin,  Bakanlığımız ve PTT Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde PTT AVM üzerinde satışına yönelik çalışmalar paylaşıldı.

Toplantıda, illerden katılımcıların sorularının da cevaplanmasının ardından,  Gündüz Yaşam Merkezlerinin yalnızca engelli bireylere yönelik sanat terapi uygulamaları ve sportif faaliyetler ile engelli aileleri arasında danışma, rehberlik ve üretime katılım çalışmaları ile sınırlı kalmayıp toplumun tüm kesimlerine tanıtım faaliyetlerinin de uygulamadaki önemliliği vurgulandı.