…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
07 Şubat 2024, Çarşamba Eskişehir, Türkiye

Erişilebilirlik Teslim Töreni


Umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarında erişilebilirliğin izleme ve denetimini yapacak olan komisyonların teşkili, çalışma usul ve esasları ile idari para cezası tutarlarının kullanımına ilişkin hususları belirlemek amacıyla 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanunu’nun geçici 2. ve 3. maddelerine istinaden 20.07.2013 tarih ve 28713 sayılı Resmi Gazetede Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği yayımlanmıştır.

Yönetmeliğin 4. maddesinin (c) bendi gereğince komisyon tarafından denetlenen umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının denetim tarihi itibari ile erişilebilirlik mevzuatına uygunluğu komisyonca belirlenenlere Erişilebilirlik Belgesi verilmektedir.

İlgili Yönetmelik doğrultusunda İlimiz Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu, Valilik Makamının 14.07.2023 tarihli Oluru güncellenmiştir. Komisyonda yer alan teknik ekip Perşembe ve Cuma günleri ilimizde izleme ve denetleme çalışmalarına devam etmektedir.  

Bu amaçla 2014 yılından beri yapılan denetimlerde toplam 914 binanın denetimi yapılmış ve 16 kuruma Erişilebilirlik Belgesi verilmiştir.

2023 yılında teknik ekip tarafından yapılan denetimler sonucunda Vali Yardımcısı Ali ÇETİN başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından görüşülmüş olup komisyon kararınca,  İl Müdürlüğümüze bağlı Halis Toprak Huzurevi, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Eskişehir Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Yunus Emre Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü ve Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’na Erişilebilirlik Belgesi verilmesi uygun bulunmuştur.

Eskişehir Valiliği Yunus Emre toplantı salonunda gerçekleştirilen erişilebilirlik belge takdim töreninde açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müdürümüz Orhan Bayrak erişilebilirlik konusunda desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize ve katılımcı kurumlara teşekkürlerini iletti.

Erişilebilirliğin herkesin, istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesine vurgu yapan Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy konuşmasını devamında “Her yere ve her hizmete; çünkü bireylerin konutlarından, eğitim binalarına-iş yerlerine; açık ve yeşil alanlardan toplu taşıma araçlarına ve bilgi ve iletişim teknolojilerine kadar tüm alanlara ve hizmetlere erişiyor olması gerekir. Bağımsız ve güvenli olarak; çünkü yapılan düzenlemelerin, verilen hizmetlerin kimsenin yardımı olmadan ve herhangi bir risk oluşturmadan kullanılması gerekir. Herkesin; çünkü erişilebilirlik engelliler için zorunluluk, yaşlıları eklediğimizde gerekliliktir. Toplumdaki herkes için ise konforlu bir yaşam demektir.” dedi.

İlimizde hiçbir bina, açık alan ve toplu taşıma hiç kimseye “dur”, “bekle”, “güzergâh değiştir”, “buraya giremezsin” veya “burayı kullanamazsın” dememeli; yaşam alanları oluşturmalı, herkesi istediği yere eriştirmeli ve herkesi aynı mekânda buluşturmalıdır.

Erişilebilirlik alanında oluşturulan farkındalığa dikkat çeken Sayın Valimiz Aksoy  “Engelli vatandaşlarımızın toplum içinde yer alması için öncelikle evden çıkabilmeleri, binalar, kaldırımlar, yaya geçitleri, duraklar, otoparklar gibi yaşam alanlarını ve toplu taşıma sistemleri gibi kentsel hizmetleri güvenli ve bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan kullanabilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu bu binalar ve hizmetler erişilebilir olarak planlanmalı ve düzenlenmelidir.

İlimizde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme çalışmaları için tüm kurumların iş birliği içerisinde olması ve bu konuda farkındalık oluşturması gerekmektedir. Yapılacak iş birlikleri sonucunda Erişilebilirlik Belgesi alan kurumların sayısı artacaktır. İlimizde hiçbir bina, açık alan ve toplu taşıma hiç kimseye “dur”, “bekle”, “güzergâh değiştir”, “buraya giremezsin” veya “burayı kullanamazsın” dememeli; yaşam alanları oluşturmalı, herkesi istediği yere eriştirmeli ve herkesi aynı mekânda buluşturmalıdır.”

Söz konusu kurumlara Erişilebilirlik Belgeleri Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy tarafından imzalanarak takdim edildi.

Erişilebilirlik Belge Teslim Törenine Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy ile birlikte, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Vali Yardımcısı Ali Çetin, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğg. Erhan Demir, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Orhan Bayrak ve çok sayıda Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri katıldı.