…
21 Aralık 2022, Çarşamba Ankara, Türkiye

Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi 2022-2023 Dönemi Açılış Etkinliği 150 Kız Öğrencinin katılımı ile 21 Aralık 2022 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.


Bakanlığımız, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Holding işbirliğinde 2016 yılından itibaren yürütülmeye başlanan proje 1 Ocak 2022 itibariyle “Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi II. Fazı” olarak devam etmektedir.
Projemizin Üniversite Programı kapsamında İnşaat, Çevre, Endüstri, Makine, Elektrik/Elektronik, Bilgisayar ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde okuyan kız öğrencilere burs desteğinin yanı sıra staj, mentör-koçluk hizmeti, İngilizce eğitimleri ve istihdam imkânı sağlıyoruz.
2022-2023 dönemi için 150 kız öğrenci üniversite programına dahil edilmiş olup Projenin başlangıcından itibaren toplamda 860 kız öğrenciye ulaştık.
Etkinliğe video mesajla katılan Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ebru ÖZDEMİR, projemize yeni katılan kız öğrencilerle tanışmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek Projede sağlanan destekler ile kız öğrencilerimizin iş dünyasında “donanımlı mühendisler” olarak yer bulmalarını sağlamayı hedeflediklerini vurgulamıştır.
Etkinliğe katılan Kadının Statüsü Genel Müdürü Sayın Gülser USTAOĞLU, tüm alanlarda üniversite eğitimine başlayanların içerisinde kadınların payının %53,2 seviyesinde olsa da literatürde STEM olarak tanımlanan fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarından mezun olanların sadece %33,8’inin kadın olduğunu belirtmiştir.
Projemiz ile “mühendislik mesleği”nin tek bir cinsiyete özgü olarak algılanmasına ilişkin zihniyet yapısının dönüştürülmesine ve mesleki ayrımcılıkla mücadeleye katkı sunulduğunu vurgulayarak, sadece burs desteği ile değil; staj ve istihdam imkânı, online İngilizce dil eğitimi, “Yapay Zeka Çağında Dönüşen Liderlik” programı eğitimleri ve mentorluk çalışmaları ile öğrencilerimizi desteklemeye devam edeceğimizi ifade etmiştir.
Program, Projenin tanıtımına ilişkin sunumun ardından gençlerle gerçekleştirilen soru-cevap bölümü ile sona ermiştir.