…
25 Ocak 2021, Pazartesi Ankara,Türkiye

Serebral Palsi Hastaları İçin Göz Kontaklı Bilgisayar Kursu Sertifika Töreni Online Olarak Düzenlendi


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezinin destekleriyle hazırlanan "Göz Kontaklı Bilgisayar Kullanımı Kursu" sertifika töreni online olarak gerçekleşti.

Göz Kontaklı Bilgisayar Kullanımı Kursu’na katılan serebral palsili kursiyerler, kurulan sistem sayesinde sadece gözlerini kullanarak bilgisayar kullanmayı öğrendi. Bu proje ile engelleri nedeniyle ellerini kullanamayan serebral palsili kursiyerler, 163 saatlik kursun sonunda sertifikalarına çevrimiçi düzenlenen tören ile kavuştu.

 “Engellilerin Önündeki Engellerin Kaldırılmasının Başında Bilgi Teknolojileri Geliyor”

Online olarak gerçekleşen ‘Göz Kontaklı Bilgisayar Kullanımı Kursu Sertifika Töreni’ne katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet Selim Bağlı, 2002 yılının sonundan itibaren engelli bireylerin bütün haklarından yararlanabilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını belirterek, “Spastik engellilerinin bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanması bizim diğer engellilerin de bu teknolojiyi kullanabileceğini görmemizi sağladı. Bakanlık olarak evde bakım hizmeti, yaşlı aylığı gibi bir takım doğal hakları sağlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde bu hizmetleri sürdürme kararlılığımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de engellilere ve yaşlılara sağlanan engelli aylığını, evde bakım hizmetini sürdürmek bizim için işin olmazsa olmazı. Engellinin önündeki engellerin ortadan kaldırılmasının başında bilgi teknolojileri geliyor. Sayın Bakanımız, engellilerle ilgili Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir sorun olursa günün 24 saati mesai mefhumu gözetmeksizin problem çözülene kadar çalışarak bizleri de talimatlandırır.” şeklinde konuştu.

 “Aşılama Çalışmalarımız Tamamlandı”

Pandemi sürecinde DSÖ’nün Türkiye’yi en iyi uygulama örneklerinden biri olarak ortaya koyduğunu söyleyen Bağlı, “Aşı da öncelik yaşlı ve engellilerimize verilerek aşılama çalışmalarımız tamamlandı. Dezavantajlı kesimlere fayda sağlayacak her tür projeye katkı ve destek veremeye hazırız.” dedi.

 “406.968 Engelli Kardeşimizin İŞKUR Aracılığıyla İşe Yerleştirilmesi Sağlandı”

İŞKUR Genel Müdürü Bekir Aktürk, ise engelli bireylere yönelik son yıllarda pek çok alanda başarılı politikalar hayata geçirildiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Engelli bireylerin güçlenmeleri ve toplumla bütünleşmeleri için sosyal güvencelerin sağlanmasındaki en önemli adım kendilerini ifade edecekleri bir işte çalışmalarıdır. Engelli kardeşlerimiz, İşbaşı Eğitim Programlarımızdan epeyce faydalanıyor. 2002’den 2020’nin sonuna kadar 406.968 engelli kardeşimizin İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilmesi sağlandı. Ayrıca Engelli kardeşlerimize iş ve meslek danışmanlığı bünyesinde bireysel danışmanlık sunuyoruz. Engelli İş Koçluğu modelimiz ile engellilerin istihdama geçişinde ve istihdamda iken işe uyumları sağlanıyor.”

 “Kendi İşini Kuran 2 Bin 832 Projeyi Destekledik”

Engelli bireylerin, 2018 yılında uygulamaya konulan ve 2022’ye kadar devam edecek ilave istihdam teşvikinden 18 ay boyunca yararlanabildiğini hatırlatan Aktürk, “2014’ten bu yana engelli kardeşlerimizin kendi işlerini kurmaları için 2 bin 832 projeyi destekledik, bu kapsamda 130 milyon kaynak ayırdık. Sosyal Destek teknolojileri kapsamında da 9 milyona yakın kaynak ayırdık. 8 korumalı iş yerini faaliyete geçirerek 2.6 milyon kaynak tahsis etmiş olduk” ifadesini kullandı.

Engellilerimiz İçin Haberin Seslendirilmiş Hali