…
02 Aralık 2022, Cuma Trabzon/Türkiye

YAPACAK ÇOK İŞ, ALACAK ÇOK YOLUMUZ VAR


Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü N.Seha Sağlam, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı.

Sağlam yayımladığı mesajda söyle dedi:

'3 Aralık tarihi; Tüm dünyada engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık 1992 tarihinde “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edilmiştir.

Engellilerin topluma kazandırılması, haklarının diğer insanlarla eşit ölçüde sağlanması ve toplumlarda engelli bireylerin güçlendirilmesi amacıyla hızla değişen ve gelişen dünyamızda ve ülkemizde engelliler konusunda son dönemlerde çok önemli adımlar atılarak gelişmeler kaydedilmiştir.

Pek çok yasal düzenlemeyle birlikte engelli bireylerin varlıklarına ve sorunlarına dikkat çekmek için çeşitli etkinliklerle, eğitim, sağlık, istihdam, toplumsal haklar ve sosyal hizmetler gibi alanlarda faaliyetler ve çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Son dönemlerde ülkemizde olduğu gibi ilimizde de engelli alanında yatırımlar ve ekonomik destekler oldukça artmıştır.

İlimizde bulunan zihinsel ve ruhsal engellilere yönelik 160 yatak kapasiteli yatılı bakım merkezi kamu destekli olarak hizmet vermekte, bu merkezde bakılan engelliler için Bakanlığımızca her ay toplamda 1.723.963,13 TL ödeme yapılmaktadır. Bunun dışında engelli bireylerin aile yanında bakılmalarını desteklemek amacıyla 6.597 engelli birey için bakımını yapan yakınlarına aylık 3.336’şar TL ödenerek ilimizde her ay 21.630.531 TL ödeme yapılmaktadır.  Yine engelli bireylere yönelik engelli maaşı olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ilimizde 2022 yılı içerisinde her ay 5.300.803,2 ödeme yapılmaktadır.

Bununla birlikte engelli alanında ilimize yeni yatılı bakım merkezi kazandırma çalışmalarımız devam etmekte olup Çarşıbaşı Belediyesi tarafından bedelsiz olarak tahsis edilen 9.250 metrekare arazi üzerindeki Çarşıbaşı Engelsiz Yaşam Merkezi çalışmalarımızın bina projesi çizim aşamasına gelmiştir.

Bu bağlamda temel amacımız ilimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın bedensel, duygusal, bilişsel, sosyal kültürel, eğitsel gelişimlerini destekleyerek yaşam kalitelerini yükseltmek, engellilerin toplumsal hayatın her alanına diğer bireylerle eşit haklarla bağımsız ve aktif olarak katılımlarına imkan sağlamaktır. Bu çalışmalar her ne kadar önemli gelişmeler olsa da engelli alanında yapacağımız çok iş ve alacağımız çok yol vardır.

Bu anlamlı günün toplumsal duyarlılığı, sorumluluğu arttırması temennisiyle engelli bireylerin ve ailelerinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlar sağlıklı, mutlu ve huzur dolu günler dilerim.'