…
17 Şubat 2020, Pazartesi Ankara,Türkiye

Bakan Selçuk: “Mesleki Yeterlilik Belgesi Olan İşgücünün %90’ı İstihdamda”


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü belgelendirmeye devam ediyor. Bugüne kadar 969 bini aşkın belgenin MYK tarafından verildiğini duyuran Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, mesleki yeterlilik belgesi olan işgücünün yüzde 90’ının hali hazırda istihdamda bulunduğunu duyurdu.

“969 Bini Aşkın Çalışan Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip”

Zehra Zümrüt Selçuk, “Nitelikli işgücünün artması için mesleklere standart ve çalışanlarımıza belge kazandırmayı sürdürmekteyiz. Mesleki Yeterlilik Kurumu'muz 2023 hedeflerimiz doğrultusunda belirlediğimiz 1 milyon mesleki yeterlilik belgeli işgücüne ulaşmak üzere. 2019 yılında 471 bin 227 kişi mesleki yeterlilik belgesi aldı. Bugüne kadar 969 bin 266 çalışan mesleki yeterlilik belgesine sahip oldu.” dedi.

“Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Mesleklerde Çalışan 878 Bin 355 Kişi Güvence Altında”

Bakan Selçuk, “969 bini aşkın belgenin, 878 bin 355’ini iş kazaları açısından “riskli”, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” gruplardaki işlerde çalışanlar oluşturdu.” dedi.

Böylelikle, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde, taşlama tezgah işçiliği, iplik operatörlüğü, haddeci, yüksek gerilim montaj ve teçhizat test elemanlığı gibi belge zorunluluğu getirilen meslek sayısı 143 oldu. 857 meslek alanı için de “ulusal meslek standardı” hazırlanarak yürürlüğe konuldu.

“Bakanlık olarak iş piyasasına nitelikli çalışanlar kazandırarak iş kazalarını en aza indirmeyi hedefliyoruz.” diyen Zehra Zümrüt Selçuk, belge zorunluluğuyla iş kazalarının yüzde 25 azaltıldığına değinerek işçi ve işverenlere çağrı yaptı: 

“Başta belge zorunluluğu olan meslekleri icra edenler olmak üzere tüm çalışanlarımız, mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmalıdır. İşverenlerimiz de belge zorunluluğu olan mesleklere uygun belgeli işçi çalıştırmalılar. Biliyoruz ki mesleki yeterlilik belgeleri çoğaldıkça iş kazaları daha da azalacak.”