…
…
…
…
…
22 Şubat 2022, Salı Çorum - Türkiye

ERİŞİLEBİLİRLİK ARTIK DAHA GÖRÜNÜR!


   Erişilebilirlik, herkesin istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Toplumsal yaşama dahil olabilmek için konutlardan başlayarak eğitimden, sağlık kuruluşlarına, iş yerlerine; açık ve yeşil alanlara, toplu taşıma araçlarına ulaşmak; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek, her türlü kaynaktan yayımlanan bilgiyi edinmek gerekir. Erişilebilirlik temel bir hak olmakla birlikte diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç, bağımsız yaşamın temel şartıdır.

   Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği illerde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir.

   Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişilebilirlik Belgesine sahip olabilmektedir.

   Bu kapsamda erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğünün artırılması gerekliliğinden hareketle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir adım atarak ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosu’nu belirledi. Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişilebilirlik Logosu’nun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alındı. Erişilebilir uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla belirlenen logo, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecek.

    Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil etmektedir. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize etmektedir. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatmaktadır.

    İlimizde Erişilebilirlik çalışmalarının sekretarya ve koordinasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce yürütülmekte olup ‘Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu’ tarafından yapılan denetimler sonucunda 15 Kurum/kuruluş için ‘Erişilebilirlik Belgesi’ düzenlenmiştir.

    Bu kapsamda 22.02.2022 tarihinde saat 11:00’da 81 ilde aynı anda Bakan Yardımcımız Fatma Öncü başkanlığında çevrimiçi yapılan ‘Erişilebilirlik Logosu Tanıtım Töreni’ gerçekleştirilmiştir.

   İlimizde yapılan toplantı, Vali Yardımcımız Sayın Murat Çağrı ERDİNÇ, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer SOBACI,  Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Yahya ÇOBAN, Erişilebilirlik Belgesi alan kuruluş temsilcileri ile bazı komisyon üyelerinin katılımlarıyla Erişilebilirlik Belgesi alan kuruluşumuz Çorum Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde gerçekleştirilmiştir. Erişilebilirlik Flaması törenle göndere çekilerek Vali Yardımcımız Sayın Murat Çağrı ERDİNÇ tarafından belge alan kuruluşlara Erişilebilirlik Flamaları teslim edilmiş, sonrasında çevrimiçi toplantı takip edilmiştir.     

   Burada konuşma yapan Vali Yardımcımız Sayın Murat Çağrı ERDİNÇ Erişilebilirliğin önemine değinerek, herkesin engelli adayı olduğunu, ilimizde 8000 civarında engelli kimliği alan vatandaşın bulunduğunu, 4000 civarında ağır engellinin evde bakım yardımından faydalandığını, ayrıca yatılı kuruluşlarla da birçok engelli ve yaşlıya hizmet verildiğini, bu açıdan ilimizde erişilebilirlik uygulamalarının çok önemli olduğunu, belge verilen kuruluş sayılarının artırılacağını söylemiştir. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından ‘2022 Yılı Denetim Programı’ oluşturulduğunu, çalışmalara devam edildiğini, belge alan kurum/kuruluşları tebrik ederek diğer kamu kurumları ve özel kurumlar için örnek teşkil etmesini temenni ettiğini ifade etmiştir.