…
…
…
21 Eylül 2023, Perşembe Eskişehir, TÜRKİYE

Biltevt 2023: “Uluslararası Engelsiz Bilişim 2023 Kongresi”


Bakanlığımız ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen BİLTEVT 2023: “Uluslararası Engelsiz Bilişim 2023 Kongresi”  Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde 20 Eylül 2023’de Eskişehir’de başladı.

Kongre açılış konuşmasında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Elmas Esra CECELİ; Kongre’nin; konuya ilişkin mevcut duruma dair güncel veri elde edilmesine, sorunların tespiti ile bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmasına ve ayrıca bilişim teknolojileri ve hizmetlerinde erişilebilirliğin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını belirterek Kongre’nin düzenlenmesinde emeği geçen ve Kongre çalışmalarına destek sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Erişilebilirliğin toplumsal hayata katılımın en temel gerekliliklerinden olduğunu vurgulayan CECELİ, “Bakanlık olarak engelli vatandaşlarımızın erişebilirliğini sağlayarak hayatlarını kolaylaştırmak için politika ve hizmetler geliştirmek her zaman öncelikli hedefimiz olmuştur. Bu amaçla hak temelli politikaları hayata geçirilebilmek üzere önemli adımlar attık. Öncelikle, 2005 yılında “Engelliler Hakkında Kanun” ile hukuki altyapıyı güçlendirdik. Bu Kanun ve alt düzenlemeleriyle Türkiye’de 1.500 maddelik “Engelliler Hukuku”nu oluşturduk. Kanun ile kamu kullanımına açık binaların; kaldırım, yaya geçidi, park gibi açık alanların, toplu taşıma araçları ile bilgi ve iletişim sistemlerinin erişilebilir olmasını zorunlu hale getirdik.” dedi.

CECELİ konuşmasına 2013 yılında “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Sistemi”nin kurulduğunu ifade etti. CECELİ sözlerine; “Bakanlık olarak erişilebilirlik ile ilgili çalışmalarımıza en büyük destek 2020 yılında Devletimizin en üst kademesinden geldi. Erişilebilirlik alanında uygulamalara hız verilmesi, bu alanda fiziksel, dijital ve zihinsel dönüşümün sağlanması ve erişilebilirlik kültürünün oluşturulması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 2020 ‘Erişilebilirlik Yılı’ ilan edildi.” diyerek devam etti. 2020 Erişilebilirlik Yılı’nda yapılan çalışmaları da açıklayan CECELİ, mimar ve mühendislerin tasarımın ilk aşamasından son aşamasına kadar başvurabileceği, açıklayıcı metinlerin yanı sıra mimari çizimlerin üç boyutlu görseller ile desteklendiği, aynı zamanda akademisyenler için kaynak niteliğindeki Erişilebilirlik Kılavuzu’nun yayınlandığını, binaların erişilebilir hale getirilmesi için öz değerlendirme yapma imkânı sağlayan “Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü –ERDEM”in hayata geçirildiğini kaydetti.

Erişilebilirlik alanındaki çalışmalar kapsamında “Erişilebilirlik Atölyeleri”ni de açıklayan CECELİ, Atölyelerimizin ikinci çalışması ise ‘Web Erişilebilirlik Eğitimi’ serisi idi. Bu atölyelerde öncelikle web erişilebilirliği alanında bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması için temel düzeyde eğitimler verdik diyerek sözlerine devam etti.

Erişilebilirlik alanında uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla Ekim 2021’den bu yana ülkemizde kullanılan “Erişilebilirlik Logosu”nun ‘erişilebilir bilgi’ için de kullanılabilir hale getirildiğini ve “Erişilebilirlik Belgesi” almaya hak kazanan bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarında kullanılan Logonun uygulama alanını basılı ve dijital yayınlar ile görsel materyallerde de kullanılabilecek şekilde genişletildiğini ifade eden CECELİ, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu iş birliğinde “Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayları”nın düzenlendiğini kaydetti.

2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 3 Aralık 2021 Dünya Engelliler Günü’nde ilan edildiğini, Vizyon Belgesi’nin uygulama aracı olan ve 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nda da bilgi ve iletişim teknolojilerinin erişilebilirliğine dair tedbirlere yer verildiğini ve Vizyon Belgesi engelli vatandaşların eşit vatandaşlar olarak potansiyellerini gerçekleştirebildikleri içermeci bir toplum olma yolunda, ülkemizin vizyonunu ortaya koyduğunun altını çizdi.  

Konuşmasında web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirliği konusundaki çalışmalara da hız kesmeden devam ettiklerini ve konuyla ilgili mevzuat hazırlığının devam ettiğini belirten CECELİ, Kongre’nin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine “Erişilebilir Türkiye, Engelsiz Yaşam İçin Biz Buradayız!, Çünkü Erişilebilirlik Herkes İçindir!” diyerek son verdi.

Açılış konuşmalarının ardından kongrede; “Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülü, Engelsiz Bilişim Jüri Özel Ödülü, Engelsiz Bilişim Kamu Hizmet Ödülü, Engelsiz Bilişim Öğrenci Projeleri Ödülü, Engelsiz Bilişim Özel Sektör Ödülü” olmak üzere 5 kategoride ödül verildi.

Açılış töreninde ayrıca Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi M. Özhan KALAÇ, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Barış GÜNAYDIN, KKTC Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komite Başkanı Ahmet AKDENİZ, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Oktay ÜÇER, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat ERDAL tarafından konuşmalar yapılmıştır.

Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda alanında uzman katılımcının yer aldığı Kongre’de; RTÜK ve Engelsiz Medya Erişimi Çalışmaları, Özel Gereksinimli Bireylerin Dijital Çağda Yeniden Keşfi/ Otizm, Göz İzleme ve İnovatif Öğretim Teknikleri, Eğitimde İyi Uygulama Örnekleri/ AÜ Engelliler Entegre Yüksekokulu, Eğitimde Engellilere Yönelik Bilişim Uygulamaları, Herkes İçin Edebiyat / Kapsayıcı Yayımcılık, Afet ve Engelsiz Bilişim, İşitme Engellilere Yönelik Bilişim Uygulamaları, Yurtdışı Davetli Konuşmacılar (Çevrimiçi), Görme Engelliler ve Engelsiz Bilişim Çalışmaları, Otizm Bilişim ve Mesleki Eğitim, Özel Sektörde Engelsiz Bilişim Uygulamaları, Güzel Sanatlar Eğitiminde Engelliler ve Bilişim, Uluslararasılaşma Doğrultusunda Özel Gereksinimli Gruplar Açısından Eğitsel ve Yönetsel Çıktıların Değerlendirilmesi/Engelsiz Bilişim Yeterlilik Çerçeveleri, Kurumsal Engelsiz Bilişim Uygulama Örnekleri, KKTC Engelsiz Bilişim Çalışmaları (Çevrimiçi) ve Akademik Bildiriler Oturumları düzenlenecek.

Kongre çerçevesinde ayrıca Eskişehir AFAD ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle çevrim içi olarak Engelli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Eğitimi gerçekleştirilecek. Eğitim ile engelli bireylere afet öncesi, acil afet anında ve afet sonrasında doğru hareket tarzını belirlemeye yönelik bilgi ve farkındalık kazandırma amaçlanıyor.

Bilgiye ve hizmetlere erişimde herkes için erişilebilirliğin sağlanması ve bu konuda bilişim teknolojilerinin öneminin masaya yatırılacağı Kongre 22 Eylül 2023 tarihinde sona erecek.