…
28 Aralık 2022, Çarşamba Ankara

Bakanımız Derya Yanık: “Doğal Gaz Tüketim Desteği’nde başvurular 25 Aralık’a kadar sürecek”


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık,  5 Eylül itibarıyla alınmaya başlanan kış dönemi Doğal Gaz Tüketim Desteği’ne ilişkin başvuruların 25 Aralık’a kadar süreceğini duyurdu.

İhtiyaç sahibi olan, doğal gaz altyapısı bulunan 616 ilçede ikamet eden ve ikamet adresinde doğal gaz aboneliği olan bütün vatandaşların Doğal Gaz Tüketim Desteği’nden yararlanabildiğini ifade eden Bakan Yanık, “İhtiyaç sahibi hanelere yönelik hayata geçirdiğimiz Doğal Gaz Tüketim Desteği’nde kış dönemi ödemelerimiz sürüyor. Vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden başvurularını yapabilir. Isıl harita baz alınarak belirlediğimiz destek tutarımız yıllık 900 TL – 2.500 TL arasında değişiyor. 5 Eylül itibarıyla almaya başladığımız kış dönemi Doğal Gaz Tüketim Desteği’ne ilişkin başvurular 25 Aralık’a kadar sürecek” ifadelerini kullandı.

Doğal Gaz Tüketim Destek Programı’ndan daha fazla hanenin yararlanması için kış dönemi öncesinde yeni düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Bakan Yanık, şunları söyledi:

“İhtiyaç sahibi hanelere yönelik hayata geçirilen Doğal Gaz Tüketim Desteği’nde kış dönemine ilişkin başvurular sürüyor. Önceki dönemimiz içerisinde yer almayan kiracılarımızı da destek kapsamına aldık. Bu doğrultuda başvuru şartları uygun olan ev sahibi veya kiracı olarak ikamet eden, mesken niteliğinde hanelerde yaşayan vatandaşlarımız destekten yararlanabiliyor.”

Doğal Gaz Tüketim Desteği’nden hem faturalı hem de ön ödemeli sayaç kullanan hanelerin yararlanabildiğinin altını çizen Bakan Yanık, “Vatandaşlarımız, e-Devlet’ten yaptıkları başvuruları onaylandıktan sonra PTT’ye gidip faturalarını ibraz ederek destekten faydalanabiliyor. Diğer yandan ön ödemeli sayaç kullanan vatandaşlarımızın destek miktarını ise kartlarına yatırıyoruz” dedi.

Doğalgaz Tüketim Destek Programı kapsamında ödemelerin belirli periyotlar içerisinde gerçekleştiğini belirten Bakan Yanık, “Kış döneminde yapmış olduğumuz ödemelerin ilkinde 366.524 hanemize 271,8 milyon TL ödeme yapmıştık. İkinci ödememizde ise 178.261 hanemize 130,8 milyon TL ödeme yapacağız. Böylece Doğalgaz Tüketim Destek Programı kış dönemi kapsamında bu yıl bitmeden 544 bini aşkın hanemize toplam 402,6 milyon TL destek vermiş olacağız” dedi.

Sağlık raporu bulunan kronik hastalara yüzde 5 ek ödeme yapılmakta

Sağlık raporu bulunan kronik hastalara veya hayatlarını cihaza bağlı sürdüren vatandaşlara ek ödeme yapacaklarını hatırlatan Bakan Yanık, “Vatandaşlarımızın başvuru sırasında beyan ettiği hastalığına dair rapor bilgilerini talep edilmesi halinde ibraz etmesi gerekiyor. Hastalarımızın yaşadığı hanelere, belirlediğimiz destek tutarına ek olarak yüzde 5 fazla ödeme yapmaktayız.” diye konuştu.

Destekten yararlanılabilmesi için kriterler bulunuyor

“Doğal Gaz Tüketim Desteği” programından hanelerin faydalanabilmesi için, başvuru sahibinin;

• Türk vatandaşı olması,

• e-Devlet kapısı üzerinden destek programına başvuruda bulunması,

• Doğal gaz arzı sağlanan ilçe/beldede ikamet ediyor olması,

• İkamet adresinde ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı bir doğal gaz aboneliği bulunması

• Ödenecek faturasının resmi ikamet adresine ait mesken abone grubuna ait olması,

• Hakkında ilgili SYD Vakfınca hak sahipliği kararı verilmesi,