…
…
…
07 Şubat 2024, Çarşamba Bitlis - Türkiye

BİTLİS YETİMLERİNE SAHİP ÇIKIYOR


EBEVEYN KAYBI YAŞAMIŞ ÇOCUKLARA YÖNELİK ÇALIŞMALARIN AMAÇ VE KAPSAMI

   On İkinci Kalkınma Planında (2024-2028) "Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararı temelinde iyi olma hallerinin desteklenmesi, hayata eşit ve sağlıklı koşullarda başlayabilmeleri, erken yaşlardan itibaren nitelikli eğitim imkanlarına eşit fırsatlarda erişebilmeleri, sağlıklı bir şekilde beslenmeleri, barınmaları ve gelişmeleri için en uygun ortamın oluşturulması, potansiyellerini gerçekleştirmeye yönelik imkanların artırılması (730)" temel olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, Kalkınma Planında hassas koşullar altında olan çocuk gruplarından ebeveyn kaybı yaşamış olan çocuklara yönelik politika ve tedbirler "Ebeveyn kaybı yaşamış çocukların bütüncül gelişimleri desteklenmesi ve bu alanda çalışan personelin kapasitesinin artırılması(739.2)" şeklinde tanımlanmıştır.

  Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre; 2022 yılında ülkemizde 22 milyon 578 bin çocuk bulunmakta olup çocuk nüfusunun içerisinde toplam 352.171 çocuğun anne ve/veya baba kaydı yaşadığı tespit edilmiştir. Bu çocuklardan; 266.532'sinin babası, 81.420'sinin annesi, 4.219 çocuğun ise hem annesi hem de babası vefat etmiştir.

  Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 10.09.202 tarihinde Öksüz, yetim ve Gündüz Hizmetleri Daire Başkanlığı kurularak özellikle ebeveyn kaybı yaşamış çocuklara yönelik çalışma alanları belirlenmiştir. Bu doğrultuda İl Müdürlükleri  bünyesinde birimler oluşturularak çalışmalar başlatılmıştır.

  Öncellikle hedef gruptaki hassas koşullarda bulunan çocuklara yönelik hizmet sunumunda; çocukların ebeveyn kaybı sonrası hayata uyumunu kolaylaştırmaya yardımcı olmak, çocuklara kendi kendine yeterli olmalarını sağlayacak fırsatlar sunmak, yalnız olmadıklarını hissettirmek ve ebeveyn kaybı yaşamış çocukların bakımını sağlayan bireylerin güçlendirilmesine katkı sağlamak temel amaç olarak belirlenmiştir. Bu bakış açısı ile yürütülecek çalışmalarda, aşağıda belirtilen konulara dikkat edilerek sunulacak hizmetlerin planlanması yapılmıştır.

  • Çeşitli sebeplerden dolayı ebeveynlerinden birinin ya da her ikisini de kaybetmiş. Anne ve/veya babası olmayan ancak bakım ve korunma altında bulunmayan çocuklara yönelik hizmet standartlarını ve programlarını geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak.
  • İlgili Kamu Kurumlarının(ASHM, SYDV, NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ, VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ) verileri doğrultusunda tespiti yapılan yetim ve/veya öksüz çocukların durumunu inceleyerek risk ve ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik çalışmaları yürütmek.
  • Yetim ve/veya öksüz çocuklara yönelik psikososyal destek, sosyal hizmet uygulamaları ve sosyal yardım uygulamalarını geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak.
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde yetim ve/veya öksüz çocukların haklarının korunmasına yönelik çalışmalar yapmak. 
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde yetim ve/veya öksüz çocuklara yönelik politika ve strateji oluşturmak, geliştirmek, koordine etmek, uygulanmasını izlemek ve değerlendirmek.
  • Yetim ve/veya öksüz çocukların aile veya akrabaları yanında yaşamlarını sürdürmelerini destekleyecek ve teşvik edecek mekanizmaları kurmak.
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde yetim ve/veya öksüz çocuklara yönelik araştırmalar yapmak.
  • Yetim ve/veya çocuklar konusunda toplumsal duyarlılığı ve dayanışmayı güçlendirici ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet, çalıştay, proje, kongre ve kampanyalar düzenlemek, kurum ve kuruluşlar, gönüllü kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmak.