…
…
01 Nisan 2024, Pazartesi Yalova, Türkiye

İl Müdürümüz Arif LAÇİN'in 2 Nisan 2024 Otizm Farkındalık Günü İle İlgili Mesajı


2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan yaşamın erken döneminde merkezi sinir sistemi gelişiminin farklılaşması ile ortaya çıkan nörolojik bozukluklardır. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir.

Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınabilmektedir. 

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle Nisan ayı başta olmak üzere tüm yıl boyunca ilimiz genelinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak otizmli bireylere ve ailelerine çeşitli alanlardaki hizmetlerimizle destek olmaktayız. 206 otizm tanılı bireyimize evde bakım hizmeti kapsamında ailelerine aylık 7608 TL ödeme yapılmaktadır. Ailelerimizi otizm konusunda bilinçlendirme ve rehberlik çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Bu vesileyle; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü,  otizmli çocuklarımızın ve ailelerimizin hayatta mutlu olabilmeleri, sosyalleşmeleri, temel ihtiyaçları olan eğitim ve sağlık hizmetlerinden en iyi ve en uygun şekilde faydalanabilmeleri temennisiyle sevgi ve saygılarımı sunarım.