…
02 Haziran 2022, Perşembe Yalova,Türkiye

“Güçlü Aile Güçlü Toplum” Anlayışıyla Aile Danışmanlığı Hizmeti Sunuyoruz


Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak aile bütünlüğünü korumak ve güçlendirmek, aile içi ilişkileri düzenlemek, evliliğin işleyişinde yaşanan ya da yaşanması muhtemel sorunların çözümüne destek olmak amacıyla uzman personelimiz aracılığı ile ücretsiz olarak aile danışmanlığı hizmeti sunuyoruz.

Aile Danışmanlığı Hizmeti Nedir

Ülkemizde evlilik olgusu değerini ve önemini halen korumakla birlikte evliliğin sürdürülebilmesine ilişkin değer yargıları, anlayış ve algılamalarda farklılaşma yaşanmaktadır. Boşanmaların bireylere getireceği sorumluluklar ve toplumsal yapıda meydana getireceği hasarların telafisinin güçlüğü fayda/maliyet analizi göz önüne alındığında, evliliğe yapılacak yatırımların, sağlıklı aile ve sağlıklı toplum oluşturmadaki rolü, önemi ve gereği ortadadır. Boşanma gibi aile yapısının çözülmeye başladığı kriz dönemlerinin öncesinde ve sonrasında ortaya çıkacak muhtemel sorunlar için danışmanlık, rehberlik, eğitim ve benzeri gibi aile destek hizmetlerine ilişkin çalışmaların yaygınlaştırılması önem arz etmektedir.

Ailelerin sorun çözme kapasitelerinin artırılması, aile içi ilişki ve iletişim sorunlarının azaltılması, zorlu yaşam olayları ile baş etme becerilerinin geliştirilmesi, sosyal çevreyle ilişkilerinin güçlendirilmesi, ebeveynlik becerileri ve aile ilişkilerinin düzenlenmesine yönelik sunulan koruyucu, önleyici, geliştirici ve rehberlik edici danışmanlık hizmetine “Aile Danışmanlığı” denilmektedir.

Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından aile bütünlüğünü korumak ve güçlendirmek, aile içi ilişkileri düzenlemek, evliliğin işleyişinde yaşanan ya da yaşanması muhtemel sorunların çözümüne destek olmak amacıyla uzman personellerimiz aracılığı ile ücretsiz olarak aile danışmanlığı hizmeti sunulmaktadır.

İl Müdürlüğümüz tarafından boşanma sürecinde çiftlerin ve çocuklarının karşılaştığı sorunlar ve bunların çözümüne yönelik aile danışmanlık hizmetleri ile ailelerin desteklenmesine yönelik çalışmalar vasıtasıyla boşanma sürecinde olan eşlerin danışmanlık hizmeti almalarının eşler arasındaki sorunların dava açılmadan çözümünde etkili olabileceği anlayışıyla Aile Danışmanlığı hizmeti yürütülmektedir. Böylelikle toplumumuzun temel yapı taşı olan ailelerimize ilişkilerini yeniden sağlıklı yapılandırma ve boşanma sürecinde yaşayacakları sorunlar ve mevcut durumlarını gözden geçirerek kararlarını yeniden değerlendirme imkânı sunulmaktadır.

Hangi Alanlarda Danışmanlık Hizmetleri Sunuluyor

Eşlerin aile içi iletişim, ilişki gibi konularda yaşadıkları sorunlarla baş etmelerine destek olmak, iletişim, aile içi çatışmaları çözme, stresle başa çıkma ve sorun çözme becerilerini artırmak amacıyla "Aile Danışmanlığı" hizmeti, boşanma sürecinde olan çiftlerin bu süreci sağlıklı yönetebilmeleri amacıyla "Boşanma Süreci Danışmanlığı" hizmeti, Boşanma Öncesi Danışmanlık Hizmeti, Boşanma Sürecinde Danışmanlık Hizmeti, Boşanma Sonrası Danışmanlık Hizmeti ve Bireysel Danışmanlık hizmeti başlıkları altında hizmetler sunulmaktadır.

Ailelere Sunulan Danışmanlık Hizmetinin İçeriği

Aile içi iletişim sorunları nedeni ile boşanma noktasına gelmiş fakat ortak karar ile aile danışmanlığını almak için başvuru yapan ailelere yönelik verilen hizmetler; Aile içi iletişim becerilerini kazandırma, Çatışma çözme ve aile içi destek, Psikiyatrik rahatsızlığı olduğu düşünülen bireylerin sağlık tedavilerinin yaptırılması için sağlık kuruluşlarına yönlendirme, Aile içi iletişim sorunları nedeniyle boşanma noktasına gelen ailelerin sistemlerinin yeniden yapılandırılması sürecinde aynı zamanda çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümü yönünde danışmanlık sunma, Mahkemeler yoluyla gönderilen ailelere yönelik danışmanlık hizmeti, Boşanma sonrası tek ebeveynlerin yaşadığı sorunlar ve çocuklarla ilişkilerinin düzenlenmesi konusunda danışmanlık sunulması olarak sıralanabilir.

Bireysel Danışmanlık Hizmeti de Sunuluyor

İl Müdürlüğümüz tarafından vatandaşlarımıza Aile Danışmanlığının yanı sıra, alanında uzman psikologlarımız tarafından ücretsiz bireysel danışmanlık hizmeti de sunulmaktadır.

Aile Eğitim Programı (AEP) Düzenleniyor

Aile Eğitim Programı, aile üyesi bireylerin çağın gerektirdiği temel aile yaşam becerilerine yönelik bilgi, beceri ve tutumları kapsamlı olarak edinebilmeleri için ülke genelinde uygulanmak üzere Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış bir yetişkin eğitim programıdır.

Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Eğitim ve Danışmanlık Birimi tarafından yaşamın farklı dönemlerinde yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgilendirme yapmak, yaşam boyu değişen rollerine ve gelişim görevlerine uyum sağlamalarına katkı sunmak, problemleri önlemelerine ve oluşmuş problemlerine de çözüm üretmelerine katkıda bulunacak bilgi, farkındalık ve becerileri kazanmalarına destek olmak amacıyla hazırlanan Aile Eğitim Programı kapsamında ilimizde eğitimler düzenlenmektedir.

“Evlilik Öncesi Eğitim Programı” Kapsamında Eğitim Veriliyor

Evlilik Öncesi Eğitim Programı, evlilik öncesi süreçte çiftlerin birbirlerini iyi tanıması, evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilmeleri, etkili iletişim kurma yollarını ve olası sorunlarla nasıl baş edeceklerini bilmeleri evliliğe “iyi bir başlangıç yapabilme” fırsatı verdiği için önem taşımaktadır.

Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Eğitim ve Danışmanlık Birimi tarafından başvuruda bulunan çiftlere Evlilik Öncesi Eğitim Programı kapsamında danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

Neden Bu Hizmetlere İhtiyaç Var?

Tüm toplumlar için temek yapı taşı olan aile kurumu, ülkemiz içinde anlamı yüzyıllardır korunan en önemli müessesedir. Sağlıklı bir evlilik ilişkisi ve dolayısıyla sağlıklı bir aile yapısı içerisinde yetişen nesiller, aynı yapıyı model alarak devam ettirebilecekleri düşünülürse bu tip programların toplumsal geleceğimiz açısından da önemli bir rol oynayabileceği söylenebilir.

 Danışmanlık Hizmetinden Nasıl Yararlanabilirim

Danışmanlık hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, E-Devlet üzerinden başvuru yapabilir ya da Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüze bireysel başvuruda bulunarak randevu oluşturabilirler.

11.545 Vatandaşımıza Eğitim ve Danışmanlık Hizmeti Sunuldu

Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Eğitim ve Danışmanlık Birimimiz tarafından ilimizde 2013-2022 yılları arasında Aile Eğitim Programı ile 7513 kişiye eğitim verilmiştir. Evliliklerin sağlıklı yapılandırılmasına yönelik verilen Evlilik Öncesi Eğitim Programları dâhilinde 3093 vatandaşımız Evlilik Öncesi Eğitim Programlarına katılmıştır. Aile Danışmanlığı/Bireysel Danışmanlık hizmetlerinden 939 aile yararlanmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Eğitim ve Danışmanlık Birimimiz yürütmüş olduğu çalışmalar ile toplam 11.545 vatandaşımıza ulaşarak eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmuştur.