…
08 Mart 2023, Çarşamba İzmir

İl Müdürümüzün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı


Ülkemizin gelişmesinde ve çağdaşlaşmasında büyük emekleri olan kadınların birlik, beraberlik ve dayanışmasının sembolü olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Dünyada ve ülkemizde kadınların; eşit haklar elde etmek için uzun yıllar verdikleri mücadelenin sonucu toplum, kadınların talepleri konusunda giderek daha duyarlı hale gelmiş, demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle birlikte kadın hakları mücadelesinde de ciddi mesafeler kat edilmiştir. Kurtuluş mücadelemizde ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda Anadolu kadınının oynadığı rol hafızalarımızdan silinmemektedir. Nitekim Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk: " Dünyada hiçbir milletin kadını “Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim” diyemez." sözleriyle Anadolu kadının milli mücadelede oynadığı can alıcı bu rolü özetlemiş; Kurtuluş Savaşı sırasında ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında fedakârlıklarıyla yeniden devlet kurma yükünü paylaşan Türk Kadınının dünyaya örnek teşkil edecek şekilde yetişmesi ve toplumsal hayat içerisinde yerini alması için dönemin en ileri adımlarını atmıştır. Türk kadınına verilen haklar Cumhuriyetimizin önemli kazanımlarından biri olmuştur.

Kadını; aile ve toplumu geleceğe taşıyacak en önemli varlık olarak görmekte olan Kurumumuz; kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını ve toplumsal yaşamın her alanında kadınların güçlenmesinin sağlanmasını  temel ilke olarak belirlemiştir.

Kadına yönelik şiddetin engellenmesi konusunda toplumumuzun her kesimine görev düşmekte, kadını ikinci sınıf gören anlayışın değişmesi gerekmektedir. Kadınların, her nasıl olursa olsun şiddete maruz kalmadıkları, ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda etkinliklerini daha da artırdıkları, toplumda daha görünür ve güçlü oldukları bir Türkiye’ye doğru emin adımlarla ilerlediğimize dair inancımla tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar gününü kutluyor, sevgi ve  saygılarımı sunuyorum.

 

                                                                                         Nesim TANĞLAY

                                                                                                  İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü