…
…
…
28 Mayıs 2021, Cuma Ankara, Türkiye

"Oyun Karavanı" Azerbaycanlı çocuklar için yola çıktı


"Hediye Karavanı Kardeş Ülke Azerbaycan'da" projesi kapsamında şehit ve gazi askerlerin çocuklarına moral ve destek olmak amacıyla hazırlanan Hediye Karavanı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yola çıktı.

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu (ÇOSKF) iş birliğiyle gerçekleştirilen organizasyonda, Dünya Çocuk Günü olarak kutlanan 1 Haziran'da Tovuz şehrinde çocuklara hediyeleri dağıtılacak.

 

“Hediye Karavanımız bugüne kadar ülkemizde 14 ilimizde çocuklarımızla buluştu”

Törende konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcımız Sayın İsmail Ergüneş, “Bakanlığımızla işbirliği çerçevesinde yürütülen Hediye Karavanı Yollarda projesinin ikinci etabını inşallah bugün buradan yola çıkaracağız. ‘Oyun Karavanı Yollarda’ adıyla Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonumuzun işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz bu projemiz 2017 yılından itibaren Bakanlığımız ve federasyonumuzun işbirliği ile devam etmekte. 2020 yılında ise bu projenin adını salgın nedeniyle değiştirdik ve artık projenin adı ve içeriği Oyun Karavanı Yollarda oldu. Hediye Karavanımız yeni ismi ve içeriğiyle beraber bugüne kadar ülkemizde 14 ilimizde çocuklarımızla buluştu. Özellikle Malatya, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Elazığ, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ve Diyarbakır illerimizde çocuklara kutu oyunları ve oyuncaklar dağıtıldı. Karavanımız şimdi de Ankara’ya mesafe olarak uzak olsa da gönüllerimizin çok yakın olduğu kardeş ülkemiz Azerbaycan’a doğru yol alacak, oradaki çocuklarımızla buluşacak” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ile Türkiye’nin tarihi bağlarla birbirine bağlanmış iki dost ülke olduğunu söyleyen Ergüneş, “Tek millet, iki devlet anlayışıyla yaptığımız kader birliğini inşallah bundan sonra siyasi, askeri, ekonomik, sosyal, kültürel alandaki dayanışmalarımızla daima güçlendireceğiz. Bu defa bunu Azerbaycanlı çocuklarımıza yolladığımız hediyelerimizle inşallah birlikte inşa edeceğiz. İki ülke arasındaki birlik ruhunun bunun gibi kültürel ve sosyal bağlarla yeni nesillere aktarılması etkinliğimizin belki de en değerli taraflarından biri. Bugün uğurlayacağımız bu Hediye Karavanımız 1 Haziran’da kardeş, can Azerbaycan’ın Tovuz şehrinde başlangıcını gerçekleştirecek, oradan sonra da Azerbaycan-Ermenistan Savaşı’nda şehit ve gazi olan 3 bin, toplam 6 bin ailemizin çocuklarıyla karavanımızı buluşturacağız. 20 Haziran’a kadar Azerbaycanımızın muhtelif yerlerinde bu buluşmaları inşallah güzel hatıralarla devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

 

“Çocuk Oyunla ve Dünya Çocukla Güzelleşir”

Çocukların sevinci ve heyacanının kendileri için mutluluk kaynağı olduğunu belirten Ergüneş, şöyle devam etti:

“Çocukluk şüphesiz dünyanın her yerinde insanlığın ortak değeri ve hassasiyet noktası. Onların tek bir gülümsemesi hayatın bize sunduğu en güzel armağan. Bir şairin de ifade ettiği gibi ‘Çıkamaz çocukluğundan dışarı kimse, kardeşliğimiz bundandır. Çıkamaz çocukluğundan dışarı kimse bundandır inanmamamız kocaman bombalara’. Yeryüzünün tüm çocuklarının hangi coğrafyada yaşarsa yaşasın daha güzel bir geleceğe hakkı olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla hukukun, hakikatin, kardeşliğin, paylaşmanın, barış içinde yaşamanın sorumluluğunu üzerimizde hissediyor ve taşıyoruz. Bu anlayışla bugüne kadar hep ‘bütün çocuklar bizimdir’ dedik ve bundan sonra da böyle demeye devam edeceğiz. Bütün çocuklar insanlık için birer umut ve mutluluktur diyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun onlara korumamız gereken bir emanet olarak bakıyoruz. İşte bu noktada anne, babalara olduğu kadar hepimize görevler düşüyor; çocukların fiziki, psikolojik, ruhsal gelişimi ve eğitimleri açısından dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Örneğin; masal ve hikayesiz büyümek çocuklar için büyük bir kayıp, masal dünyasının çocukların yaratıcı zekalarının gelişimine katkısı uzmanlarca hemen her gün vurgulanıyor. Fakat teknoloji ile birlikte özellikle yeni kuşaklar açısından farklı bir döneme giriyoruz. Çocukların bütün oyun ve oyuncak dünyası adeta dijital risklerle tehdit altında. Çocuklar artık hem masalların o renkli dünyasıyla daha az haşır neşir oluyor hem de sokakta oyun oynamayı unutacak bir noktaya geldi. Dijital bağımlılık çocuklarımızın geleceği açısından büyük bir tehlikeye dönüşmekte. Bu nedenle diyoruz ki; sorumluluklarımız konusunda çok daha dikkatli olmalıyız. Çocuklarımızı ve ailelerimizi dijitalleşme konusunda bilinçlendirmeliyiz. Oyun Karavanının üzerindeki slogan esasında burada anlatmak istediklerimizin bir özetini ifade etmekte; ‘Çocuk Oyunla ve Dünya Çocukla Güzelleşir’.”

 

“Gönderdiğimiz hediyelerle çocuklarımız salgın döneminde daha güzel vakit geçirecek”

Oyunun çocukları geliştirdiği ve eğlendirdiği kadar ruhen ve ahlaken de güzelleştirdiğine inanan Bakan Yardımcımız Sayın Ergüneş, karavandaki hediyelerin çocukların salgın döneminde daha güzel zaman geçirmelerine katkıda bulunacağını kaydetti. Bizler çocuklarımız için her zaman el ele vermeye, güzel işleri desteklemeye Bakanlık olarak inşallah bundan sonra da devam edeceğiz. Hediye Karavanımıza buradan uğurlar olsun diyor ülkemiz adına can Azerbaycan’a selamlarımızı gönderiyorum. Azerbaycanlı çocuklara sağlıklı, huzurlu ve neşe içinde iyi oyunlar diliyorum. Yola çıkacak ekibimize de yolunuz açık, seferiniz hayırlı olsun diyorum”

Çocuklarla iletişim kurmanın, onların dünyasını paylaşmanın en doğal ve sağlıklı yolunun oyun olduğunu belirten Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam da “Bakanlık olarak çocuklarımıza verdiğimiz değer doğrultusunda onlar için oyunun ve oyuncağın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle çocuklarımızın sağlıklı gelişimine olumlu katkısı olacak tüm oyun ve oyuncakları destekliyoruz. Hediye Karavanı Yollarda sloganı ile başlatılan etkinlikler, birçok ilimizde çocuklarımızla buluşmuştu şimdi de Azerbaycan’daki çocuklarımızla buluşacak. Karavanımıza hayırlı yolculuklar diliyorum ve bu tür etkinliklerin artarak devam etmesini ümit ediyorum” dedi.

Oyun Karavanı uğurlama törenine, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam, Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mehmet Mutlu da katıldı.

Bakan Yardımcımız Sayın Ergüneş, konuşmalarının ardından 11 yaşındaki Fatma Zehra İnce ile parmak maçı yaptı.

Ardından hediye karavanı yola çıkarıldı.