…
…
…
19 Temmuz 2023, Çarşamba Ankara - Türkiye

Dünya Sağlık Örgütü İşbirliği ile Korunma ve Bakım Altındaki Çocuklara Yönelik Deprem Sonrası Psikososyal Destek Programı Geliştirildi.


Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen “Ön Ergenlik Yıllarında Duyguları Yönetme Becerileri Programı” depremin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla bir ilk olarak koruma ve bakım altındaki çocuklarımıza uygulanacak.

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin sebep olduğu olumsuz etkilerin azaltılması amacıyla koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımıza yönelik Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan “Ön Ergenlik Yıllarında Duyguları Yönetme Becerileri / Early Adolescent Skills for Emotions (EASE) Programı” geliştirildi.

Program ile çocuk bakım kuruluşlarında çalışan personele yönelik ihtiyaç odaklı eğitimler verilerek desteklenmesi ve deprem sonrası koruma ve bakım altındaki çocuklara psikososyal destek ve ruhsal sağlık hizmetleri sağlanması amaçlanıyor.

10-15 yaş aralığındaki ergenlere yönelik uygulanması planlanan program ile ergenlerin duygu düzenleme becerisi edinme, davranış aktivasyonu sağlama ve kendine yardım edebilme becerisi geliştirmeleri gibi daha pek çok temel becerileri kazanmaları hedefleniyor.

Early Adolescent Skills for Emotions (EASE) Programı Nedir?

EASE müdahale programı, çocukların ve çocuklara bakım verenlerin ruh sağlığına yönelik ihtiyaç duyulan müdahaleleri içeren başarısı kanıtlanmış bir psikososyal destek programıdır. Birçok psikolojik müdahaleyi içeriğinde barındıran ve özel sorunlara yönelik modüller içeren EASE müdahale programı, çocukları odağa alan uygulamaların yanı sıra çocuklara bakım verenlere yönelik müdahaleler içermesiyle de oldukça kapsamlı bir uygulamadır.

Psikiyatristler Çocuk Bakım Kuruluşları İle Eşleştirilecek

Program kapsamında hizmet verilecek çocuk grupları (uzuv kaybı, ebeveyn kaybı, gelişim geriliği, zihinsel engellilik vb.) özelinde çalışma programlarının oluşturulabilmesi amacıyla odak grup görüşmeleri yapılacak.

Her ilden en az bir çocuk psikiyatristinin çocuk bakım kuruluşları ile eşleşmesi sağlanacak. Program kapsamında görevli psikiyatristler düzenli olarak çocuk bakım kuruluşlarını ziyaret ederek çocukları gözlemleyecek ve psikoterapiye ihtiyaç duyduğu tespit edilen çocuklara yönelik hastane ya da kuruluş ortamında gerekli hizmet modellerini sağlayacak.

Hizmet İçi Eğitimler ve Süpervizyon Desteği Sağlanacak

Depremin çocuklar üzerinde sebep olduğu travmatik etkilerin azaltılması amacıyla çocuk bakım kuruluşlarında çalışan personele yönelik 500 kişilik hizmet içi eğitimler ve süpervizyonluk programları uygulanması planlanmaktadır.

Söz konusu psikososyal destek programını çocuklarımıza uygulayacak olan eğitimcilere yönelik düzenlenen “Ön Ergenlik Yıllarında Duyguları Yönetme Becerileri (EASE) Programı Kolaylaştırıcı Eğitiminin” ilki 17-25 Temmuz 2023 tarihinde Ankara ilinde gerçekleştirildi.

Eğitimlerin içeriğinde;

- Psikolojik İlk Yardım

- Çocuk ve Ergenlere Yönelik İzlem, Değerlendirme ve Tespit Yöntemleri

- Travma Sonrası Stres Bozukluğu Yaşayan Çocukla Çalışma Yöntemleri

- Kayıp ve Yas Sürecindeki Çocukla Çalışma Yöntemleri

- Hassas Gruptaki Çocuklarla İletişim Teknikleri

- Çocuk ve Ergenlere Yönelik Gelişimsel Değerlendirme ve İzlem

- Çocuk ve Ergenlere Yönelik Psikososyal Destek Uygulama Yöntemleri ve Örnekleri

- Kriz ve Stres Yönetimi

- Psikolojik Sağlamlık

- Temel Seviye Resim Terapisi

- Temel Seviye Oyun Terapisi

- Masal Anlatıcılığı/Terapisi gibi temel psikososyal destek hizmetlerinin ana konuları yer aldı.