…
…
10 Aralık 2021, Cuma Ankara, TÜRKİYE

Demans Hakkında Avrupa Devlet Uzmanları Grubu Toplantısı Yapıldı


Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü; Alzheimer Avrupa’nın çevrim içi düzenlediği Demans Hakkında Avrupa Devlet Uzmanları Grubu Toplantısına katılım sağladı.

Alzheimer Avrupa; 1990 yılında Lüksemburg’ta kurulan ve 33 ülkeden 37 Avrupalı Alzheimer organizasyonunun üyesi olduğu ve demansın her türü hakkında farkındalık yaratmak için faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu. Alzheimer Avrupa özellikle Avrupa Birliği kurumları içinde demans bilincini, bakımını ve araştırmasını teşvik etmek üzere çalışmalar ve çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Alzheimer Avrupa (Alzheimer Europe) tarafından demansı Avrupa’da bir halk sağlığı önceliği haline getirme amacıyla her yıl düzenlenen Demans Hakkında Avrupa Devlet Uzmanları Grubu Toplantısı 7 Aralık 2021 tarihinde çevrim içi gerçekleştirildi. Dünya Sağlık Örgütü, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Avrupa Komisyonu, Alzheimer Avrupa temsilcileri ile 16’sı Avrupa Birliği üyesi olmak üzere toplam 22 ülkeden devlet uzmanları katıldı. toplantıda, ulusal demans stratejileri ve Alzheimer planları hakkında bilgi ve iyi uygulama örnekleri ile demans hakkında Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa ve ulusal düzeylerdeki önemli gelişmelere ilişkin güncellemelerin tartışılıp, paylaşıldığı Avrupa Devlet Uzmanları Grubu toplantısına,  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaşlı Refahı Dairesi Başkanlığından ASH Uzmanı Burcu AYHAN EKENCİ katıldı.

Türkiye’de yaşlılık alanında kaydedilen en önemli gelişmelerden biri olan “2020-2030 Yaşlanma Vizyon Belgesi” ile 2015-2017 yılları arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Sosyal İçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan “Demans Bakım Modeli Raporu” hakkında sunum yapan EKENCİ; Türkiye’deki yaşlanma profili hakkında bilgi vererek, demografik dönüşüm sürecinde olan Türkiye için hızla yaşlanan bir toplum olarak yaşlanmanın getireceği zorluklara ve fırsatlara değindi.

Ayrıca ülkemizde yaşlı bireylere yönelik farklı kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan sağlık hizmetlerine ve sosyal hizmetlere de yer verilen sunum kapsamında ülkemizdeki yaşlı bakım politikası ve uygulamaları aktarıldı. Son olarak, “Demans Bakım Modeli Raporu” kapsamında ülkemizin toplumsal yapısına uygun olarak önerilen demanslı bireylere yönelik bakım hizmet modeline ilişkin bilgiler paylaşıldı ve bu konuda yöneltilen sorular cevaplandı.