…
08 Mart 2021, Pazartesi Çorum - Türkiye

İl Müdürümüz Yahya ÇOBAN'ın Dünya Kadınlar Günü Mesajı


           Kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadın ilerlemesi sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur.  Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları dolayısı ile büyük önem taşımaktadır.

           Tarih boyunca kurduğumuz devletlerin harcını yoğuran, kadınlar, erkeklerle birlikte sosyo-kültürel, siyasal tarihimizin inşa ve ihyasında büyük roller üstlenmişlerdir. Kurtuluş Savaşı’nın görünmez kahramanları olan, Cumhuriyet döneminde ülkemizin kat ettiği mesafede çok önemli katkıları bulunan, istiklalimize ve istikbalimize yönelik tehditlere karşı en ön saflarda mücadele eden kadınlarımız, geleceğimizin inşasında önemli rol oynamaktadır. Unutulmamalıdır ki, istiklal savaşının Nene Hatun’u, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuş’u bizim kadınlarımızdır. Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren, yüreğine koskoca sevgiler sığdıran, güçlü kahramanlar kadınlar!

           Bugün kadınlarımızın yaşadığı en büyük sorun, hepimizi derinden üzen kadına yönelik şiddettir. Şiddetin hiçbir türü insanlık onuruyla bağdaşmazken kadına yönelik şiddet asla tasvip edilemez. Yalnızca bizim ülkemizde değil, ne yazık ki bütün dünyada benzer bir durum arz eden ve yapılan yasal düzenlemeler, alınan adli tedbirler ve güvenlik önlemlerine rağmen devam eden kadına yönelik şiddetin son bulması için toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşmektedir.

           1900’lü yılların başında başlayan kadın hareketleri neticesinde; 8 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ekonomik ve sosyal alanda eşit hakların tanınmasının 1977'de onaylanmasından bu yana, tüm dünyada, bir farkındalık oluşturmak için ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında ‘’Kadınlar Günü’’ olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1975 yılından itibaren yaygın olarak kutlanmaya devam etmektedir.

           Bu düşüncelerle sevginin, fedakârlığın, vakarın sembolü olan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en kalbi duygularla kutluyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.