…
12 Haziran 2020, Cuma Tekirdağ, Türkiye

İl Müdürümüz Ülkü USLU'nun 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Mesajı


Çocuklarımızın, eğitim almaları gereken yaşlarda çalışma yaşamında bulunmaları, sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkilemektedir ve kabul edilebilir bir durum değildir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, eğitimlerini eksiksiz şekilde almaları, çocukluklarını yaşamaları, sağlıklı ve güçlü bir şekilde hayata hazırlanmaları bizim en önemli vazifemizdir.

 

Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık oluşturmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla ilan edilen 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın ve sosyal sorumluluğun artırılması açısından anlamlı bir gündür.

Ülkemiz, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk İşçiliğinin Önlenmesine yönelik BM Uluslararası Çalışma Örgütünün Sözleşmelerini imzalamıştır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. Maddesi başta olmak üzere; mevzuatımızda 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasak kapsamındadır. Çocukların çalışma ve eğitim hayatları ile ilgili hükümler ve bu hükümlerin etkili bir şekilde uygulanması için cezai yaptırımlar da mevzuatımızda açıkça ifade edilmiştir.

Ülkemizin bu tavrına uygun olarak; Bakanlığımız, çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında çok yönlü çalışmalar yürütmektedir. Sosyal Hizmet Merkezlerimiz bünyesinde, ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde devam eden çalışmalarımızla, çocukların sokakta çalıştırılmasının engellenmesini, sokakta karşılaşabilecekleri risklerden korunmalarını, eğitim hayatlarına devam etmelerini ve ailelerinin yanına döndürülmelerini sağlıyoruz.

Bakanlığımızın bütün çalışmaları gibi aile odaklı yürüttüğümüz çalışmalarla, çocuklarımız ve aileleri sağlık, eğitim, sosyal yardım gibi hizmetlerden yararlandırılıyor.

Eğitim çağını tamamlayan çocukların mesleki eğitime yönlendirilmesi, madde kullananların tedavilerinin yapılması, çocukların sokaktan çekilerek psikososyal destek hizmetlerinden yararlandırılması ve ailelere yönelik bilinçlendirme çalışmalarımız da devam ediyor. Bütün bu hizmet ve destekleri, geçici koruma kapsamındaki yabancı uyruklu çocuklar için de veriyoruz.

Çocukların yerinin ailesinin yanı ve okul sıraları olduğuna inanıyoruz. Bütün kurum ve imkanlarımızla, sevgili çocuklarımızın en güzel çağlarını mutlu ve güvenli bir şekilde geçirmeleri için çalışmaya devam edeceğiz.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün, toplumsal bilincin artırılması ve ailelerimizin kendilerine sunduğumuz destekler hakkında bilgi sahibi olması için faydalı olmasını diliyorum. Bütün dünya çocuklarını sevgiyle kucaklıyor; mutlu neşeli günler diliyorum.