…
08 Mayıs 2020, Cuma Eskişehir, Türkiye

10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası


BM Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu tarafından 1982 yılından itibaren 10-16 Mayıs Engelliler haftası olarak kabul edilmiştir. Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de her yıl 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası olarak anılmaktadır. Bu hafta farkındalık yaratılması, sorunların dile getirilmesi, çözümü ve bu konuda halkımızın bilinçlenmesi için büyük önem arz etmektedir.

Ülke nüfusumuzun %12’ lik bir kısmının engelli bireylerden oluştuğu düşünüldüğünde ve bu sorunlara aileleri de dahil ettiğimizde yaklaşık 25 milyon insanımızı ilgilendiren bir konudan bahsedilmektedir. Bu konu ile ilgili sorunlara çözüm bulmak başta devletimizi, sivil toplum örgütlerini ve herkesi ilgilendiren en önemli konudur.

Engelliler alanındaki gündemin canlı tutulması ve bu konudaki duyarlılığın arttırılması ile ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle kendini göstermiştir.

Bu yönde çıkartılan 5378 sayılı Engeliler Kanunu ile engelliliğin önlenmesi, engellilerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin engellerin kaldırılmasının sağlanması amaçlanmıştır.

İlimizde engelliler alanında verilen hizmetler ve gerçekleştirilen faaliyetler göz önüne alındığında ülkemiz açısından şehrimizin önemli bir noktada olduğu görülmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak temel prensibimiz, engelli ve ailenin bütüncül olarak desteklenmesidir.

Bu bağlamda verdiğimiz hizmetlere ilişkin bilgi verecek olursak;

-3.517 kişiye aylık olarak 5.136.965,37 TL. (kişi başı 1.460,61 TL.)  Tutarında evde bakım ücreti ödemesi yapılmaya devam edilmektedir.

-3 özel bakım merkezinde toplam 261 ruhsal ve zihinsel engellinin korunma ve bakım hizmetine devam edilmektedir.

- Müdürlüğümüze bağlı Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde 54 zihinsel engelli kadının bakımı yatılı olarak sağlanmaktadır.

- Yine Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’ ne bağlı Kazım Tezişçi Gündüz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü 2019 yılında faaliyete geçmiş ve toplam 16 engelli kardeşimize gündüzlü hizmet vermeye başlamıştır.

- Bu güne kadar İlimizde 30.405 engelli vatandaşımıza engelli kimlik kartı verilmiştir.

- Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ile ilgili İl Müdürlüğümüzce İlimizde müracaat eden engellilerin belirtilen sınava katılımları için gerekli çalışmalar yapılmakta ve engellilerimize yönelik tüm hizmetlerimiz kesintisiz devam etmektedir.

Engelliler alanında İlimizde hizmet veren ve her fırsatta bu alandaki sorunlarla ilgilenerek iş birliği yapan, sorunların çözümüne katkıda bulunan Sayın Valimize, sivil toplum kuruluşlarına, ayrıca engelliler alanında gündemi sürekli canlı tutmaya çalışan tüm medya mensuplarına teşekkür ediyorum.

Engelli bireylerin toplumun aynası olduğunun bilincinde olarak, ülkemizde engelliliği en aza indirmek amacıyla gelişmelere destek olmak ümidiyle selam ve saygılarımızı sunarız.

                                                                              

 

Eskişehir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü